Ένταλμα σύλληψης για τον Κώστα Βαξεβάνη

Ένταλμα σύλληψης για τον Κώστα Βαξεβάνη
Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον δημοσιογράφο κώστα Βαξεβάνη που αποκάλυψε και δημοσιοποίησε την Λίστα Λαγκάρντ.

Στην Εισαγγελία δήλωσε ότι θα εμφανιστεί από μόνος του ο καταζητούμενος κατόπιν αυτεπάγγελτης εισαγγελικής εντολής [Βλέπε άρθρο] εκδότης – δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.  Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δημοσιογράφος, αφού γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε φιλικό σπίτι, κάνει λόγο για πρωτοφανή κινητοποίηση των αρχών και παραθεσμική λειτουργία, με στόχο τη σύλληψή του.

Απαντώντας στην κατηγορία που αντιμετωπίζει περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ο Κ.Βαξεβάνης υποστηρίζει δεν υπάρχει στο δημοσίευμα δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, αφού όπως αναφέρει, οι συναλλαγές με τις τράπεζες δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο, ενώ δεν υπάρχουν ποσά δίπλα στα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα.

Εχουμε τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου να κάνουν παράβαση καθήκοντος με τη διαχείριση της λίστας, υποστηρίζει και χαρακτηρίζει τραγικό να παίρνει τέτοιες αποφάσεις η Δικαιοσύνη – επικαλούμενος και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο (Humanite, New York Times) αναφορικά με τη δίωξή του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Βαξεβάνης δηλώνει ότι θα προσέλθει μόνος του στην Εισαγγελία προκειμένου, όπως είπε, να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των εισαγγελικών αρχών.

Για προκλητική και απαράδεκτη πολιτική δίωξη έκανε λόγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του [Βλέπε άρθρο] . «Δυστυχώς», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν».

«Έντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροικανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στην δικαστική απειλή», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Όσο και όσοι βεβαρημένοι με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρμόδιοι υπάλληλοι που φρόντισαν να εξαφανίσουν φορολογικά εγκλήματα κάποιων, κυκλοφορούν ελεύθεροι, τόσο οι δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους, θα αποδεικνύουν τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανήκεστης παρακμής», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

«Στην Ελλάδα ο νόμος εφαρμόζεται για όσους αποκαλύπτουν τις λίστες με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και κάποιοι που παρανόμως απέκτησαν αυτές», την ίδια ώρα όμως, «όσοι τις διακρατούν … ‘ξεχασμένες’ στα γραφεία τους, όσοι δεν παραδίδουν τις πρωτότυπες, κυκλοφορούν ελεύθεροι», παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.

«Γνωρίζαμε την δύναμη της μιντιακής διαπλοκής, αλλά φίλε κ. Πρωθυπουργέ δεν πίστευα ότι όταν λέγατε “να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες”, εννοούσατε να συλλάβουν τον Κ. Βαξεβάνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας και εκφράζει την απορία του «γιατί η Πολιτεία ένα μήνα τώρα που παραδέχτηκαν οι “ξεχασιάρηδες” υπουργοί , πως ακόμα και άθελα τους συγκάλυπταν υποθέσεις φοροφυγάδων και διακινητών “μαύρου” χρήματος, δεν κινήθηκε με την ίδια ταχύτητα».

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ.Τρίμης χαρακτηρίζει «απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει». «Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», σημειώνει με νόημα ο κ. Τρίμης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό, στον κατάλογο υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις καταθετών που εμφανίζουν ποσά τα οποία δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στη λίστα περιλαμβάνονται 2059 ονόματα, αναμέσα τους επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκδότες, έμποροι και φοιτητές. Ωστόσο, δεν αναφέρονται ποσά ενώ οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, ενδεχομένως να μην έχουν καμία σχέση με παράνομες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν ονόματα μεγαλο- επιχειρηματιών που συναλλάσσονται με τράπεζες του εξωτερικού άλλα και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο σαφώς δεν είναι παράνομο.  Οι υπόλοιποι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης αναζητείται από την αστυνομία, για τη δημοσίευση της “λίστας Λαγκάρντ” στο περιοδικό του. Ο Κ. Βαξεβάνης αναζητείται μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία κινήθηκε αυτεπάγγελτα για την υπόθεση.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση “Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC., όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ”.

Ο Κ. Βαξεβάνης σε τηλεφωνική συνέντευξη από τους ελέυθερους ρεπόρτερς απαντάει ότι γίνεται προσπάθεια φίμωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο αναζητείται από την αστυνομία γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα 2.059 ονόματα των καταθετών που υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ και που τόσο καιρό έκρυβαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος και οι δικαστικές αρχές. “Αντί να συλλάβουν αυτούς που φοροκλέβουν ψάχνουν να βρουν εμένα” δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει πως “η εξουσία της χώρας λειτουργεί σαν μαφία”.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...