RE/MAX Ελλάς: Συνεχίζεται για 6ο χρόνο η πτώση τιμών στα ακίνητα (Πίνακες)

RE/MAX Ελλάς: Συνεχίζεται για 6ο χρόνο η πτώση τιμών στα ακίνητα (Πίνακες)

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 24/03/2016 – 16:49

ακίνητα

ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ, ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ, ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ                                                        

Από το κακό στο χειρότερο πάει η ελληνική κτηματαγορά, που για ακόμα μία φορά επηρεασμένη από τις ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο που επεβλήθησαν και οι τραπεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου, παρουσιάζει πτώση σε τιμές και ζήτηση, με το ενδιαφέρον των αγοραστών να στρέφεται στις μικρές μεταχειρισμένες κατοικίες λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων συντήρησης.

Πιο λίγα, πιο μικρά, πιο παλιά είναι η τάση της αγοράς που υποχωρεί απέναντι στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η ελληνική Οικονομία.

Η νέα συρρίκνωση στην αγορά ακινήτων και η πτώση των τιμών ακινήτων κατά 4,5% καταγράφεται στη νέα πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις πωλήσεις ακινήτων έτους 2015.

Πτώση των τιμών 3-4,5%, Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι και 7% στην επαρχεία!

Την χρονιά που πέρασε,  σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,5% , ενώ των νεόδμητων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή. Ειδικά, στην περιοχή της Αττικής σημειώθηκε σημαντική πτώση έως και 3% στα μεταχειρισμένα, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε μεγάλη μεταβολή.

Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5% ενώ στα νεόδμητα οι τιμές επίσης παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Όπως τονίζεται από στην έκθεση , «η συνεχής, εδώ και 6 χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφ’ ενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφ’ ετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας».

Κύρια αποτελέσματα της έρευνας:

    Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% & 10% αντίστοιχα).

    Στην Αττική το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 12% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από το δίκτυο της RE/MAX για το 2015, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά (100%) στις κατοικίες.

    Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 91%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9% . Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).

    Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 (53%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 6% ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν πάνω από το 1/4 των προτιμήσεων (26%). Για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων 16 έως 25 ετών, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15%.

    Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 30ετία (σχεδόν 6 στις 10), τα νεόδμητα απουσιάζουν εντελώς, ενώ 1 στα 4 ήταν έως 10ετίας.

    Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρείς υποκατηγορίες (1-50τ.μ. / 51-70τ.μ. / 71-90τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών.

    Στην Αττική από τους μισούς περίπου αγοραστές (47%) προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κοντά στο 10%.

    Στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των ακινήτων από 51-70τ.μ. που την επέλεξαν σχεδόν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα 71-90τμ (22%). Αξιοσημείωτο είναι, όμως, και το 22% εκείνων που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...