Reuters: Έκλεισαν ή όχι οι αγορές ομολόγων για την Ελλάδα;

Reuters: Έκλεισαν ή όχι οι αγορές ομολόγων για την Ελλάδα;
Οι ανησυχίες της αγοράς εντάθηκαν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων πλησίασαν και ξεπέρασαν το 7%

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της. Σε αυτά τα επίπεδα, οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα», εκτιμά ο Alessandro Giansanti, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της ING, σύμφωνα με το  Reutets.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ανησυχίες της αγοράς εντάθηκαν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων πλησίασαν και ξεπέρασαν το 7%, αν και αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν αποτελεί κατ΄ ανάγκη το όριο πέραν του οποίου η εξυπηρέτηση του χρέους καθίσταται μη βιώσιμη.

Κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το ελληνικό χρέος, που ισοδυναμεί σε τουλάχιστον 1,7 φορές το ΑΕΠ της χώρας, θα ήταν αδύνατο να αναχρηματοδοτηθεί ακόμα και με χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η ΕΕ χρεώνει επιτόκιο μόνο 1,5% για τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας και αναμένεται να ανοίξει τις συζητήσεις για κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους σύντομα.

Όμως, στο παρελθόν, είδαμε ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα προσέφυγαν σε πακέτα διάσωσης όταν το κόστος δανεισμού τους ξεπέρασε το 7%. Χρειάστηκε η υπόσχεση της ΕΚΤ ότι θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στην τρόικα της Ισπανίας και της Ιταλίας, όταν οι δικές τους αποδόσεις ξεπέρασαν το 7%.

Πάντως, το Reuters σημειώνει πως εάν η Ελλάδα ήταν διατεθειμένη να δανειστεί σε αυτά τα επίπεδα, κάποιοι επενδυτές μπορεί να ενδιαφέρονταν για αποδόσεις που δεν μπορούν να βρουν αλλού. Αλλά πρώτα, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η αγορά.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...