Reuters: Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές, ετοιμάζει swap ομολόγων!

Reuters: Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές, ετοιμάζει swap ομολόγων!

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανταλλαγή είκοσι μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις ή πέντε νέες, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές!  Η νέα έκδοση, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στην κανονικότητα, καλύπτοντας τις δανειακές του ανάγκες από τις αγορές.

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει swap που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δις ευρώ. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ασκήσεις διαχείρισης χρέους … για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την συναλλακτικότητα των τίτλων», φέρεται να δήλωσε  κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς να αναφέρει τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το swap.

 

Με αυτή την κίνηση αναμένεται να ανταλλαχτούν είκοσι ομόλογα που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όταν οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξεως του 53,5%. Δυο χρόνια μετά, το 2014, η Ελλάδα προχώρησε σε δυο ακόμη εκδόσεις στο πλαίσιο σχεδίου να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. 

 

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας έχουν μειωθεί δραματικά εφέτος, προς επίπεδα προ κρίσης, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, η ρευστότητα παραμένει προβληματική και μια πλήρως λειτουργική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα για να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας και να δημιουργήσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι».

 

Το οικονομικό απόθεμα που πρέπει να συγκεντρώσει η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί να είναι τουλάχιστον 9 – 11 δις ευρώ και σημαντικό μέρος ενδέχεται να προέλθει από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης έως τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο ότι το «μαξιλάρι» θα αυξηθεί ως και τα 14 δις ευρώ με την άντληση 5 δις ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302046-Reuters-E-Ellada-xanabgainei-stis-agores-etoimazei-swap-omologon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...