O πρώτος Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε στη Σκωτία: «Νιώθω καλά»

Δύο συνάδελφοί του παρουσίασαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις

«Δεν ξέρω αν έχει φυτρώσει τίποτα, αλλά νιώθω μια χαρά», λέει αστειευόμενος ο Πέτρος Τσαφρακίδης, ουρολόγος στο Victoria Hospital Fife στη Σκωτία, που εμβολιάστηκε.

H διαδικασία του εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού και των ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά.  Όπως δηλώνει ο κ. Τσαφρακίδης, από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ανήκει στην ομάδα των υγειονομικών, «την πρώτη μέρα των εμβολιασμών υπήρξε μια σύγχυση».

Σημείωσε ότι αν και το εμβόλιο είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο και δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ, δεν δίστασε να το κάνει.

.

«Η επιλογή ήταν προσωπική και μου δόθηκε η ευκαιρία και το έκανα», είπε χαρακτηριστικά.

Δύο από τους συναδέλφους του ωστόσο παρουσίασαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις.

«Υπήρχαν δύο άτομα που έκαναν αλλεργική αντίδραση αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν», προσέθεσε.

Ο κ. Τσαφρακίδης σημείωσε ότι «χρειάζεται χρόνος και αξιολόγηση», όσον αφορά τα συμπτώματα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.

Τα δεδομένα που έχουν παρουσιάσει οι Pfizer και Biontech για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους κατά της Covid-19 είναι πολύ ισχυρά, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ.

«Εχουμε ένα σύνολο δεδομένων από 30.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να λάβουμε απόφαση, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», δήλωσε η Εμερ Κουκ ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την θετική έκβαση της αξιολόγησης, πρόσθεσε η διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Σε αυτό το στάδιο, τα εμβόλια αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά τους και δεν έχουμε εντοπίσει σημεία που να προκαλούν ανησυχία».

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...