STOP στις οικοδομικές άδειες στην natura περιοχή της Κυπαρισσίας

STOP στις οικοδομικές άδειες στην natura περιοχή της Κυπαρισσίας
Στην αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών-εργασιών εντός της περιοχής natura 2000 που βρίσκεται στις Θίνες Κυπαρισσίας, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Με σειρά αποφάσεων και ενεργειών του, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί αργοπορημένα να προωθήσει δράσεις για την προστασία της περιοχής Θίνες, στην οποία καταφεύγουν οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ηδη, έχει κινηθεί εδώ και καιρό (από τον Οκτώβριο του 2012) διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει εξασφαλίσει επαρκώς την προστασία του απειλούμενου είδους στην περιοχή. Μόλις πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, καθώς σε λίγες μέρες ξεκινά η περίοδος ωοτοκίας της caretta caretta.

Σημειώνεται, ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, υπέγραψε απόφαση, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση που υπεγράφη από τη γενική γραμματέα ΠΕΚΑ, Ν. Γιαννακοπούλου, καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών της περιοχής Θίνες Κυπαρισσίας, κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στόχος των μέτρων είναι η αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.

Στο μεταξύ, μόλις προχτές κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της συμπλήρωσης της ήδη εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας». Στη μελέτη θα ενταχθούν και τα έως τώρα απομείναντα εκτός της μελέτης τμήματα της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) των Θινών Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία), όπως και της ΕΖΔ της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήριο Κατάκολο-Κυπαρισσία).

Στο έργο του αναδόχου θα στηριχτεί και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, θα ρυθμίζει και θα καθορίζει τους όρους προστασίας και τα μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις προαναφερθείσες ΕΖΔ.

Με τον τρόπο αυτό, λέει το ΥΠΕΚΑ, επιδιώκεται να εξασφαλιστεί ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.

Για όλες αυτές τις ενέργειες η κ. Γιαννακοπούλου, έχει στείλει στην Ε.Ε ενημερωτική επιστολή από τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στις 25 Απριλίου), «τα μέτρα είναι θετικά, όμως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να τα ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...