Διανύοντας  περίοδο πανδημίας, όλα ανατρέπονται, και ότι θεωρούσαμε δεδομένο πλέον απαγορεύεται ή αναστέλλεται. Θα χρησιμοποιήσουμε πολύ  δυο καινούριες λέξεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζουν όσο διαρκεί η πανδημία τις επιχειρήσεις. Η πρώτη λέξη και κατά συνέπεια κατηγορία είναι η αναστολή επιχείρησης.

 Αναστέλλεται η λειτουργία μιας επιχείρησης λόγω Ανωτέρας Βίας (κρατική απόφαση λοιπόν) και καθίσταται κλειστή ως προς την λειτουργία της μέχρι η ίδια αρχή να θέσει την άρση αυτής.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν από δημόσια Αρχή, αλλά θεωρείται πληττόμενη λόγω μείωσης τζίρου, χωρίς παράλληλα το δικαίωμα της μείωσης των λειτουργικών εξόδων της, όπως για παράδειγμα την μείωση του προσωπικού της. Το κράτος για να διευκολύνει την διαδικασία αυτού του διαχωρισμού, χρησιμοποίησε τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων, κύριους και δευτερεύοντες στην αρχή και κατέληξε με κύριους και καδ των μεγαλύτερων τζίρων των επιχειρήσεων. Σημείωση: ΚΑΔ είναι το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που προσδιορίζονται με έναν τετραψήφιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.

Μετά από περίπου 190 εγκυκλίους, σε διάστημα περίπου είκοσι ημερών, κατέληξε το κράτος να χορηγήσει και στις δυο κατηγορίες επιχειρήσεων 800,00 ευρώ για το διάστημα μέχρι τέλος Απριλίου. Έκπτωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης τους, για τους δυο μήνες που συμβαίνει για τις κλειστές επιχειρήσεις αντίθετα μόνο για τον Απρίλιο για τις πληττόμενες. Επίσης για τις ρυθμιζόμενες εφοριακές  οφειλές που αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, μεταφέρθηκε η πληρωμή τους για τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Κατά την εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών φορέων,  δίνεται έκπτωση 25% μηνιαίως και για τους δυο μήνες.

Τις αντίστοιχες παροχές θα χρησιμοποιήσουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών. Το αντίστοιχο ποσό σαν μισθό, την ίδια έκπτωση ενοικίου της κατοικίας τους, για τους αντίστοιχους μήνες, και τις ίδιες μεταθέσεις προθεσμιών στις εφοριακές ρυθμισμένες οφειλές. Τα ίδια ισχύουν και για τραπεζικές δανειακές οφειλές, η τρίμηνη άτοκη παράταση. Όπως επίσης ενισχύονται  οικονομικά και οι μακροχρόνια άνεργοι. Βασικός όρος των επιχειρήσεων για να είναι δικαιούχοι των πλεονεκτημάτων είναι η μη μείωση προσωπικού.

Για την διασφάλιση των εργαζομένων απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για το ίδιο διάστημα που αφορά  την 14Μαρτίου και ως τέλος Απριλίου. Οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση τους, θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, αρχές Μαίου, και μέχρι τον επόμενο στην σειρά μήνα απαγορεύεται η απόλυση τους.

Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος. Πρακτικά το «μένουμε σπίτι» τελικά δεν είναι καθόλου εύκολο, και η τηλεργασία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Επίσης δεν μας έχει ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός φορολογικά, ώστε να έχουμε οδηγίες χρήσης. Προχωράμε με αργά βήματα και προετοιμαζόμαστε για την επανένταξη μας στην εργασιακή μας ζωή. Παραμένουμε υγιείς, αυτό είναι το βασικό μέλημα μας, αυτή την περίοδο.

Σταμάτη Αναστασία

Λογίστρια Α Τάξης Φοροτεχνικός

6946069539



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...