Χρόνος ατμίσματος και η συσχέτιση με τη δοσολογία νικοτίνης

bb

Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρχικά, ας εξηγήσω τι ακριβώς περιλαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης. Αυτά  που περιλαμβάνει είναι νικοτίνη, αρώματα και άλλα στοιχεία. Το ecig είναι μια συσκευή που θερμαίνει αυτό το υγρό  και έτσι, παράγεται ένα αερόλυμα. Οι ατμιστές το εισπνέουν και εκείνο κατευθύνεται φυσικά, στους πνεύμονες. Το ίδιο αερόλυμα όταν το εκπνέουν διασπάται στο γύρω περιβάλλον. Τι συμβαίνει όμως, με την ύπαρξη νικοτίνης που περιέχεται στα υγρά αναπλήρωσης; Και, τι σχέση έχει ο χρόνος ατμίσματος με αυτή; Δείτε παρακάτω:                                                                                                               

Χρόνος ατμίσματος & δοσολογία νικοτίνης

Ο χρόνος ατμίσματος συσχετίζεται με τη δοσολογία νικοτίνης που απορροφά ένας ατμιστής. Ας τα πάρουμε από την αρχή, με το που πάρει την πρώτη τζούρα, μέσα σε 10 – 15 λεπτά η νικοτίνη αρχίζει να επιδρά στο σώμα του. Έτσι, φεύγει και το πρώτο σύμπτωμα της ανάγκης για άτμισμα. Μετά από 2 ώρες περίπου το 50% της δοσολογίας που έχει απορροφήσει, φεύγει από τον οργανισμό του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή φεύγει γρήγορα, η ανάγκη επιστρέφει πάλι. Ο χρόνος που θα ατμίσει εξαρτάται από το πόση περιεκτικότατα περιλαμβάνεται στο υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιεί. Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα νικοτίνης τόσο και λιγότερο θα χρειάζεται να ατμίζει. Εάν όμως, η δοσολογία είναι μικρή πχ. 5%, τότε η ανάγκη θα είναι πιο συχνή. Συνήθως, τα υγρά αναπλήρωσης έρχονται σε δοσολογίες μεταξύ 0 έως 50 mg. Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά, δείτε καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων για να πάρετε την πρώτη εικόνα.

Βραχυχρόνιες & μακροχρόνιες επιπτώσεις της νικοτίνης

Όταν η νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό, αμέσως δίνει ένα “χτύπημα” στα επινεφρίδια. Αυτά, επιδρούν στην γρήγορη ροή της αδρεναλίνης. Η βραχυχρόνια επίπτωση της προκαλεί μια αύξηση στον ρυθμό της αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας, αλλά και στην πίεση του αίματος. Στη συνέχεια, εισέρχεται στον εγκέφαλο. Εάν ένας ατμιστής κάνει πχ. 50 τζούρες την ημέρα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα 50 “χτυπήματα” νικοτίνης στον εγκέφαλο.  Βλέποντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της, είναι δεδομένο πως υπάρχει εθισμός, ο οποίος είναι συνώνυμος και με έναν που καπνίζει το κοινό τσιγάρο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ όταν ατμίζουμε ή καπνίζουμε από τη στιγμή που η νικοτίνη παραμένει το ίδιο σημείο αναφοράς. Αυτή ευθύνεται που αισθάνεστε ανήσυχοι, εκνευρισμένοι και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, κυρίως όταν υπάρχει η έλλειψη της, δηλαδή, όταν έχετε την ανάγκη αμέσως να ατμίσετε.

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με το άτμισμα και τη νικοτίνη

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η νικοτίνη επεξεργάζεται πιο γρήγορα στις γυναίκες μετά την απορρόφηση της. Ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά. Επόμενες έρευνες, έδειξαν πως η επιρροή της φεύγει πιο αργά σε εκείνους που ατμίζουν πιο συστηματικά και με μεγάλη συχνότητα.  Επίσης, στα άτομα πάνω από 65 ετών φεύγει πιο αργά από τον οργανισμό, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Όσοι ατμίζουν με μικρή συχνότητα στη διάρκεια της ημέρας και πιο συγκεκριμένα, προϊόντα με μικρή δοσολογία νικοτίνης, όπως πχ. 3-5 %, μπορούν να κάνουν απεξάρτηση από αυτή πολύ πιο γρήγορα, όταν φυσικά θελήσουν να διακόψουν το άτμισμα.  Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή ενός υγρού αναπλήρωσης με 0% περιεκτικότητα για εκείνους που θέλουν απλά να απολαμβάνουν αυτή την συνήθεια χωρίς τις παρενέργειες και εθισμό σε αυτή.

Συμπερασματικά, ο χρόνος ατμίσματος με τη νικοτίνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το θετικό με το άτμισμα είναι πως μπορείτε να επιλέξετε την επιθυμητή δοσολογία της ακόμα και την παντελώς απουσία της. Να τονίσουμε πως από μόνη της δεν είναι τοξική, εκτός από τον εθισμό που προκαλεί. Όσο πιο συχνά ατμίζετε τόσο και περισσότερη θα απορροφάται από τον οργανισμό σας, και έτσι θα σας δίνει το “χτύπημα” αδρεναλίνης που αναφέρθηκε παραπάνω. Όμως, αυτό δεν παύει να είναι υπό τον έλεγχο του κάθε ατμιστή, ο οποίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει το πόσο συχνά θα χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό του τσιγάρο.

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...