Tο ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει με ψήφισμά του τις περικοπές στον προϋπολογισμό

Tο ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει με ψήφισμά του τις περικοπές στον προϋπολογισμό
Tο ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει με ψήφισμά του τις περικοπές στον προϋπολογισμό

Ολοκληρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος επί της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό, το οποίο συνυπογράφουν όλες οι Πολιτικές Ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Renew και ΕΛΚ) πλην των συντηρητικών (ECR) και της Ακροδεξιάς (ID).

Στο κοινό ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται τη συμφωνία για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και την επιδείνωση της αναλογίας δανείων-επιχορηγήσεων, όπως και για την σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες διαφύλαξης του κράτους δικαίου.

Το τελικό κείμενο του κοινού ψηφίσματος περιλαμβάνει 27 σημεία και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αυριανή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις προτεινόμενες περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 στους τομείς της Έρευνας και του προγράμματος Erasmus.

«Υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να την βελτιώσουμε, πάνω από όλα προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις για ορισμένες από τις περικοπές που θεωρούμε αδικαιολόγητες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να περικόψουμε τον προϋπολογισμό για την Έρευνα και τους νέους ανθρώπους και το Erasmus, δεν μπορούμε», προειδοποίησε.

Θα χρειασθούν διαπραγματεύσεις πριν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση είναι «πολύ ικανοποιημένη» με το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης θα διεξαχθεί σε δύο περίπου μήνες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος κορυφής, ο Νταβίντ Σασόλι απάντησε ότι είναι αποφασισμένος το Κοινοβούλιο να γίνει σεβαστό.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σασόλι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διευκρινίσεις για την σύνδεση ανάμεσα στην χρηματοδότηση από τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, αφού το θέμα έμεινε ανοικτό από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής.

«Πρέπει να δούμε ακριβώς ποια παρεμβατικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί αυτό. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ελάττωση των προσδοκιών μας για τις κοινές αξίες», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα ανοικτό θέμα, θέλουμε να συμμετάσχουμε. Σε αυτό το θέμα δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με μνημόνευση αρχών», προειδοποίησε.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Το κοινό ψήφισμα -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ- είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταγράφει τα θετικά της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική στα πολλά αρνητικά σημεία του συμβιβασμού και καταθέτει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που διεκδικεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης για μια ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Κάναμε καλή δουλειά και ελπίζω αύριο η Ολομέλεια να την εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...