Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Τέλος τα προαπαιτούμενα, τον Δεκέμβριο κληρώνει για το χρέος

Η στρατηγική της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα, έχει θετικά αποτελέσματα και «τη Δευτέρα εκτιμάτε ότι θα πάει πολύ καλά καθώς έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα (milestones)», τόνιζαν Έλληνες αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, μετά το τέλος των επαφών την ελληνικής αντιπροσωπίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. 

Στη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συμμετείχαν οι Λίπτον, Τόμσεν και άλλοι, όχι η επικεφαλής του κλιμακίου που «τρέχει» το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια  Βελκουλέσκου!

«Είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση», προσέθεσαν οι ίδια πηγές δίνοντας παράλληλα και το πρόγραμμα των επόμενων, κρίσιμων ημερών. 

Δευτέρα το Eurogroup, Τρίτη το Ecofin, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί επιστρέφουν 17 Οκτωβρίου για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου.

Φιλική η Λαγκάρντ, κολλημένος με το χρέος ο Σόιμπλε

Σταθερός στη γνωστή άποψη του, για την μη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρέμεινε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, όμως αυτό δεν σημαίνει και συμφωνία με την Λαγκάρντ, επεσήμαναν κύκλοι της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής του Ταμείο ήταν «πολύ φιλική» και είπε τα δυο πράγματα που λέει συνέχεια, ότι «για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θέλει ένα στέρεο πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το χρέος γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του ΔΝΤ και δεν αλλάζουν».

Η 2η αξιολόγηση φέρνει πιο κοντά το χρέος

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι’ αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος.

«Νομίζω ότι και στο Λουξεμβούργο αλλά και στις 18 Οκτωβρίου θα συζητήσουμε τους τρόπους για το πως θα συνεχιστεί, σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους», τόνισαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα συζητάει το ESM με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα καθώς και με το ΔΝΤ. Υπάρχουν προτάσεις -έχει πάρει το δρόμο του.

 

Το τρίγωνο του Σόιμπλε και συμφωνία της Λαγκάρντ

«Η Λαγκάρντ είπε ότι οι κανόνες είναι κανόνες και το έχει κάνει ξεκάθαρο. Για εκείνη υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: το ισχυρό πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισαν οι έλληνες αξιωματούχοι.

Ο Σόιμπλε φέρεται να έχει μια «νομικίστικη» ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου.  Αυτό που λέει ο Γερμανός είναι ότι η συμφωνία του Μαΐου λέει ότι το DSA του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση.

«Δεν συμφωνούμε μ’ αυτό. Αλλά είτε είναι η βάση, είτε είναι η προϋπόθεση αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει το DSA του αν δεν ανακοινωθεί από τώρα τι πρόκειται να κάνουμε το 2018, αν δεν δώσουμε αριθμούς», τόνισαν από την Ουάσινγκτον, που σημαίνει ότι  η διαφοροποίηση που κάνει ο Σόιμπλε, μεταξύ βάσης για συμμετοχή και προϋπόθεση, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία στην πράξη γιατί, «έτσι και αλλιώς, πρέπει να πεις τι θέλεις να κάνεις για να φτιάξει το ΔΝΤ το DSA του».

«Ανάσα» στους στόχους των πλεονασμάτων βλέπει το υπουργείο Οικονομικών

«Κάποια υποχώρηση θα πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές», είπαν κύκλοι του υπουργείου,  καθώς το 3,5% του 2018, τόνισαν ότι  πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί τώρα, αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι αυτοί που λέει το πρόγραμμα.

Το δεύτερο, πράγμα που επεσήμαναν είναι ότι  η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας / Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον δημοσιονομικό «κόφτη».

Δηλαδή, όπως έλεγαν οι Έλληνες αξιωματούχοι, «αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο “κόφτης”. Άρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018;»

Η συζήτηση για τους στόχους των πλεονασμάτων θα ξαναγίνει, τόνισαν  καθώς  επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο στόχος, και αυτό έχει σημασία. Να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ανεβούν οι δαπάνες.

«Συζητήσαμε με όλους για το χρέος», είπε η ελληνική αντιπροσωπία προσθέτοντας ότι η συζήτηση που γίνεται τώρα, είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα για να εφαρμοστούν το 2018», τα μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα, προσέθεσαν τονίζοντας ότι μόνο ο Σόιμπλε λέει «ας περιμένουμε το 2018 και βλέπουμε». Ο στόχος είναι να ανακοινωθούν τα μέτρα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τώρα θα καταθέταμε το μεσοπρόθεσμο του 2016 – 2020. Η εκκρεμότητα που παραμένει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019. «Μια συζήτηση που δεν έχει καταλήξει και έχουμε ακόμα το περιθώριο να την κάνουμε.

Δεν μας κοστίζει να την κάνουμε. Και να την κάνουμε με τρόπο σοβαρό στη βάση της δικής μας ανάλυσης βιωσιμότητας, με αυτούς που πρέπει, όχι στα κανάλια, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ θα μας στηρίξουν

«Μας υποστηρίζουν και μας λένε προχωρήστε και σε τεχνικές μελέτες -για να ξέρουμε τι πακέτα μέτρων σε ποια αποτελέσματα οδηγούν και ήμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε. Και νομίζουμε ότι θα το κάνουν». Το κατέστησε ξεκάθαρο ο Τζακ Λιου, το έχει πει και σε συνεντεύξεις και ο Αντεγιέμο, από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό έπαιξε ρόλο και πριν από το Μάιο. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία.

Οι προτεραιότητες για μέτρα και Ταμείο

Οι επιλογές μας είναι κατά σειρά προτίμησης, να είναι μέσα το ΔΝΤ, να μην είναι μέσα το ΔΝΤ και να μην υπάρξει απόφαση και αυτό είναι το χειρότερο, είπαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Το να μη ληφθεί απόφαση «δημιουργεί αβεβαιότητα» και δεν αφήνει «να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα καθαρός δρόμος και να ξέρουν όλοι τι γίνεται».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...