WSJ: H στάση του ΔΝΤ για την ελληνική διάσωση “παραλύει” την Ευρώπη

“Παραλύει” την Ευρώπη η στάση του ΔΝΤ για την ελληνική διάσωση, τονίζει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα WSJ στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ειδικότερα, αναφέρει πως τη στιγμή που μια νέα κρίση του ελληνικού χρέους επιταχύνεται, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο δράμα έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ήρεμος: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η WSJ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέλουν απελπισμένα να επιλύσουν το πρόβλημα διάσωσης της Ελλάδας. Απελπισία που εντείνεται από το γεγονός ότι το χρονικό παράθυρο για μια συμφωνία είναι “μικρό”, κλείνει με την επικείμενη έναρξη της ολλανδικής προεκλογικής εκστρατείας και μπορεί να μην ανοίξει εκ νέου παρά μόνο μετά τις γαλλικές εκλογές τον Μάιο. Όμως, το ΔΝΤ αποδεικνύεται ακλόνητο απέναντι στις πολιτικές πιέσεις, σημειώνει η WSJ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι δεν θα δώσoυν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, εκτός εάν και το ΔΝΤ δώσει χρήματα. Ωστόσο το ΔΝΤ εμμένει στη θέση ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα ελληνική διάσωση εκτός εάν ικανοποιούνται συγκεκριμένοι αριθμοί, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικοί είναι αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ ο χρόνος περνά και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει δύο μεγάλα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο χωρίς βοήθεια.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως το Eurogroup της Παρασκευής απέτυχε να σπάσει το αδιέξοδο. Το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμφώνησαν να απαιτήσουν την νομοθέτηση περαιτέρω μέτρων λιτότητας, τα οποία ισοδυναμούν με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη ή ικανή να το κάνει, υποστηρίζει η WSJ.

Ακόμα, οι πιστωτές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία για το τι μεσοπρόθεσμους στόχους λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να θέσει, ούτε για το ποσοστό του χρέους που πρέπει να περικοπεί ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, για πολλούς Ευρωπαίους το ΔΝΤ είναι ο “κακός” της κρίσης. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατηγορούν το Ταμείο για υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις και άδικες κρίσεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Τονίζουν δε τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη ενός απροσδόκητα ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2016, κατά τουλάχιστον 2%. Σε ό, τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 αλλά και να το διατηρήσει χωρίς κανέναν επιπλέον δημοσιονομικό περιορισμό.

Πηγή: WSJ

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...