Tσαβούσογλου: “Tα θέματα του Κυπριακού να συζητηθούν πακέτο και όχι χωριστά”

Tσαβούσογλου:
Το σημαντικό στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν είναι πόσα κεφάλαια θα συζητηθούν αλλά τα θέματα αυτών των κεφαλαίων να συζητηθούν περιεκτικά και να υπάρξει συμβιβασμός, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD) Χαλούκ Ντιντσέρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι γνωστή και η αποφασιστικότητά της να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους συνεχίζεται.

“Η ευχή μας και η πεποίθησή μας είναι όλα τα θέματα να συζητηθούν μέσα σε ένα πακέτο και να υπάρξει αποτέλεσμα. Έχουμε αμφιβολίες για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που ξεκινήσουμε να συζητούμε τα θέματα το καθένα χωριστά, με πρώτο το θέμα των Βαρωσίων.

Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στο νησί”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την τ/κ ηγεσία.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι την τελευταία χρονιά η εικόνα της Τουρκίας έχει αλλάξει λίγο, προσθέτοντας ότι είναι κοινό καθήκον όλων να διορθώσουν την εικόνα της χώρας τους. Ανέφερε ότι καθήκον γι’ αυτό το θέμα έχει και ο TUSIAD τον οποίον βλέπουν ως συνεργάτη στο θέμα της ενταξιακής πορείας. Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να υπάρξει επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και σε αυτό είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

“Θέλουμε να ανοίξουμε κάποια κεφάλαια όπως το 23 και το 24. Υπάρχει ομοφωνία γι’ αυτό αλλά η νότια Κύπρος προβάλλει εμπόδια. Επομένως έχουμε πρόβλημα στο άνοιγμα και των δύο κεφαλαίων που έχουν μπλοκαριστεί. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσει η ΕΕ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Πρόεδρος του TUSIAD ανέφερε ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα τους, προσθέτοντας ότι ο TUSIAD εργάζεται πολύ στην Ευρώπη γι’ αυτό και έχουν γραφείο στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...