To δίδυμο της φωτιάς

Ο Τραμπ ορκίστηκε – η Μέι ξεκίνησε το Brexit – Οι ηγέτες που θα ανατρέψουν όλα όσα ξέρουμε – Έτοιμοι για σύγκρουση με Γερμανία και Κίνα – Η επαναστατική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ανάβει φωτιές σε Αμερική και Ευρώπη

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Άναψε φωτιές με το καλημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Aμέσως μετά ην ορκωμοσία του ως ο 45oς πρόεδρος των ΗΠΑ. Μίλησε κατά του πολιτικού κατεστημένου που φρόντισε τα πάντα εκτός Αμερικής αλλά δεν προστάτεψε την Αμερική και το λαό της. Υποσχέθηκε ότι η εξουσία από σήμερα θα ανήκει στον αμερικανικό λαό και όχι στην γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον.

Όλα αυτά παρουσία των πρώην Αμερικανών προέδρων, του Τ. Μπους, του Μπ. Κλίντον και φυσικά του Μπαράκ Ομπάμα. Παρούσα και η Χίλαρι Κλίντον όπως και πολλοί γερουσιαστές, βουλευτές και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Στην ομιλία του φάνηκαν οι δυο βασικοί άξονες της πολιτικής του. Ο προστατευτισμός για τα αμερικανικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις εντός των ΗΠΑ.

Η αλλαγή των σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, πρωτίστως με την Ευρώπη, ώστε όλοι να πληρώνουν την ασφάλεια την οποία ως τώρα επωμίζεται κυρίως η Αμερική.

Αφού ευχαρίστησε τον Μπαράκ και την Μισέλ Ομπάμα για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μία εθνική προσπάθεια ανόρθωσης, με έντονα τα στοιχεία του εθνικού προστατευτισμού στη βιομηχανική παραγωγή εντός της χώρας.

Από τις πρώτες φράσεις της ομιλίας του φάνηκαν οι διαθέσεις του νέου Προέδρου. «Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ πλέον ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια να χτίσουμε από την αρχή τη χώρα μας. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και εμπόδια αλλά θα τα καταφέρουμε… Για πολλά χρόνια πολλοί ευημέρησαν στην Ουάσινγκτον αλλά όχι και ο λαός. Οι νίκες και οι θρίαμβοι της Ουάσινγκτον σχεδόν ποτέ δεν μεταφράστηκαν σε θριάμβους και νίκες του αμερικανικού λαού».

Σημείωσε ακόμη ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφαλείς γειτονιές εκεί όπου ζουν, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους ίδιους και δεσμεύθηκε τα συγκεκριμένα ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης της κυβέρνησής του.

«Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ενδυναμώσουν τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες τους, αλλά και θα συνάψουν νέες.

Δεσμεύθηκε ακόμη να ενώσει «όλο τον πολιτισμένο κόσμο» ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία και να την εξαλείψει από το πρόσωπο του πλανήτη.

«Μαύροι, μιγάδες, λευκοί, όλοι έχουμε τις ίδιες ελευθερίες, χαιρετούμε την ίδια σημαία, χύνουμε το ίδιο κόκκινο αίμα σαν υπερασπιστές της πατρίδας», κατέληξε ο νέος πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φυγής των εργοστασίων από την αμερικανική επικράτεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες.

«Το ένα πίσω από το άλλο τα εργοστάσια κλείσανε και άφησαν τα εδάφη μας. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν πίσω […] ο πλούτος της μεσαίας τάξης αποσπάσθηκε από τα σπίτια μας […] Αυτό ανήκει στο παρελθόν».

Άλλαξε όμως τη φρασεολογία του, και την πολιτική του θέση σε ότι αφορά τις διακρίσεις: «Σας λέω επίσης πως σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει διάκριση. Όλοι μας λευκοί και μαύροι αιμορραγούμε το ίδιο κόκκινο αίμα. Είμαστε όλοι Αμερικανοί πολίτες με τα ίδια δικαιώματα». Το τείχος όμως στα σύνορα με το Μεξικό θα γίνει οπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, ενώ θ’ αλλάξει και τη νομοθεσία για το άσυλο, ώστε να περιοριστεί η μετανάστευση.

