O φόβος μετάδοσης της κρίσης από ένα «Brexit» παγώνει τις Βρυξέλλες!

Δευτέρα 20/06/2016 – 22:16“ΠΥΡΕΤΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ                                                                                       Σε επιφυλακή βρίσκονται τραπεζίτες και χρηματιστές, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα που θα αποφασίσει την μοίρα της Μ. Βρετανίας, πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Μόλις δύο ημέρες πριν οι πολίτες αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, στην υπόλοιπη Ευρώπη, επικρατεί ένας οργασμός διεργασιών και πυρετωδών διαβουλεύσεων, ώστε να θωρακιστούν οι υπόλοιπες Οικονομίες από μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάζουν σε εφαρμογή μηχανισμούς, που θα ενεργοποιηθούν μετά το δημοψήφισμα και σε περίπτωση ανάγκης, θα απομονώσουν την Βρετανική Οικονομία, ώστε να μην μεταδοθεί ο κίνδυνος  στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά σε οικονομίες  πιο ευαίσθητες, όπως είναι η την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.  Από την πλευρά της  ΕΚΤ, θα εκδώσει ειδική ανακοίνωση, πως θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να στηρίξει την Οικονομία, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος μηχανισμός της Φρανκφούρτης  θα στηρίζει με κάθε τρόπο το σύστημα απέναντι στις αποσταθεροποιητικές τάσεις  και όπως είχε γράψει η kontranews, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, φέρεται να είναι διατεθειμένος  να υποσχεθεί δημόσια πως θα στηρίξει τις αγορές,
Σε αυξημένη επιφυλακή οι τραπεζίτες όλου του κόσμου!Από την πλευρά των υπόλοιπων τραπεζιτών και αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, με τους διοικητές των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να έχουν κλείσει στο πρόγραμμά τους τηλεδιάσκεψη την αμέσως  επόμενη ημέρα, της ψηφοφορίας (στις 24 Ιουνίου) για να προλάβουν τυχών άσχημες εξελίξεις. Την ίδια ημέρα του δημοψηφίσματος,  έχει προγραμματιστεί  συνάντηση του Mαρκ Κάρνεϊ, διοικητή της BoE (Bank of England), με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.   Οι τραπεζίτες του υπόλοιπου κόσμου, το επόμενο Σαββατοκύριακο 24-25 του μήνα κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ελβετία, για την ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και φόβος για την συνοχή της Ευρώπης στις Βρυξέλλες
Στην καρδιά του ευρωσυστήματος, τις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν το αποτέλεσμα και να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με κύκλους της  Κομισιόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούττε, καθώς η χώρα του έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συμμετέχουν στη σύσκεψη.
 Αν επικρατήσει το «Brexit», τότε στις Βρυξέλλες περιμένουν πολλές συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης και καταιγίδα τηλεφωνημάτων για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.
Αν φύγουν οι Βρετανοί, η Λεπέν θα βγάλει τους Γάλλους, λένε αναλυτές!Το ενδεχόμενο «Brexit» στο δημοψήφισμα, φέρνει εφιάλτες σε πολλές μικρές και μεγάλες οικονομίες που έχουν μεγάλο άνοιγμα στην Βρετανική.  Όμως ακόμα μεγαλύτερος είναι ο τρόμος των Βρυξελλών για ενδεχόμενο πολιτικού ντόμινο!  Να θυμίσουμε πως, σιγά-σιγά πλησιάζουν και οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017 και μία βρετανική έξοδος, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά των εθνικιστικών κομμάτων. Τις περισσότερες πιθανότητες έχει το κόμμα της Μαριν Λεπέν που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει ανάλογο δημοψήφισμα στην Γαλλία.
 Οι αγορές προεξοφλούν σταθερότητα και «Bremain»
 Πλήρως ανεστραμμένο ήταν το σκηνικό στις αγορές, στο άνοιγμα της Δευτέρας, με σημαντική άνοδο στις κεντρικούς δείκτες! Οι νέες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ενίσχυση του «ναι» στην παραμονή εντός Ευρώπης,  έφεραν σημαντικά κέρδη πάνω από 3,5% στον δείκτη του Λονδίνου, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη!  Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε 3,04%, ο γερμανικός DAX  3,43% στις 9.962 μονάδες και ο γαλλικός CAC40  3,50% στις 4.340 μονάδες!  Βέβαια μετά τα πτωτικά κλεισίματα της προηγούμενης εβδομάδας, πολλοί ήταν αυτοί που έκριναν πως το πιθανό κέρδος από την αγορά των μετοχών σε τόσο χαμηλές τιμές, είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί παρά τον κίνδυνο.
 Κάτω από το 30% οι πιθανότητες «Brexit» λένε αναλυτές
 Αν και οι αγορές είχαν την ευκαιρία να καλύψουν κάποιες από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει και οι αντιδράσεις των αγορών αναμένεται να σταθεροποιηθούν μέχρι και την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με δηλώσεις ξένων αναλυτών, «οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ έχουν μειωθεί κάτω από το 30% και πάλι, όμως αναμένονται ακόμα τουλάχιστον πέντε δημοσκοπήσεις».
 «Τρελό» ανοδικό ράλι της Στερλίνας μετά τις νέες δημοκοπήσεις Μόλις τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, οι αγορές στοιχηματίζουν στην παραμονή και η Στερλίνα την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, έχει μία τρελή ανοδική πορεία της τάξης του 1,99% στα 1,4659 δολάρια! Παράλληλα, το νόμισμα της Βρετανίας κερδίζει και έναντι του ευρώ,  με κέρδη 1,43% στα 1,2924 ευρώ. Μάλιστα, η άνοδος του βρετανικού νομίσματος είναι η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από το 2008! Οι δημοκοπήσεις στη Βρετανία, επηρεάζουν ακόμα και τις τιμές στο πετρέλαιο και τον χρυσό, με αύξηση 2,6% στην τιμή του πετρελαίου. Αναλυτικά, τα συμβόλαια για πετρέλαιο West Texas (WTI) κέρδισαν 2,56% ανεβαίνοντας στα 49,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε τα 50,45 δολάρια, με κέρδη 2,60%. Οι εταιρίες στοιχημάτων δίνουν παραμονή!  Κόντρα στο καζίνο δεν παίζεις ποτέ λέει μία παροιμία και τώρα οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν παραμονή!  Σύμφωνα με αποδόσεις από μεγάλες εταιρίες όπως η Betfair, το ενδεχόμενο  του «Bremain»  φτάνει σχεδόν το 75%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο 60%!  Η μεγάλη διαφορά οφείλεται κυρίως στις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τόνωση της υποστήριξης για την παραμονή. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...