To Αναπτυξιακό σχέδιο που φέρνει φοροελαφρύνσεις 3,5 δις ευρώ!

To Αναπτυξιακό σχέδιο που φέρνει φοροελαφρύνσεις 3,5 δις ευρώ!

Αντίβαρο στα σκληρά μέτρα των μνημονίων, που ρήμαξαν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία οκτώ χρόνια, αναμένεται να γίνει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Αν και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, οι θεσμοί αναμένουν την παρουσίαση του, στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, την 27η Απριλίου.  

Στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών, που είχε επιβραδυνθεί λόγω του Καθολικού και στη συνέχεια του Ορθόδοξου Πάσχα, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και πάλι. Την Πέμπτη 12 του μήνα, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την πρόοδο που έχει καταγραφεί, από την κυβέρνηση, στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται οι θεσμοί να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους, για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση θα έχει κεντρικό θέμα την προετοιμασία του Eurogroup της Σόφιας. Εκεί αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι όλα τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση του μνημονίου, είναι ανοικτός. Σημαντική σταθμοί είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα «εύκολα» προαπαιτούμενα και να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως θα κλείσουν τα δυσκολότερα. Τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Εκεί, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν αποφασίσει να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση που θα χρειαστεί να περάσει η Ελλάδα και θα ανάψει το «πράσινο φως» και για την τελευταία δόση του προγράμματος, ύψους 11,7 δις ευρώ.

Άγνωστος «Χ», είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Το Ταμείο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, σχετικά με το αν θα συμμετέχει στους τελευταίους μήνες του ελληνικού προγράμματος. Στις ενημερώσεις του Τύπου, οι εκπρόσωποί του, με πρώτο τον κ. Ράις, επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις του, που ζητάει ελάφρυνση χρέους από την Ευρώπη και μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί περισσότερα μέτρα, ούτε ταχύτερη εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη καθυστερεί όσο μπορεί τις αποφάσεις για το χρέος. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, 20-22 Απριλίου.

Το σχέδιο της μεταμνημονιακής Ανάπτυξης
Η τεχνική επεξεργασία του αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκεται στα τελικά στάδια και όπως έχει γίνει γνωστό, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μειώσεις φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δις ευρώ, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημαντικό κεφάλαιο, θα είναι η αλλαγή της διαχείρισης των κονδυλίων που θα διατίθενται με έμφαση στα έργα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα έργα υποδομών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο «ολιστικό». Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι στόχο είναι μία καλύτερη Ελλάδα μετά τα μνημόνια, αλλά νέα, όχι επιστροφή στις λανθάνουσες πολιτικές της εποχής του δικομματισμού. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σχετικά ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το μοντέλο που κατέρρευσε το 2010, το οποίο δεν είχε σύμμαχο την κοινωνία και δεν αντιμετώπιζε με σοβαρό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο αγροτικός τομέας.

Φυσικά το σχέδιο είναι φιλόδοξο και θα χρειαστεί σημαντική χρηματοδότηση.  Αυτό το κομμάτι, θα πέσει στο ΕΣΠΑ, στην Αναπτυξιακή τράπεζα, που ήδη έχει αρχίσει να μαζεύει την «προίκα» της,  στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Αυτό που επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα είναι πραγματική «ιδιοκτησία» της και όχι αναγκαστικός συμβιβασμός, όπως τα προγράμματα των μνημονίων. Το βάρος θα δοθεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος από την αρχή των μνημονίων. Κυβερνητικές πηγές, δήλωσαν σχετικά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνον των μεγάλων επιχειρήσεων, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι προσανατολίζεται προς την αύξηση του κατώτατου μισθού, μόλις ξεμπερδέψει η χώρα με τα μνημόνια.  Σε αυτή την κατεύθυνση το σχέδιο θα έχει δύο βασικά σκέλη. Την αύξηση του κατώτατου με βάση το πορτογαλικό μοντέλο και παράλληλα, τη μείωση των φορολογικών βαρών κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Φυσικά, η κριτική που ακούγεται είναι που θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος 3,5 δις στον προϋπολογισμό, για να γίνουν αυτές οι ελαφρύνσεις, αλλά κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328065-To-Anaptyxiako-schedio-poy-phernei-phoroelaphrynseis-3-5-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...