Ολοι τώρα περιμένουν τις πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ που μπορεί πράγματι να ανάψει φωτιές εντός και εκτός Αμερικής.

 

Ντόναλντ Τραμπ: Απρόβλεπτος ή…

Ντόναλντ Τραμπ. Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Προσωνύμιο, επί του παρόντος: ο απρόβλεπτος. Ποτέ άλλοτε η υπερδύναμη δεν εξέλεξε τόσο αινιγματικό, ως προς τις προθέσεις του, πρόεδρο.

Και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν προερχόταν από το χώρο του θεάματος –ηθοποιός γαρ– αλλά είχε συγκρότηση προσιδιάζουσα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα από το οποίο προερχόταν και ο Μπους ο νεότερος, αν και «γεράκι», όσα έκανε ήταν αναμενόμενα σε σχέση με την ιδεολογία του, στον αντίποδα ο φιλειρηνιστής Κάρτερ, ο Νίξον, ο Κένεντι, ο Τζόνσον, ο Κλίντον, ο Ομπάμα, όλοι είχαν μία ταυτότητα και τα έργα τους λίγο πολύ ήταν σύμφωνα με αυτήν. Αλλά ο Τραμπ… ε, αυτός φαίνεται να είναι από άλλο ανέκδοτο.

Από το χώρο των business και του θεάματος, ο Ντόναλντ θα μπορούσε να είναι εμφανισιακά μια φιγούρα του Ντίσνει, όχι ως Ντακ, αλλά ως Τραμπ. Έλα όμως που είναι ο νέος μας πλανητάρχης. Και μάλιστα έχει ταράξει τα νερά πριν καν πάρει την πρώτη του απόφαση. Μόνο με το λόγο του.

Ένα λόγο που σε αρκετές περιπτώσεις φαντάζει αριστερός, για τούτο και προσεταιρίστηκε τους λευκούς εργαζόμενους των ΗΠΑ, εν πολλοίς αντισυμβατικός και μη καθωσπρέπει, αλλά και ρατσιστικός και σεξιστικός και ό, τι άλλο αρέσει σε ομάδες Αμερικανών πολιτών. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Γι’ αυτό και είναι δύσκολη η αποκωδικοποίησή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα πράξει τις πρώτες εκατό μέρες της προεδρίας του. (Δημοσιεύονται παρακάτω).

Λίγες μέρες πριν από τη μεγαλειώδη στέψη του ως πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια 50λεπτη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στους Times και στην Bild κατάφερε και έκανε άνω κάτω τους πάντες. Την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και την αυτοκινητοβιομηχανία της, το ΝΑΤΟ, την Βρετανία, την Ρωσία, την Μέση Ανατολή, την Κίνα. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων:

Για Ε.Ε: Δεν παίζει κανένα ρόλο αν είναι ενωμένη ή διχασμένη. Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως, το ίδιο μου κάνει αν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.

Για Γερμανία: Εξόχως καταστροφικό λάθος το άνοιγμα των συνόρων κατά την προσφυγική κρίση. Άφησε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη χώρα ανεξάρτητα από πού προέρχονται. Γνωρίζετε ότι αγαπώ την Γερμανία διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα. Η Γερμανία πήρε μια σαφή ιδέα για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία. Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν για αυτό αφού σε τελική ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία: Εάν κάποιος περπατά στην 5η Λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερσεντές μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνετε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ. Θα έλεγα στη BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το… αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιό τους στις ΗΠΑ.

Είπε βέβαια και μια καλή κουβέντα: Έχω πάντα μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο Μέρκελ.

Για ΝΑΤΟ: Αν και είναι παρωχημένος οργανισμός, παραμένει σημαντικός για μένα. Είναι παρωχημένο το ΝΑΤΟ γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δυο μέρες και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο. Επίσης υπάρχουν πολλές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική. Πέντε χώρες πληρώνουν. Και αυτό είναι άδικο.

