Washington Post: H ανάκαμψη της Ελλάδας ξεπερνά τα σύνορα της χώρας

Washington Post: H ανάκαμψη της Ελλάδας ξεπερνά τα σύνορα της χώρας

«Η απομάκρυνση της Ελλάδας από μία ατέλειωτη ολίσθηση που θεωρείτο βέβαιη, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αντανακλά την επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα» γράφει η Washington Post.

«Είναι σχεδόν Άνοιξη στην Αθήνα και εν μέσω άνθισης της φύσης, κουβεντιάζεται έντονα η ελληνική έξοδος, όμως όχι αυτή που είχε ανησυχήσει τη χώρα και την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα αλλά η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα που για πολλούς φαινόταν αδύνατη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτή δεν είναι η μόνη ένδειξη ανάκαμψης της χώρας. Η σημαντική μείωση της ανεργίας κάτω από 20%, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων από τιμές που άγγιζαν την στρατόσφαιρα και η συνολική ανάπτυξη για το 2018».

Η Washington Post σημειώνει ότι «βεβαίως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δεν έχουν πλήρως αναρρώσει. Για την Ελλάδα ειδικότερα, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη εμφανείς στη σκέψη και την τσέπη των πολιτών. Όπως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν πλέον να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα αντί να διαχειρίζονται κρίσεις, έτσι και οι Έλληνες πολιτικοί αντί να προλαμβάνουν το κλείσιμο τραπεζών συζητούν πώς και πότε θα διανείμουν το πλεόνασμα στους φορολογούμενους. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί τρία χρόνια πριν, όταν οι δύο πλευρές ήταν σε τροχιά σύγκρουσης». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δείκτες όπως η ανεργία και οι αποδόσεις των ομολόγων σηματοδοτούν ουσιαστική βελτίωση αν και δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως αισθητή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης εκτιμά ότι η βελτίωση θα γίνει αισθητή καθώς η ανάκαμψη θα κερδίζει έδαφος φέτος και σημειώνει ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία σε κανέναν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να είναι ίσος εταίρος στην Ευρώπη», επισημαίνει.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για τρία χαμένα χρόνια και για την ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος. Το δημοσίευμα καταλήγει αναδεικνύοντας το ζήτημα πρόληψης μίας παρόμοιας, με την ελληνική, κρίσης στο μέλλον και πώς Γαλλία και Γερμανία θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324466-Washington-Post-H-anakampse-tes-Elladas-xeperna-ta-synora-tes-choras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...