O Tσάβες ασθενής στην Κούβα, η Βενεζουέλα σε κώμα

O Tσάβες ασθενής στην Κούβα, η Βενεζουέλα σε κώμα
Η νέα επιδείνωση της υγείας του Ούγκο Τσάβες, λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας, και η απουσία του από το Καράκας έχει βυθίσει σε ένα ιδιότυπο πολιτικό κώμα ολόκληρη τη χώρα.
Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να καλέσει σε διαδηλώσεις εάν «παραβιαστεί το Σύνταγμα» όσον αφορά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η οποία δεν φαίνεται πως θα γίνει την Πέμπτη, ενώ κατηγορεί το στρατόπεδο του Τσάβες για εσωτερικές διαμάχες για όποιον χρειαστεί ενδεχομένως να «αντικαταστήσει» τον πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της χώρας κινούνται μεταξύ ανησυχίας για το κενό που μπορεί να αφήσει ο «μύθος» του Τσάβες και των σεναρίων για την κατάστασή του.

«Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται (ενώπιον των βουλευτών για να ορκιστεί) πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης» ανέφερε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Primero Justicia Χούλιο Μπόρχες.

«Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κατά της παραβίασης του Συντάγματος» τόνισε.

Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Νικολάς Μαδούρο και πρόεδρος της Βουλής, που επανεξελέγη το Σαββατοκύριακο και προβλέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως αντικαταστάτης του προέδρου, ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά πως ο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Κούβα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος για τρίτη θητεία, μόλις του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Έτσι, ο αντιπρόεδρος Ν.Μαδούρο αλλά και η γενική εισαγγελέας Σίλια Φλόρες εκτίμησαν ότι η ορκωμοσία μπορεί να γίνει και αργότερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με δεδομένο ότι ο Τσάβες δεν εξελέγη νέος πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβριο, απλά επανεξελέγη.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι οι εκτιμήσεις για το τι θα γίνει με την ορκωμοσία αντικατοπτρίζουν την εσωτερική διαμάχη μεταξύ δύο πόλων, που εκπροσωπούνται από το Μαδούρα και τον Καμπέργιο. «Ενώ ο πρόεδρος είναι άρρωστος και λείπρι στην Αβάνα, συγκρούονται για την εξουσία» ανέφερε ενδεικτικά ο αντιπολιτευόμενο Χούλιο Μπόρχες.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...