Για Βρετανία: Η έξοδός της θα αποδειχθεί ότι ήταν μια θαυμάσια υπόθεση και θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην έξοδο της Βρετανίας οδήγησε η γερμανική προσφυγική κρίση. Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσους πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε να διατηρήσει τη δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να πει μια μεγάλη αλήθεια: Κοιτάξτε την Ε.Ε., αυτή είναι η Γερμανία. Κατά βάση η Ε.Ε. είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει. Είμαι πρόθυμος να συνάψω εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συναντηθώ με την Τερέζα Μέι και νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα.

Ο κ. Τραμπ χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό.

Για Ρωσία: Αν ο Πούτιν δεχθεί μείωση των πυρηνικών όπλων σκέφτομαι να προχωρήσω στην άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πολύ κακό πράγμα η ανάμειξη της Ρωσία στον εμφύλιο της Συρίας που έχει οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση.

Για Μέση Ανατολή: Θα διορίσω το γαμπρό μου, Τζάρετ Κούσνερ, διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στην περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε το χειρισμό του Προέδρου Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν και κάλεσε την Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που κριτικάρει το Ισραήλ.

Για Κίνα: Χτύπησε το καμπανάκι κάνοντας την αναφορά του στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για να ακούσουν και οι Κινέζοι. Ο περιορισμός από πλευράς ΗΠΑ του ελευθέρου εμπορίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κίτρινη υπερδύναμη.

Τέλος ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εμμέσως την αντιπάθειά του στον τύπο και την εκτίμησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει συνολικά 46 εκατ. followers δηλώνοντας: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον με το twitter είναι πως πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Όταν λέω κάτι δημόσια ή σε εφημερίδες και αυτό δεν αναπαράγεται με ακρίβεια δεν είναι καλό. Και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις…»

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες

Μέρκελ: Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της τη μοίρα της.

Κομισιόν: Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον.

Ολάντ: Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από εξωτερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει. Ανάρμοστη η συμπεριφορά Τραμπ.

Μοσκοβισί: Είναι σκέτη φαντασία να πιστεύει κανείς ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν την Βρετανία και θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Γκάμπριελ: Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη και να ανασυνταχθεί δείχνοντας αποφασιστικότητα.

ΝΑΤΟ: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη διατήρηση της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ στη βορειοατλαντική συμμαχία.

ΔΝΤ: Κορυφαία στελέχη του ταμείου σημειώνουν ότι οι προτάσεις Τραμπ εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους καθώς με την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο. Τα μέτρα προστατευτισμού και εμπορικών αντιποίνων θα συνέβαλαν στη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών και θα στένευαν τις παγκόσμιες οικονομικές ροές με αποτέλεσμα μια πιθανή καταπόνηση πολλών αναδυόμενων αγορών και οικονομιών χαμηλού εισοδήματος.

Μια συνέντευξη λοιπόν διάρκειας μόλις 50 λεπτών ήταν ικανή να ταράξει όλο τον κόσμο και να προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμούς. Κάτι σαν το «έβηξε ο Τραμπ και κρυολόγησε ο… πλανήτης» Όλοι τώρα με την ανάληψη των καθηκόντων του περιμένουν τις πρώτες αποφάσεις του νέου κατοίκου του Λευκού Οίκου. Θα κρατήσει τον τίτλο «απρόβλεπτος» ή οι αμερικανικές δικλείδες ασφαλείας θα τον καταστήσουν «προβλέψιμο» όπως και τόσους άλλους προέδρους;

Τι είπε ότι θα κάνει τις πρώτες 100 μέρες

Οι εκατό πρώτες μέρες αποτελούν για όλους τους νεοεκλεγμένους ηγέτες ένα ορόσημο στη σχέση τους με τους ψηφοφόρους. Εκεί υπόσχονται σημαντικά πράγματα για την αλλαγή που συνήθως επαγγέλλονται. Ιδού λοιπόν τι υποσχέθηκε –μεταξύ άλλων– ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εκατό πρώτες μέρες της προεδρίας του.

1 Πρόταση για περιορισμό περιόδων στα μέλη του Κογκρέσου.

