• 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση.

• 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση.

• 294 παιδιά (244 κ. 50 α.) έχουν καταθέσει στην ΕΛ.ΑΣ τους πρώτους 8 μήνες του 2022

• μόλις 1 στα 5 παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις αρχές για αυτό που βίωσε.

«Όσο περισσότερο φως ρίχνουμε στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση τόσο λιγότερες σκιές μένουν για να κρυφτούν οι παιδόφιλοι…» γύρω από αυτή την επισήμανση που έκανε η Αστυνόμος Α’ (ΥΓ)- ψυχολόγος της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Κωνσταντίνα Κωστάκου στο πλαίσιο των εργασιών της 20ης Διημερίδας Εκπαιδευτικής Διημερίδας με θέμα «Πρακτικά παιδιατρικά και νεογνολογικά θέματα» συστρατεύεται η παιδιατρική κοινότητα.

Τη διημερίδα διοργάνωσε η Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου με επικεφαλής τη διευθύντριά της Μαρία Ηλιοπούλου. Συνδιοργανωτής της φετινής διημερίδας ήταν η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Η επιλογή της οργανωτικής επιτροπής να εντάξει φέτος κοινωνικά θέματα στο πρόγραμμά της είχε στόχο να ενεργοποιήσουν την παιδιατρική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

 «Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Κατά μέσο όρο την εβδομάδα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον δύο περιστατικά. Αυτή την αύξηση την παρατηρούμε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία και τα μέλη των οικογενειών αναγκαστικά έμειναν συνεχώς μαζί. Η αύξηση αυτή δεν μας αφήνει αδιάφορους ως παιδιάτρους. Το αντίθετο μάλιστα γι’ αυτό προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και την κοινωνία να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια κακοποίησης ενός παιδιού και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Η κοινωνία μας πρέπει να έχει τις κεραίες της υψωμένες» σημείωσε η κ. Ηλιοπούλου που απέσπασε θετικότατη κριτική από τους συναδέλφους της για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το δεύτερο μείζον κοινωνικό θέμα της μετακορονοϊού εποχής όπως ανέφερε η κ. Ηλιοπούλου ήταν η εξάρτηση παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο. Επ’ αυτού δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της εξάρτησης. Σημαντικό κεφάλαιο ήταν επίσης η ενημέρωσης από έμπειρους διακεκριμένους επιστήμονες για όλα τα σύγχρονα νεογνολογικά και παιδιατρικά θέματα καθώς και για επίκαιρα θέματα που αφορούν τις παιδιατρικές υποειδικότητες.

stigmiotypo_othonis_909_1.png

 «Ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες και εστιάσαμε στην ανάγκη της συνεργασίας των νοσοκομειακών παιδιάτρων με τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων μας δίνει δύναμη για να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη διημερίδα, την 21η» καταλήγει η κ. Ηλιοπούλου.

Στον χαιρετισμό του ο παιδίατρος-νεογνολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Νεογνών του «Αγίου Ανδρέας» Ιωάννης Κουλούρας στάθηκε στο σημαντικό έργο που παράγει το «Καραμανδάνειο» και η Παιδιατρική του κλινική και στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αρωγός της όλης διοργάνωσης ήταν η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας διαβεβαιώνω ότι η παιδιατρική μας κοινότητα, με σειρά δράσεων, θα φροντίσει να κρατήσει στην επικαιρότητα τα θέματα αυτά γιατί οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των παιδιών μας. Ευχαριστώ θερμά όλο το προσωπικό του «Καραμανδανείου». Όλοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σε αυτό έχουμε πάντα την αμέριστη βοήθεια του Διοικητική της Υγειονομικής μας Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας μας. Τα έργα που έχουν γίνει και αυτά που προγραμματίζονται για το «Καραμανδάνειο» με την στήριξη της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας έχουν βάλει τα θεμέλια ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω το μοναδικό Παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας. Όλοι μαζί προχωράμε με συνεννόηση και συνεργασία για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας σε ανθρώπους που προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο «Καραμανδάνειο».

Ο λόγος για τα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου που επί σειρά ετών πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε χιλιάδες παιδιά με ήθος, αφοσίωση και υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Πρόκειται για τους: Ουρανία Παπαγεωργίου-Γώγου, Αλέξιο Μπίρμπα, Αγλαΐα Τρίγκα, Ιωάννη Χασαπόπουλο, Ρούλα Γεωργίου-Χασαποπούλου, Γεώργιο Γεωργίου, Βικτωρία Αλεξανδροπούλου.

Πρόκειται για τους: Ουρανία Παπαγεωργίου-Γώγου, Αλέξιο Μπίρμπα, Αγλαΐα Τρίγκα, Ιωάννη Χασαπόπουλο, Ρούλα Γεωργίου-Χασαποπούλου, Γεώργιο Γεωργίου, Βικτωρία Αλεξανδροπούλου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...