Αναστασιάδης: Βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον

Αναστασιάδης: Βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον
Το κράτος αναμένει από τη νέα γενιά να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για την πατρίδα μας.
 Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαριστώντας τον κυπριακό λαό για τις θυσίες και την υπομονή του, στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Χαιρετίζοντας την πρώτη από τις δυο τελετές αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “στις νέες και τους νέους Κύπριους επιστήμονες εναποθέτει η πατρίδα μας τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Μια πατρίδα που επιβαρύνεται αφενός από την συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας και αφετέρου από την δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει”.

“Υποδεικνύοντας πως με περισσότερη σύνεση, προνοητικότητα και τόλμη  θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις περισσότερες δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε” σημείωσε πως η “προσοχή μας πρέπει τώρα να παραμείνει εστιασμένη στο μέλλον και στον προσεκτικό σχεδιασμό των επόμενων βημάτων και κυρίως, υλοποιώντας αποτελεσματικά τα όσα σχεδιάζουμε.

“Τόσο για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος όσο και για την έξοδο από την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή”, συμπλήρωσε.

Κυπριακό

Στην αναφορά του για το εθνικό μας πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται επίμονα και επίπονα προκειμένου να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η πατρίδα μας, “γιατί έχω  τη βαθειά πίστη ότι αυτό είναι κατορθωτό”.

Λέγοντας πως η πλευρά μας επιδιώκει μια έντιμη λύση με ειλικρινή διάθεση και αποφασιστικά, ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το διάλογο “απαιτούμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός ο οποίος ξεκινά από τον σεβασμό έναντι των συμφωνηθέντων”.

“Θέλω να επαναλάβω πως το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 διαλαμβάνει ξεκάθαρα πως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια”, είπε και σημείωσε πως αυτή την ύψιστη σύγκλιση θα πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε.

Είπε, επίσης, πως η πλευρά μας, παρά τις εμφανείς δυσκολίες που συναντά στο τραπέζι των συνομιλιών, αναμένει  από την τουρκική πλευρά” να μεταβάλει την άτεγκτη στάση της” και από το διεθνή παράγοντα ν` ασκήσει την επιρροή του “προς την πλευρά εκείνη που παρεμποδίζει την επίτευξη προόδου, ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση”.

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι ένα χρόνο από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος η Κύπρος βγαίνει στις διεθνείς αγορές και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, ενώ τόνισε πως η σημερινή επιτυχία με την έκδοση του ομολόγου πενταετούς διάρκειας  “με κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί την χαλάρωση της προσπάθειας για την μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας”.

” Αντιλαμβάνομαι πόσο δικαιολογημένο είναι να εκφράζεις την αγωνία ή ακόμα και την έγνοια σου από κάποιες θυσίες, που θέλω με ευγνωμοσύνη να κάνω αναφορά στον κυπριακό λαό, που τις δέχεται με υπομονή, γιατί αναγνωρίζει πως χωρίς αυτές δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, να ξαναποκτήσουμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας”, συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια σύνεση την προσπάθεια και πως, μετά την εξασφάλιση της αξιοπιστίας του κράτους, “το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία, μέσα από τον εξωτερικό δανεισμό, της αναγκαίας ρευστότητας που θα οδηγήσει σε μέτρα ανάπτυξης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του ότι στην πορεία η Κύπρος θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα επιτευχθούν οι στόχοι για κάθετη μείωση της ανεργίας και σταδιακό κλείσιμο των κοινωνικών παντοπωλείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμη πως, βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση αποτελούν η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απαλλαγή από την ημετεροκρατία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα.

Νέα γενιά και Πανεπιστήμια

Τόνισε ακόμη ότι “σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από τη νέα γενιά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ρήξης με τη συντήρηση και χωρίς συμβιβασμούς με τη μετριότητα να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για την πατρίδα μας” και ότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά, θεωρούν ότι σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τα Πανεπιστήμια μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

“Το σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα που υπάρχει  μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, οι διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε ακόμη ότι, η αύξηση της απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και στο πλαίσιο της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων με στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.

Τα πανεπιστήμια μας, συνέχισε, είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να καθιερωθούν ως οι ατμομηχανές της κυπριακής συλλογικής επιδίωξης για την όσον το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων.

“Η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, τόσο σε σχέση με την απασχολησημότητα των αποφοίτων όσο και σε συνάρτηση με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε καινοτομικές υπηρεσίες και προϊόντα, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΤΕΠΑΚ

Εξέφρασε εξάλλου τη χαρά του για το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ προσανατολίζεται και εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλει στην οικοδόμηση “της νέας οικονομίας της Κύπρου, της οικονομίας της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας”.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά την περσινή τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, ο ίδιος είχε αναφερθεί στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για να καταστεί δυνατή η  προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου, υπέδειξε ότι πριν από λίγες μέρες, η Κυβέρνηση απέστειλε στα Πανεπιστήμια τις πρώτες  νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες γίνεται πράξη αυτή η στρατηγική.

“Τα προγράμματα αυτά, που θα διέπονται από όρους που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση των πανεπιστημίων με το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούν να προσφέρονται στην Αγγλική Γλώσσα, καθιστώντας τα προσβάσιμα για τους ξένους φοιτητές”, εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση κάνει πράξη “αυτό που για δεκαετίες παρέμενε στα χαρτιά και στα λόγια, να γίνει δηλαδή η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος προέτρεψε τα Κυπριακά Πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και με πανεπιστήμια χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο για την ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, όσο και για άλλες συμπράξεις, “οι οποίες θα διανοίξουν καινούριους ορίζοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου”.

Συνεχάρη επίσης το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο, το σύνολο του ακαδημαϊκού αλλά και διοικητικού προσωπικού για την εξαίρετη πορεία του ΤΕΠΑΚ και διαβεβαίωσε πως “ως Κυβέρνηση, θα παραμείνουμε σταθεροί συμπαραστάτες σε κάθε τεκμηριωμένη και συνετή αναπτυξιακή επιλογή του Πανεπιστημίου”.

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και τους ευχήθηκε κάθε καλό σε ότι επιλέξουν να κάνουν και να είναι βέβαιοι ότι και με τη δική τους επιστημονική και κοινωνική δραστηριοποίηση, η πατρίδα μας θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...