Stop από την τρόικα για τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα

Stop από την τρόικα για τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα
Η τρόικα δεν δέχεται ούτε νέα χαριστική ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα χρέη ούτε μεγάλη αύξηση των δόσεων αποπληρωμής.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά επειγόντως ένα νέο πλαίσιο τμηματικής εξόφλησης των οφειλών. Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση των δόσεων από 15 σήμερα σε 36, ενώ πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η μέγιστη διευκόλυνση να φτάνει και τις 48 δόσεις, ρύθμιση, πάντως, που δεν θα έχει μαζικό χαρακτήρα και θα αφορά σε φορολογούμενους που ο έφορος θα κρίνει ότι βρίσκονται σε προφανή αδυναμία.

Η τρόικα θεωρεί ότι η νέα διαδικασία θα αυξήσει αντί να μειώσει το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν πληρώνουν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα αφορά όλους τους οφειλέτες, ακόμη κι όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες, αλλά δεν ήταν συνεπείς έως το τέλος. Πέρα από την αύξηση των δόσεων εξετάζεται η μείωση της ελάχιστης καταβολής από τα 100 ευρώ στα 80 ευρώ ή ίσως και στα 50 ευρώ, εφόσον το ύψος της οφειλής δεν υπερβαίνει τις 2.000 με 3.000 ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι από την δεξαμενή 55,57 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών, μόλις 10,6 δις. ευρώ είναι εφικτό να εισπραχθούν και προτείνουν οι εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...