2 Θεσμοθέτηση παγώματος προσλήψεων σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους με εξαίρεση: στρατιωτικές υπηρεσίες, δημόσια ασφάλεια, δημόσια υγεία.

3Θεσμοθέτηση για τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου πενταετούς απαγόρευσης –μετά την αποχώρηση από την κυβερνητική υπηρεσία– λειτουργίας σε ρόλους επηρεασμού βουλευτών.

4 Θεσμοθέτηση δια βίου απαγόρευσης στο lobbing υπέρ μιας ξένης χώρας των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία τους.

5 Θεσμοθέτηση πλήρους απαγόρευσης σε ξένα πρόσωπα επηρεασμού της κοινής γνώμης να συγκεντρώνουν χρήματα για τις Αμερικανικές Εκλογές.

6 Αναγγελία πρόθεσης επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA ή απόσυρσης από τη συμφωνία κάτω από το άρθρο 2205.

7 Αναγγελία απόσυρσης από τη Διατλαντική Συμμαχία.

8Άμεση ενασχόληση του Υπουργού Οικονομικών με την Κίνα σχετικά με νομισματικά θέματα.

9Άμεσος προσδιορισμός όλων των ξένων εμπορικών καταχρήσεων που αδίκως έχουν επίπτωση στους Αμερικανούς εργαζόμενους και άμεσο σταμάτημα αυτών των καταχρήσεων.

10Άρση των περιορισμών στη δημιουργία πλούτου 50 τρις δολ. από επαγγέλματα που παράγουν ενεργειακά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του καθαρού άνθρακα.

11 Ματαίωση των πληρωμών δισεκατομμυρίων στα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και μεταφορά των χρημάτων για να σταθεροποιηθούν οι υποδομές για το νερό και το περιβάλλον της Αμερικής.

12 Ματαίωση όλης της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στις πόλεις παροχής ασύλου.

13Έναρξη απομάκρυνσης των περισσότερων από 2 εκ. παράνομων μεταναστών από τη χώρα και αφαίρεση της βίζας στις ξένες χώρες που δεν θα δεχθούν την επιστροφή τους.

14 Αναστολή μετανάστευσης από περιοχές επιρρεπείς σε τρομοκρατία όπου η ιατρική εξέταση δεν μπορεί να γίνεται ασφαλώς.

15 Φορολογική Ανακούφιση της Μεσαίας Τάξης και απλοποίηση του Διατάγματος. Έχει σχεδιαστεί ένα οικονομικό πλάνο για τη μεγέθυνση της οικονομίας 4% κατά έτος και τη δημιουργία τουλάχιστον 25 εκατ. νέων θέσεων εργασίας μέσω μαζικής μείωσης φόρων και απλοποίησης, σε συνδυασμό με μεταρρύθμιση του εμπορίου, ανακούφιση μέσω ρυθμίσεων και άρση των περιορισμών στον Ενεργειακό Τομέα. Οι μεγαλύτερες φορολογικές μειώσεις αφορούν στη μεσαία τάξη. Μια οικογένεια μεσαίας τάξης με 2 παιδιά θα έχει 35% μείωση φόρου. Ο σημερινός αριθμός των φορολογικών κατηγοριών θα περιοριστεί από 7 σε 3 και έτσι οι μορφές φορολογίας θα απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Η κλίμακα φορολόγησης των επιχειρήσεων θα μειωθεί από 30% σε 15% και τα τρισεκατομμύρια δολάρια των υπερατλαντικών Αμερικανικών επιχειρήσεων θα μπορούν να επιστρέψουν με φορολογική κλίμακα 10%.

16 Τέλος στους δασμούς της Ιδρυτικής Πράξης του offshoring ώστε να αποθαρρυνθούν οι εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες και να φέρνουν πίσω στις ΗΠΑ τα προϊόντα τους ελεύθερα φόρων.

17 Νόμος για Σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικών επενδύσεων μέσω φορολογικών κινήτρων στην Αμερικανική Ενέργεια και τις Υποδομές, ώστε να κινητοποιηθούν 1 τρις δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές τα επόμενα 10 χρόνια.

