O Σόιμπλε «τορπιλίζει» την συμφωνία, δεν θέλει λύση για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές!

«Μπλόκο» στη μείωση του χρέους βάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που φοβάται ότι αν βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία, θα καταβαραθρωθεί στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου! Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι δεσμευμένοι από την απόφαση τους, τον Μάιο του 2016, για μείωση του ελληνικού χρέους, όσο χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο, αλλά τώρα που ήρθε η ώρα να κάνουν τον λόγο τους πράξη, προσπαθούν να το καθυστερήσουν ώσπου να περάσει το 2017.

 Η συμφωνία είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί αν δεν επιτευχθεί, η Ευρώπη θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα μέλος, της Ευρωζώνης, που για επτά χρόνια ακολουθεί τις συμβουλές των θεσμών και αντί να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της. Οι αξιωματούχοι των θεσμών, ξέρουν ότι αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία, αυτοί θα είναι οι υπεύθυνοι και αυτό θα σήμαινε ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι ασφαλής. Κομισιόν και ΔΝΤ πιέζουν το Βερολίνο για μία συμφωνία με αμοιβαίους συμβιβασμούς, αλλά η σκιά των εκλογών του Σεπτεμβρίου, δεν αφήνει τον Β. Σόιμπλε να κάνει πίσω. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg,   το ΔΝΤ (δεσμεύεται από το καταστατικό του) και είναι απρόθυμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εκτός και αν τα μέλη της ζώνης του ευρώ λάβουν μέτρα τα οποία θα διαβεβαιώνουν ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Η Γερμανία, δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε αλλαγές στο χρέος, καθώς διαφωνεί κάθετα με το Ταμείο, αλλά παράλληλα δεν θέλει να προχωρήσει σε εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, αν πρώτα δεν διευθετηθεί το θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα!

 

Πρακτικά, η γερμανική αδιαλλαξία, κινδυνεύει να κοστίσει στην Ελλάδα, τη μείωση του χρέους, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές, εντός του 2017, ακόμα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης (περίπου 7 δις ευρώ) του προγράμματος!  Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας, για να αποπληρώσει τον Ιούλιο δώσεις προς τους πιστωτές της.   

 

 Ακόμα περισσότερο, η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για την ΕΚΤ, έτσι ώστε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο της χώρας για επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, το EWG που θα προηγηθεί της συνάντησης θα δείξει αν θα επιτευχθεί συμφωνία.

Στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης  είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018, αφού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης. Το Ταμείο, επιμένει σε μείωση του χρέους και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καταφέρει τόσο αισιόδοξες δημοσιονομικές επιδόσεις για δεκαετίες, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιέζουν για μια πιο θετική προοπτική. Λιγότερο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι θα αυξήσουν το ποσό της ελάφρυνσης του χρέους. 

Όλοι οι δανειστές, συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει σταθερά  πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά διαφωνούν για το τι θα γίνει μετά. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η ελληνική Οικονομία, πρέπει να συνεχίσει να τρέχει σε υψηλούς ρυθμούς πλεονασμάτων, ακόμα και αν αυτό καταστρέφει την πραγματική Οικονομία, ενώ το ΔΝΤ, ότι πρέπει να πέσουν οι ρυθμοί για να δοθεί προτεραιότητα στην Ανάπτυξη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284862-O-Soimple-torpilizei-ten-symphonia-den-thelei-lyse-gia-to-chreos-prin-tis-germanikes-ekloges ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...