WSJ: Αποκλείει τις εκλογές και βλέπει έξοδο στις αγορές εντός 2017, ο Δ. Παπαδημητρίου

WSJ: Μπορεί η Ελλάδα να σπάσει το αδιέξοδο με τους δανειστές;

Μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί στις αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του 2017, δήλωσε στην Wall Street Journal, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου Αυτό, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί στις αγορές ομολόγων και πάλι μέχρι το τέλος του 2017.

WSJ: Δεν έχουν αλλάξει πολλά από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Πώς μπορείτε να μετακινήσετε την μπάλα προς τα εμπρός;

Δ. Παπαδημητρίου: Το συμβούλιο του ΔΝΤ δείχνει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί, και όχι μόνο με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων μέτρων του ESM, αλλά και μέσω των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση και προφανώς για το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό για τους υπόλοιπους διεθνείς δανειστές, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς να το χειριστούν.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα αποδώσει η ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το σημείο καμπής. Τα αποτελέσματα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, και ως εκ τούτου θα είμαστε στο δρόμο προς ανάκαμψη και την σημαντική ανάπτυξη, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε στην εξυπηρέτηση των δανείων, από τη στιγμή έχουμε μια σαφή ιδέα για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση. Τόσο το 2015, όσο και το 2016, τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πολύ καλύτερα από ό, τι προβλέπει το πρόγραμμα και ως εκ τούτου είμαστε βέβαιοι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017 – 18, θα επιτευχθούν.

WSJ: Αλλά όλοι οι πιστωτές έχουν παραταχθεί πίσω από την απαίτηση του ΔΝΤ για την εκ των προτέρων ρύθμιση [νέων φορολογικών μέτρων] και επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να περάσει τα μέτρα. Παραμένουν σταθεροί στη θέση τους και κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

Δ. Παπαδημητρίου: Καλά, δεν είναι σαφές ότι  όλοι έχουν παραταχθεί πίσω από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα να ψηφιστούν τώρα. Ο καθένας έχει παραταχθεί με την έννοια ότι η Ελλάδα πρέπει να παρέχει κάποιου είδους εγγύηση που στην πραγματικότητα, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κάτι θα γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός που έχουμε για τις αυτόματες περικοπές, θα τεθεί  σε εφαρμογή, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες, εκτός από το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ειδικά στοχοθετημένα μέτρα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σήμερα, το οποίο είναι παράλογο και δεν μπορεί να εγκριθεί.

WSJ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση του ορίου για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πόσο μακριά μπορεί να πάει η κυβέρνηση;

Δ. Παπαδημητρίου: Τόσο ο πρωθυπουργός [ο Αλέξης Τσίπρας] και ο υπουργός Οικονομικών [Ευκλείδης Τσακαλώτος] έχουν δείξει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τη διαπραγμάτευση σε κάποιο από αυτά τα στοιχεία, αν θα είναι το κατώτατο όριο ή αφορολόγητο επίπεδο, ή η δημιουργία οποιοδήποτε άλλου μηχανισμού που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες περικοπές δαπανών. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση, προς την αποδοχή του μηχανισμού που έχουμε, ο οποίος παρέχει την εγγύηση για τους  διεθνείς δανειστές. Στο τέλος νομίζω ότι αυτό θα είναι η συμφωνία, διότι δεν υπάρχει άλλη λογική προσφορά που  να μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

WSJ: Δεν νομίζεται ότι οι εκλογές είναι μια επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή;

Δ. Παπαδημητρίου: Απολύτως όχι.

WSJ: Πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση και πάλι τις αγορές;

Δ. Παπαδημητρίου: Η άποψή μας είναι ότι, αν μπούμε QE, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσει τις αγορές προς το τέλος του έτους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...