Σε ακόμη μία υπόθεση έδειξε την αλληλεγγύη του το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου, καθώς στα πλαίσια του Νόμου Κατσέλη, προχώρησε σε μια απόφαση – σταθμό με την πλήρη διαγραφή χρεών ύψους 214.000 ευρώ.

Το χρονικό της υπερχρέωσης

Πρόκειται για την περίπτωση συμπολίτη μας με επαγγελματική δραστηριότητα, ο οποίος πριν την οικονομική κρίση, όταν ακόμη ήταν σε θέση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, είχε αναλάβει δανειακές υποχρεώσεις, τόσο ως οφειλέτης, όσο και ως εγγυητής.

Ωστόσο, η επέλαση της οικονομικής κρίσης, ειδικότερα δε η μείωση εισοδήματος και η ταυτόχρονη αύξηση φόρων και εισφορών, ανέτρεψαν τον προϋπολογισμό του, η δε επιχείρηση δεν του παρείχε τα απαιτούμενα, ώστε να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Εξάλλου τα υψηλά επιτόκια και οι τόκοι υπερημερίας, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την οικονομική του κατάσταση και κατέστησαν εντέλει αδύνατη την εξυπηρέτηση των οφειλών του, με αποτέλεσμα να περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του. Έτσι, έφτασε να συσσωρεύσει χρέη ύψους 214.000 ευρώ !, σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ως εκ τούτου, είχε περιέλθει σε κατάσταση χωρίς διέξοδο, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς εγκλωβισμένος στην κατάσταση αυτή αδυνατούσε πλέον να συμμετάσχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ελπίζοντας ότι η οικονομική του κατάσταση μελλοντικά θα καλυτερεύσει και θα μπορέσει να ανακάμψει, έκανε απέλπιδες προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, αλλά ουδεμία αλλαγή υπήρξε προς το βέλτιστο. Έτσι, αναγκάστηκε να καταφύγει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, ζητώντας ρύθμιση των χρεών του.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες και κατόπιν εξέτασης των οικονομικών του στοιχείων, το Ειρηνοδικείο εφαρμόζοντας πιστά τον νόμο Κατσέλη, αποφάνθηκε ότι η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο συμπολίτης μας δεν είναι βιώσιμη, τα έσοδα από την τωρινή εργασία του ως ιδιωτικός υπάλληλος είναι ελάχιστα και προκειμένου να του δοθεί η ευκαιρία να ορθοποδήσει, διέταξε την εκποίηση ενός οικοπέδου αξίας 18.000 ευρώ για μερική ικανοποίηση των πιστωτών και προχώρησε σε πλήρη διαγραφή των οφειλών του!

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μία επιτυχία για την δικηγόρο κα. Αλεξάνδρα Καπελιώτη, η οποία δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη: « Άλλος ένας πολίτης κερδίζει το άνισο παιχνίδι με τις πιστώτριες και δικαιώνεται ο αγώνας μας για μία ηθική διαβίωση, όταν οι πολίτες στην ανάγκη να αποπληρώσουν τα χρέη που ανέλαβαν την περίοδο ανάπτυξης, πλέον μέσα στη κρίση έδεναν υποθετική θηλιά στο λαιμό τους».

«Αποφάσεις όπως αυτή του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου δείχνουν ότι η δικαστική εξουσία ανεξάρτητα από τον λειτουργικό της ρόλο, επιτελεί και ρόλο ανθρωπιστικό, με σεβασμό στον άνθρωπο και αποφασίζει με άξονα της την συνταγματικά κατοχυρωμένη αξιοπρέπεια. Ας ελπίσουμε ότι και άλλοι πολίτες θα καταφέρουν να  δικαιωθούν μέσω του Ν. Κατσέλη».

Νέος πτωχευτικός νόμος: H λύση σε προβλήματα δανείων και υπερχρέωσης

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας με την κατάργηση του Ν. Κατσέλη και την αντικατάσταση του με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4738/2020 (νέος Πτωχευτικός Κώδικας): «Ο νέος νόμος,δίνει στους πιστωτές υπέρμετρη δύναμη, κάτι που συνεπάγεται μαζικούς πλειστηριασμούς, άρα θα καθιστά άμεσα  τους πολίτες φτωχούς».

«Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η αξιοπρεπής διαβίωση και σε συνεξέταση με τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων, αυτή κατακρεουργείται στο βωμό του υπέρογκου κέρδους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς ουσιαστική προστασία του υπερχρεωμένου. Πλέον, η χάραξη στρατηγικής διευθέτησης οφειλών που θα αποτρέπει τους πιστωτές να καταφύγουν σε καταδιωκτικές ενέργειες είναι μονόδρομος».

«Αυτό θα γίνεται, για τις μεν επιχειρήσεις μέσω οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας, για τα δε φυσικά πρόσωπα μέσω μελέτης των εύλογων δαπανών διαβίωσης.Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία Plan Consulting για την ουσιαστική μας συνεργασία που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις τόσες πολλές και τόσο επιτυχείς αποφάσεις. Είναι πολύ βασικό, να έχεις δίπλα σου καταρτισμένους συνεργάτες».

Δείτε προτάσεις και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρηση σας στην ενότητα . Έξυπνη επιχείρηση



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...