Wall Street Journal: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Wall Street Journal: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Στη διαπραγματευτική ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο τονίζεται πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας.

Πάντως, η Wall Street Journal θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Wall Street Journal βλέπει και ένα «σημείο ελπίδας» στο σκέλος του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο από το 2002, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προ-υπάρχον χρέος της.

«Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο το οποίο θα υποδεχτούν οι Βρυξέλλες, ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως αυτή είναι μια εξέλιξη που οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη λένε ότι δεν θα ανεχθούν, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ακαταμάχητη για την Αθήνα, αν η έξοδος του ευρώ εξακολουθήσει να είναι επίσημα στο τραπέζι.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...