Στους 17 οι νεκροί από το φλεγόμενο Πύργο στο Λονδίνο

Έρευνα για την πύρινη κόλαση στον ουρανοξύστη διέταξε η Μέι

Αναπάντητα παραμένουν τα αμείλικτα ερωτήματα για την ανείπωτη τραγωδία με την φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρενφελ στο δυτικό Λονδίνο, την ώρα που η μακάβρια λίστα των θυμάτων ανεβαίνει, με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 17.

Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο τα αίτια της πύρινης κόλασης που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Χθες, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας, στο προάστιο του Κένζινκτον, και διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το «ολοκαύτωμα» στο 24οροφο κτίριο.

«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος θέλει απαντήσεις και είναι απολύτως σωστό και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα δίνω την εντολή για ενδελεχή δημόσια έρευνα για αυτή την καταστροφή. Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, πρέπει να έχουμε μια εξήγηση», είπε η Μέι. «Ο κόσμος πρέπει να λάβει απαντήσεις, η έρευνα θα τις δώσει» σημείωσε.

Στο μεταξύ, οι Αρχές εξακολουθούν να φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς 17 από τους δεκάδες τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.  

Εκπαιδευμένα σκυλιά θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων μέσα στα αποκαΐδια, αν και η πυροσβεστική παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων.
«Έχουμε εντοπίσει έναν αριθμό θυμάτων, γνωρίζουμε όμως ότι θα βρεθούν περισσότερα» περιορίστηκε να δηλώσει η Ντάνι Κότον της Πυροσβεστικής του Λονδίνου.

Λόγω του μεγέθους του ουρανοξύστη η διαδικασία εντοπισμού των νεκρών θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, εξήγησε η πυροσβεστική. Στο χώρο της πυρκαγιάς θα ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές, για να σταθεροποιούν το κτίριο όσο διεξάγονται έρευνες.

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε έναν από τα χαμηλότερα πατώματα του πύργου των 24 ορόφων χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο για να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ο πύρινος εφιάλτης φαίνεται να ξεκίνησε από τον 4ο όροφο και μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρος ο πύργος παραδόθηκε στις φλόγες.

Πολλοί ένοικοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν μέσα στη νύχτα, και ακόμα 65 απεγκλωβίστηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αυταπάρνηση των σωστικών συνεργείων.

Οι Αρχές, όμως, αποφεύγουν να δώσουν σαφή εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των εκατοντάδων ενοίκων που έμειναν στο κτήριο με τα 120 διαμερίσματα, δεδομένου ότι ορισμένοι από τους αγνοουμένους φαίνεται ότι έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία πάνω από μία φορά.

Το πρώτο όνομα από τα 17 επιβεβαιωμένα – μέχρι στιγμής- θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον Σύρο πρόσφυγα Μοχάμεντ Αλτζαχάλι, 24 ετών, ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου την ώρα και απανθρακώθηκε από την πύρινη λαίλαπα.

«Γλίτωσε από το καθεστώς Άσαντ, επιβίωσε από τον πόλεμο, για να πεθάνει τελικά σε ένα πύργο διαμερισμάτων στο Λονδίνο» ανέφερε ένας φίλος του.

Στο μεταξύ, βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε κτίρια σε ολόκληρη τη Βρετανία, ώστε να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να μιλάμε με τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες ακινήτων για το πώς μπορεί να γίνουν γρήγορα οι έρευνες σε κτίρια» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός σε βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε αν υπάρξει περιστατικό πυρκαγιάς, αυτή να περιοριστεί σε ένα διαμέρισμα. Όμως εν προκειμένω, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς το μεγαθήριο κτίσμα.

Όπως ανέφερε ειδικός στην πυρασφάλεια, μιλώντας στο BBC, οι άνεμοι βοήθησαν στο φούντωμα της φωτιάς. «Προφανώς κάτι πήγε εντελώς στραβά και με τα μέτρα πυροπροστασίας του κτιρίου» τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο Πύργος Γκρένφελ κατασκευάστηκε το 1974 και δεν είχε τους γνωστούς «ψεκαστήρες» για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο βρετανικός νόμος υποχρεώνει τα καινούργια κτίρια ύψους άνω των 30 μέτρων να έχουν το συγκεκριμένο σύστημα, ωστόσο, ο ίδιος νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να το εγκαταστήσουν σε παλαιότερες κατασκευές. Όπως προκύπτει, στην Αγγλία υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 κτίρια που δεν έχουν τους «ψεκαστήρες».

Η Τζέσικα Ουρμπάνο, 12 ετών, αγνοείται.

Σύμφωνα με την ξαδέρφη της, τελευταία φορά επικοινώνησε με τους γονείς της γύρω στις 1:39 τα ξημερώματα όταν τους τηλεφώνησε από μία έξοδο κινδύνου.

Δύο αδέρφια, η έφηβη Nurhuda El-Wahabi και ο 21χρονος αδερφός της Γιασίν.

 

 

Το δίχρονο παιδάκι που αγνοείται

Η Zainab

Οι φωτογραφίες πολλών από τους αγνοούμενους

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/288585-Paidia-kai-oikogeneies-agnooyntai-ston-pyrgo-kolase-toy-Londinoy ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...