O Mάριος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη είκοσι χρόνια μετά

O Mάριος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη είκοσι χρόνια μετά

 «Αισθάνομαι να κουβαλάω ένα μεγάλο και εύθραυστο φορτίο με την ελπίδα να μην σπάσει τίποτα». Δήλωση του Μάριου Φραγκούλη για τη μουσική παράσταση “”, που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, την Τετάρτη 9 Μαΐου ,στις 8.30 μμ. Χαρακτηρίζει μάλιστα  τη συνεργασία αυτή , “ως έναν μεγάλο σταθμό στη καριέρα του και όχι ένα προϊόν ανταλλαγής”.

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

O Mάριος Φραγκούλης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τα έργα Άξιον Εστί, Canto General, Επιφάνεια Αβέρωφ, καθώς και σπάνια ερμηνευμένα τραγούδια που έγραψαν την δική τους ιστορία. 

Μελοποιημένα ποιήματα  του Πάμπλο Νερούδα, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Ελευθερίου, του Γιάννη Θεοδωράκη και  τραγούδια από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες με την υπογραφή του Μίκη  (Σέρπικο, τον  Αλέξη Ζορμπά, την Φαίδρα) θα ερμηνεύσει ο Μάριος Φραγκούλης με τη σύμπραξη της 30μελούς ορχήστρας Budapest Primarius Symphony Orchestra και με καλεσμένο τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Zoltan Maga o οποίος θα παίξει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση κάποια από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες. 

Στις 09 Μαΐου 2018 στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  σε ένα καλλιτεχνικό ραντεβού μέγιστης σημασίας που επαναλαμβάνεται 20 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση του τραγουδιστή με τον επικό συνθέτη.

Ήταν στις 19 Μαΐου  του 1998  όταν ο Μάριος Φραγκούλης  ερμήνευσε το μέρος του λαϊκού τραγουδιστή, από το Άξιον Εστί με τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη στο πόντιουμ.

Μια καλλιτεχνική μουσική συνάντηση που έμελλε να γράψει ιστορία. Το κοινό του επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή όταν ερμήνευσε το μέρος του λαϊκού τραγουδιστή, από το ποίημα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποίημα που αποτελεί μνημείο ελληνικού πολιτισμού.

Είκοσι χρόνια  αργότερα ο Μάριος Φραγκούλης, αυτήν την φορά στο Μέγαρο Μουσικής, θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο δάσκαλο και εμβληματικό συνθέτη, του αφιερώνει αυτήν την ανοιξιάτικη συναυλία.

Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις πιο σημαντικές στιγμές του μεγάλου μας μουσικού συνθέτη στο σύνολο του έργου του όπου  οι απανταχού έλληνες συνδέονται συναισθηματικά και πολιτικά.

Στο πόντιουμ για να διευθύνει την ορχήστρα θα βρίσκεται ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός. Την πολύ ενδιαφέρουσα σύγχρονη προσέγγιση , τη νέα ματιά στις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Κώστας Παπαδούκας.

 Ο Μάριος Φραγκούλης αφιερώνει την παράσταση –Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας-, στον Μίκη Θεοδωράκη.

1

Ο Zoltan Maga, ο βιρτουόζος βιολονίστας που ζει και δημιουργεί σε μια μικρή αλλά διάσημη χώρα της Κεντρική Ευρώπης, την Ουγγαρία όπου μπορεί να καυχιέται για την φυσική ομορφιά και τις επιτυχίες της στις τέχνες και τις επιστήμες. Ο μοναδικός αναγνωρίσιμος  βιρτουόζικος τρόπος που παίζει, ο χαρακτηριστικός τρόπος που αναμειγνύει τα στυλ της κλασσικής μουσικής, της φολκλορικής μουσικής, της ποπ μουσικής  και άλλων ειδών μουσικής του χάρισαν την παγκόσμια αναγνώριση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του είναι η δεξιοτεχνία, ο εξαιρετικός δυναμισμός του, η ανάγκη του να δώσει μέσα από την ψυχή του αγάπη με την  ελπίδα πως η μουσική θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η αποστολή του σαν μουσικός  είναι να γνωρίσει και να αγαπήσει ο κόσμος  τον Ουγγρικό λαό και την κουλτούρα του. Μέσα από τις συναυλίες του σχεδιάζει  να κάνει το κοινό του πιο ανοιχτό σε άλλα έθνη και άλλες κουλτούρες.

Με τις φιλανθρωπικές του συναυλίες κινητοποιεί και ενώνει χιλιάδες ανθρώπους πέρα απο τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές. Για αυτό ακριβώς έχει ονομαστεί από τους μουσικούς και το κοινό ως «Ο Βιολονίστας της Αγάπης». Ο Βιρτουόζος Βιολονίστας  Zoltan Maga έχει δώσει συναυλίες σε πάνω από εκατό χώρες σε πέντε ηπείρους παίζοντας για Βασιλιάδες, Αρχηγούς κρατών, Υψηλόβαθμα εκκλησιαστικά στελέχη και παγκοσμίως γνωστούς σταρ.

O Zoltan Maga ξεκίνησε τις σπουδές του  στο Talentum (Talent) International Art School of Dance and Music. Το 1997 πήρε το δίπλωμα του (Artist Diploma in the folk music section) από τον  Βιολονίστα Miklos Szenthelyi ο οποίος είναι βραβευμένος με το Kossuth Award, το υψηλότερο βραβείο πολιτισμού σε όλη την Ουγγαρία . Όταν έγινε ο πρώτος Βιολονίστας στην ορχήστρα Rajko Orchestra, το πρώτο βήμα στην καριέρα του, κέρδισε φήμη για την αγάπη του στην πατρίδα του σε σχεδόν όλες τις χώρες τις Ευρώπης όπως επίσης και στην Αμερική και Άπω Ανατολή.  Αργότερα έκανε περιοδεία στον υπόλοιπο κόσμο με την Budapest Gypsy Orchestra, η οποία δημιουργήθηκε από τον ίδιο, και έκανε συναυλίες με μεγάλη επιτυχία όπου και αν βρέθηκε.

1

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/329492-O-Marios-tragoyda-Mike-THeodorake-eikosi-chronia-meta ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...