O «oδικός χάρτης» της κυβέρνησης για άδειες, Οικονομία και εκλογικό νόμο

Πέμπτη 07/07/2016 – 21:36

ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ                                                                                                                 

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ»

Το βλέμμα στα επόμενα βήματα στρέφει το κυβερνητικό επιτελείο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο ταξίδι της επιστροφής μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα και παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα, με το διαγωνισμό για τις άδειες να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα ζητήματα των θεσμικών αλλαγών και της δεύτερης αξιολόγησης να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών από τις τέσσερις που έχουν ήδη εξαγγελθεί και ξεκαθάρισε ότι επιπλέον άδειες μπορεί να δοθούν μόνο στο (αόριστο και απώτερο) μέλλον και εφόσον καταδειχθεί ότι η αγορά θα τις “σηκώσει”.

«Ο διαγωνισμός θα γίνει για τέσσερις άδειες»

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν θα δοθούν και άλλες άδειες, η ανώτατη κυβερνητική πηγή απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω πιθανό. Αν μελλοντικά αυξηθεί η διαφημιστική πίτα ενδεχομένως. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω και δεν θα ήταν και δίκαιο», με το σκεπτικό πως: «όταν κάποιος μπαίνει στον διαγωνισμό με την λογική ότι είναι τέσσερις και άρα «χτυπάει» ξέροντας ότι δεν θα υπάρξει πέμπτο του λες ωραία τα έβαλες τα λεφτά σου… Υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού εδώ. Αλλά μελλοντικά ενδεχομένως ναι».

Η ίδια πηγή διεμήνυσε ότι δε θα αλλάξει ο αριθμός των αδειών για να χωρέσουν οι περισσότερες του αναμενόμενου υποψηφιότητες, αναφέροντας ότι: «Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει.

Εάν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό».

Και εξήγησε πως: “Η λογική των 4 αδειών δεν είναι της λογικής «πόσες μας λείπουν τόσες θα βάλουν». Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας. Έχουμε κάνει μια ανάλυση κόστους οφέλους και βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ετησίως είναι το κόστος και είναι 200 εκατομμύρια η διαφημιστική πίτα άρα θα πάμε 4 άδειες.

Αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 – 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε με τα ελληνικά δεδομένα περισσότερα βιώσιμα σχήματα. Η βιωσιμότητα η εργασιακή έχει να κάνει και με την οικονομική βιωσιμότητα ,είδαμε λοιπόν τώρα πόσο βιώσιμο ήταν το Mega. Είναι απλήρωτοι τόσο καιρό οι άνθρωποι και είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι εκτός από τις τέσσερις πανελλαδικές, θα υπάρξει σε επόμενη φάση διαγωνισμός και τα περιφερειακά, τοπικής εμβέλειας, κανάλια.

«Θέλουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τον Οκτώβριο»

 Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στη μάχη για τα εργασιακά που θα δοθεί το Φθινόπωρο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ σε πρώτη φάση εμφανίζονται αισιόδοξοι. Κι αυτό, γιατί όπως εκτίμησε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το Brexit η Ελλάδα έχει περισσότερους συμμάχους (όπως ο Γιούνκερ και ο Γκάμπριελ που συμφωνούν με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ κανείς δε ζητά στην Ελλάδα ομαδικές απολύσεις) που δεν επιθυμούν άλλη αναταραχή. Επιθυμία της Αθήνας είναι να κλείσει το συντομότερο, ει δυνατόν τον Οκτώβριο, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα ακολουθήσει εντός του Ιουλίου επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί.

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»

Όσον αφορά όμως στον εκλογικό νόμο, η ανώτατη κυβερνητική πηγή επικαλέστηκε τη ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» για να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της, καθώς θεωρεί ότι η σχετική αντιπαράθεση αποβαίνει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνεπής στη θέση για απλή αναλογική και φέρνει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προδιέγραψε έτσι την επικείμενη πολιτική μάχη για εκλογικό νόμο και αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος θέλει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα και (σημείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον) εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Και ο ανασχηματισμός στο τραπέζι

Τέλος, όπως δήλωσε η ανώτατη κυβερνητική, ο ανασχηματισμός «δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες», αλλά όπως τόνισε « προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, τροποποιήσεις».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...