18 Ακύρωση του Νόμου Ομπάμα για πλήρη φροντίδα υγείας, αντικατάστασή του με Τραπεζικούς Λογαριασμούς Υγείας σύμφωνα με τις κρατικές κατευθύνσεις και διαχείριση από τις πολιτείες της χρηματοδότησης της Ιατρικής Φροντίδας.

19 Νόμος που παρέχει τα μέσα φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Επιτρέπει στους Αμερικανούς να αφαιρέσουν τις δαπάνες φροντίδας από τους φόρους τους, δίνει κίνητρα στους εργοδότες να παρέχουν υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και να δημιουργούν αφορολόγητους Αποταμιευτικούς Λογαριασμούς τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους εξαρτώμενους, με συνεισφορές για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

20 Νόμος Τέλους της Παράνομης Μετανάστευσης, για τη δημιουργία ενός τείχους στα νότια σύνορα με πλήρη επίγνωση ότι το Μεξικό θα πρέπει να αποδώσει στις ΗΠΑ τη δαπάνη ενός τέτοιου τείχους. Θέσπιση πρότασης min διετούς υποχρεωτικής ομοσπονδιακής φυλάκισης για τους επανεισερχόμενους παράνομα στις ΗΠΑ ύστερα από προηγούμενη απέλαση και min πενταετούς για τους επανεισερχόμενους με κακουργηματικές καταδίκες, πολλαπλές καταδίκες για πταίσματα, ή δύο ή περισσότερες απελάσεις. Επίσης μεταρρύθμιση της κανονικής παροχής βίζας για να κατοχυρωθεί η προτίμηση των Αμερικανών εργαζομένων στα διαθέσιμα επαγγέλματα.

21Τροποποίηση του Νόμου Κοινωνικής Ασφάλειας, με τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στα Εγκλήματα Βίας και αύξηση της χρηματοδότησης για προγράμματα άσκησης και βοήθειας της τοπικής αστυνομίας, αύξηση πόρων για μέτρα μεγαλύτερης ασφάλειας.

22Τροποποίηση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας. Αναδόμηση του στρατού με περιορισμό της χωριστής άμυνας και αύξηση των επενδύσεων στη στρατιωτική. Παροχή στους βετεράνους της δυνατότητας να λαμβάνουν δημόσια θεραπεία ή να έχουν παρακολούθηση από ιδιωτικό γιατρό επιλογής τους. Προστασία των ζωτικών υποδομών της χώρας από επίθεση στον κυβερνοχώρο. Νέες προσεγγίσεις καταγραφής της μετανάστευσης ώστε να ενθαρρύνουμε εκείνους που αποδέχονται την υποστήριξη της χώρας μας, τους ανθρώπους και τις αξίες μας.

23Εξάλειψη της Διαφθοράς με σκληρή προσπάθεια.

Τερέζα Μέι: H σιδηρά κυρία του Brexit

Ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Τερέζα Μέι εξήγγειλε έξοδο και από την κοινή αγορά, δηλαδή από τον προπομπό της ΕΕ. Έκπληκτοι έμειναν μόνο όσοι δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη γερμανική κυριαρχία στην γηραιά ήπειρο. Η δικαιολογία βεβαίως για το Λονδίνο είναι η …μετανάστευση, ο έλεγχος δηλαδή των ανθρώπων που μπορούν να εγκατασταθούν στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι όμως απλώς μια δικαιολογία. Σίγουρα η Βρετανία στο δρόμο προς την έξοδο, υπάρχουν δυσκολίες και αρνητικές επιπτώσεις για την Μ. Βρετανία. Πρέπει να επιστρέψει χρήματα στην ΕΕ (περίπου 60 δις ευρώ), αλλά και σ’ αυτό θα βρεθεί τρόπος να τα ισοφαρίσει. Τα οφέλη που προσδοκά από τη μείωση της φορολογίας κλπ, είναι άλλωστε περισσότερα.

Η Τερέζα Μέι, εξελίσσεται σ ένα πρόσωπο που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Κατηγορείται ότι στο παρελθόν δεν ήταν υπέρμαχος του Brexit. Όμως με εξαίρεση ορισμένους ακραίους, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στην Βρετανία δεν έθετε ζήτημα Brexit.

