«Μένουμε Όρθιοι»: Ο Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα

Σήμερα το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη τύπου  το κοστολογημένο πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της πανδημίας και το οποίο έχει την ονομασία «Μένουμε Όρθιοι».

Βασικοί στόχοι του προγράμματος που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι:

– Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

– Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

– Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

Στη Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλαβαίνει το βάθος της ύφεσης που έρχεται καθώς τα μέτρα τα οποία λαμβάνει δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ούτε σε ποσότητα, ούτε σε ποιότητα, ούτε στον χρόνο λήψης.

Το ποσό των κυβερνητικών μέτρων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η ποιότητά τους είναι προβληματική διότι δημιουργούν έναν δρόμο για απολύσεις και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, το πακέτο δεν είναι εμπροσθοβαρές. Οι ως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητάς τους. Επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, ακολουθώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και όχι προληπτικά, όπως θα έπρεπε, καθώς η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Και προσθέτουν: «Τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης».

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωση της αναφερόμενη στις προτάσεις του κόμματος της επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες του κορωνοϊού, καλύπτει τα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, είναι απολύτως κοστολογημένο, με συγκεκριμένα μέτρα και με πλήρη περιγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όταν κλείσει η περίοδος της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κατά το δυνατόν στο ίδιο επίπεδο εισοδήματος και οι επιχειρήσεις στην ίδια περίπου κατάσταση, όπως πριν την έναρξη της κρίσης».

Επισήμανε ακόμα ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, για να στηρίξουν το επίπεδο του εισοδήματος των πολιτών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Η κρίση είναι δεδομένη, το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την πλήρη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας όπως είναι, αυτό είναι και το κρίσιμο. Αντιθέτως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι: α) η αναστολή συμβάσεων εργασίας, δηλαδή μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους χωρίς καν τη δέσμευση για όλες τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους ίδιους εργαζόμενους με τους ίδιους μισθούς και τους ίδιους όρους εργασίας, β) η εκ περιτροπής εργασία, όπου οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τον μισό μισθό». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης  ότι «δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί και οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ισχυρά, υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν θα φτιαχτεί ένα σωστό μείγμα εμπροσθοβαρών μέτρων για να είναι γρήγορη η ανάκαμψη»..

Ακόμα τόνισε  ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, για να στηρίξουν το επίπεδο του εισοδήματος των πολιτών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Η κρίση είναι δεδομένη, το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί και οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ισχυρά, υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν θα φτιαχτεί ένα σωστό μείγμα εμπροσθοβαρών μέτρων για να είναι γρήγορη η ανάκαμψη».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...