RescEU: Ο πρώτος ευρωπαϊκός στόλος από πυροσβεστικά αεροσκάφη

Πέντε κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019.

Τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών εν όψει της περιόδου του φετινού καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο rescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

«Με το rescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης. Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...