Η Τερέζα Μαίρη Μέι (Theresa Mary May) γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1956, στο Ίστμπουρν της Αγγλίας. Σπούδασε γεωγραφία στο Κολέγιο του Σεντ Χιου στην Οξφόρδη. Από το 1977 έως το 1983 εργαζόταν στην Τράπεζα της Αγγλίας και από το 1985 ως το 1997 στον οργανισμό πληρωμών εκκαθαριστικών υπηρεσιών, ενώ υπήρξε και δημοτική σύμβουλος για το Δήμο Μέρτον του Λονδίνου. Απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 1992 και το 1994, το κατάφερε το 1997. Μετά από την εκλογή της ως βουλευτής της περιοχής του Μέιντενχεντ το 1997, τοποθετήθηκε στη σκιώδη Κυβέρνηση υπό τον ηγέτη των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ ως «υφυπουργός για τα σχολεία». Μια χρονιά αργότερα, προωθήθηκε στη σκιώδη κυβέρνηση του Χέιγκ ως Σκιώδης Υπουργός Παιδείας και Εργασίας.

Μετά τις εκλογές του 2001, τις οποίες και πάλι κέρδισαν οι Εργατικοί υπό τον Τόνυ Μπλερ, και την ανάδειξη του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ στην ηγεσία των Συντηρητικών, τοποθετήθηκε στη θέση της Σκιώδους Υπουργού Μεταφορών. Μετά από τον ανασχηματισμό του Ιουλίου 2002, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του οργανωτικού του Συντηρητικού Κόμματος. Ένα χρόνο αργότερα, με την αντικατάσταση του Σμιθ από τον Μάικλ Χάουαρντ στην ηγεσία του Κόμματος, η Μέι επέστρεψε ως υπεύθυνη για τις Μεταφορές. Το 2004 έγινε Σκιώδης Υπουργός για την Οικογένεια, ένα πόστο που καταργήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Το 2005, μετά από τις εκλογές του Μαΐου, ο Χάουαρντ την μετακίνησε στη θέση της Σκιώδους Υπουργού Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού. Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναδείχθηκε ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και έδωσε στην Μέι την ευθύνη της Σκιώδους Ηγέτιδος της Βουλής των Κοινοτήτων (διαμεσολαβήτρια μεταξύ της Σκιώδους Κυβέρνησης και της Προεδρίας της Βουλής των Κοινοτήτων). Το 2009, έγινε Σκιώδης Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων ενώ διατηρούσε την ευθύνη της πολιτικής Γυναικών και Ισότητας από τη μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όταν οι Συντηρητικοί έγιναν κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες εγινε υπουργός Εσωτερικών από το 2010 ως την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία, στις 13 Ιουλίου 2016 που αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον, με εσωκομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μετά από τις εκλογές του 2015, σχηματίστηκε η μονοκομματική κυβέρνηση υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία η Μέι κατάφερε να παραμείνει στην ίδια κυβερνητική θέση ως το τέλος της πρωθυπουργίας Κάμερον στον απόηχο του Δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016.

Η Τερέζα Μέι ήταν επι 6 χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων Κάμερον. Θεωρείται ότι ολοκλήρωσε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην περίοδο αυτή. Κατάργηση των Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων λόγω της εκλαμβανόμενης παραβίασης ιδιωτικών ελευθεριών που συνεπάγετο: Περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, Μείωση των μεταναστευτικών ροών από χώρες εκτός ΕΕ (όμως η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση αυξήθηκε σημαντικά), αποφυγή αποδοχής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντ’αυτού προωθήθηκε η χρηματοδότηση προστατευόμενων κατασκηνώσεων προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία προχώρησε σε έναν αρκετά σαρωτικό ανασχηματισμό. Η κυριότερη απόφαση όμως που μπορεί να είναι και ιστορική είναι η υλοποίηση του Brexit. Απ’ αυτό θα κριθεί πλέον η Τερέζα Μέι.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...