Reuters: Αθήνα και δανειστές συζητούν για ελάφρυνση τους χρέους

Reuters: Αθήνα και δανειστές συζητούν για ελάφρυνση τους χρέους
Αθήνα και πιστωτές συνομιλούν για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο Reuters πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές. Η ίδια πηγή, πάντως, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Διεξάγεται συζήτηση» δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα» δήλωσε η πηγή.

«Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση» συμπλήρωσε.

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο» δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Το απόγευμα συνεχίζονται οι συνομιλίες

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις θεσμών με την ελληνική πλευρά βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσε καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.

Διαρκής επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», όμως ο χρόνος εξαντλείται.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...