To plan B της Κύπρου μετά το ηχηρό “Όχι”

To plan B της Κύπρου μετά το ηχηρό
Η κυπριακή Βουλή απέρριψε και με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ανατρέποντας τα δεδομένα και τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για διάσωση της Κύπρου, σε μια εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας της Νήσου και ενός νέου «ντόμινο» στην Ευρωζώνη.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε να αποσύρει η Κύπρος το αίτημα για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει υποβάλει σχετική πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι το κόμμα του επεξεργάστηκε προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.

Το ΑΚΕΛ, τόνισε, έχει ετοιμάσει πακέτο από μέτρα, σημειώνοντας ότι βασικός πυλώνας είναι η έκδοση Εθνικού Ομολόγου Αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας και τα έσοδα από την έκδοσή του να διατεθούν για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup, αναφέροντας ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο «όχι» το οποίο «σημαίνει όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΕΚ, διά του προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου, αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Tόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση. Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι, εκτός Κύπρου, προσπαθούν να μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup επέκρινε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος όπως είπε δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή οδηγία που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε ως ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup.

«Περιμένουμε αντιπρόταση»

H Ευρωζώνη περιμένει «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, λίγο μετά την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας του Εurogroup. «Περιμένουμε μια αντιπρόταση με ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε o αξιωματούχος, εννοώντας την απόφαση της 16ης Μαρτίου, η οποία προβλέπει ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα πρέπει να ανέλθει σε 5,8 δισ. ευρώ.

Ενας άλλος αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η «μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Κυπρίων» εννοώντας κι αυτός ότι η Ευρωζώνη θα περιμένει ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Λευκωσία.

Εναλλακτικό σχέδιο

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να μελετά τώρα Σχέδιο Β. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντληθούν έως και 5,2 δισ. ευρώ από το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε άλλωστε από νωρίς προετοιμάσει για το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Σε δηλώσεις του στη σουηδική τηλεόραση είχε σημειώσει ότι η Βουλή «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα». Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση, τόνισε χαρακτηριστικά: «έχουμε τα σχέδιά μας», ενώ παραδέχθηκε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν κάτι που δεν ανέμενε η Λευκωσία από την τρόικα και τους φίλους -όπως χαρακτηριστικά είπε- στο Eurogroup. Αρνήθηκε, πάντως, να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ.  Αναστασιάδης είχε ενημερώσει από την προηγούμενη ημέρα τηλεφωνικά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, για το αδιέξοδο στις προσπάθειές του να πειστούν η κοινή γνώμη και οι βουλευτές να αποδεχθούν το «κούρεμα», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, που κατετέθη, προέβλεπε την προστασία των μικροκαταθετών, με αφορολόγητο για τις καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ.

Σε καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ προέβλεπε επιβολή εισφοράς 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ τέλος 9,9%. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση του Eurogroup έκανε λόγο για επιβολή εισφοράς 6,75% σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ και 9,9% στις υπόλοιπες. Σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης, αποκάλυψε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ότι υπήρχε στα σκαριά και άλλο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει να δημιουργηθούν δύο τράπεζες- γέφυρες, στις οποίες θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία θα ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης.

Η αντίδραση της ΕΚΤ

Αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΔΝΤ και τους εταίρους της στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένη να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εντός συγκεκριμένων πλαισίων. «Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα όσο χρειαστεί με βάση τους ισχύοντες κανόνες» ανέφερε η ανακοίνωση. 

Στη Μόσχα για 5,8 δισ. ο Μιχάλης Σαρρής

Σε «χείρα βοηθείας» από τη Ρωσία προσβλέπει η Κύπρος, ως μία εναλλακτική λύση για την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, να μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

Νωρίτερα, ο κ. Σαρρής διέψευσε τις φήμες που μετέδιδαν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης περί παραίτησής του. «Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στις πληροφορίες», δήλωσε στο Reuters ο κ. Σαρρής, από τη Μόσχα. Την παραίτηση του υπουργού είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ρωσικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα διαθέτουν συνολικές καταθέσεις, ύψους 31 δισ. δολαρίων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody’s Investors Services. Με βάση τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, οι καταθέσεις των ρωσικών επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες υπολογίζονται κοντά στα 19 δισ. δολ., ενώ οι ρωσικές τράπεζες έχουν τοποθετήσει περίπου 12 δισ. δολ. σε κυπριακές τράπεζες.

Η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στις κυπριακές καταθέσεις είχε χαρακτηρισθεί από το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «άδικη, αντι-επαγγελματική και επικίνδυνη». Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκορ Σουβάλοφ, είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία ενδεχομένως να επωφεληθεί από την επιβολή «κουρέματος» στις κυπριακές καταθέσεις, καθώς θα ευνοούσε τις επενδύσεις στη Ρωσία. «Είναι μια καλή ευκαιρία για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα να ‘’πολεμήσει’’ για νέους καταθέτες», δήλωσε.

Η κυπριακή θυγατρική της VTB Bank διέθετε ενεργητικό ύψους 13,8 δισ. δολ. στα τέλη του 2011, με βάση στοιχεία της Moody’s. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία. Η Lukoil, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος πετρελαίου της Ρωσίας, διαθέτει θυγατρική στην Κύπρο, τη Lukoil Cyprus. 

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες

Τις εξελίξεις στην Κύπρο παρακολουθεί στενά και η Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και ενώ είχε διαφανεί ότι θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει προφανώς κάποιες δύσκολες επιλογές», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας στην πορεία της ανάπτυξης και της σταθερότητας».

Σημείωσε δε ότι η χώρα της έχει «προφανές συμφέρον για την ευημερία της Ευρώπης, το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της». Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, είχε ζητήσει «δίκαιη» και «υπεύθυνη» λύση.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...