Το μπαλάκι στο Ecofin για τις κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

Δευτέρα 11/07/2016 – 20:51

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP Η ΕΛΛΑΔΑ                                                                              

Στο Ecofin μετατίθεται το ερώτημα για τις κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρόκειται για το δεύτερο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζωνης που η Ελλάδα δεν βρέθηκε επισήμως στην ατζέντα.

Σχετικά με τις δύο χώρες της Ιβηρικής, που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο και να κρατηθούν στα επίπεδα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα τους, οι υπουργοί θα ζητήσουν αύριο, κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων.

Σημαντικό είναι πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη-μέλη, η οποία θα λάβει εντολή αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για το έλλειμμά τους οι δύο ιβηρικές χώρες, εντός 20 ημερών.

Οι πιθανές κυρώσεις αποτελούν πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, έως και μηδενικό.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...