Όσοι από εσάς μένετε χρόνια στη Ναύπακτο θα γνωρίζετε πως το κατάστημα «Παιδικά βρεφικά είδη Μαρίνα» είναι ένα από τα παλαιότερα καταστήματα που δραστηριοποιείται στην περιοχή με μεγάλη επιτυχία. ​Η δεύτερη γενιά της οικογένειας μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για τις πρόσφατες φήμες αλλά και τα μυστικά της επιχείρησης. Πόσο αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση μιας και παρέμεινε χωρίς τοπικό ανταγωνισμό;
Iσχύουν οι φήμες ότι τελικά πωλείται η οικογενειακή επιχείρηση; Οικογενειακή επιχείρηση. Δυο λέξεις που δεν μπορείς να διακρίνεις πού ξεκινάει η μια και πού τελειώνει η άλλη. Μέσα από την ιστορία της συγκεκριμένης τοπικής επιχειρηματικής οικογένειας, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την ενεργή επιχειρηματική κοινότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων της πόλης μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία σας; Πώς ξεκίνησαν όλα;

Τα καταστήματα ΜΑΡΙΝΑ πήραν το όνομα της μητέρας μας Μαρίνας Ρισβά. Η πίστη της στη δημιουργικότητα και την υψηλή αισθητική, πραγματικά έδωσε τεράστια ώθηση στην προσπάθεια και η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα. Ως δεύτερη γενιά παραλάβαμε λοιπόν μια επιχείρηση επιτυχημένη. Με καταξιωμένη παρουσία στον χώρο των παιδικών βρεφικών ειδών. Διατηρήσαμε την υγιή πορεία της και όλα τα καλά στοιχεία αλλά συγχρόνως βάλαμε τη δικής μας σφραγίδα. Στηριχτήκαμε στις αρχές που πήραμε από τους γονείς μας, στις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από τις σπουδές αλλά και τις εμπειρίες μας.

Σε μια εποχή κρίσης ποιο είναι το δικό σας μυστικό επιτυχίας;

Στη δική μας περίπτωση είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Υποστηρίζουμε την τοπική κοινωνία, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ανταγωνιστικών προϊόντων με ποιότητα και αισθητική, σε προσιτές τιμές και φυσικά παρέχοντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Αφουγκραζόμαστε τις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες των νέων γονιών. Εμπνεόμαστε από τις τάσεις της μόδας και τις διαφορετικές προτιμήσεις τους. Ανανεώνουμε συχνά το ύφος των προϊόντων που διαθέτουμε με μοντέρνα σχέδια και χρώματα για τολμηρούς γονείς και κλασσικά σχέδια και χρώματα για ρομαντικούς. Το μυστικό της επιτυχίας μας λοιπόν είναι ότι με σεβασμό στην παράδοση προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε εποχής. Παραμένουμε πάντα σύγχρονοι και επίκαιροι, επιδιώκοντας διαπροσωπικές και σταθερές σχέσεις με τους γονείς της πόλης μας.

Οι φήμες ότι πωλείται τελικά η επιχείρηση είναι αληθείς;

Κατά καιρούς μας έχουν κάνει προτάσεις. Υπάρχουν πάντα επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Είναι και προς το δικό μας συμφέρον να πουλήσουμε τώρα που έχουμε άνοδο. Αν κάποιος ενδιαφέρεται ευπρόσδεκτος.

Γιατί κάποιος να αγοράσει μία επιχείρηση παιδικών βρεφικών ειδών;

Tο 2020 τα έσοδα στον τομέα των παιδικών ειδών παγκοσμίως έφθασαν τα 297 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερα, αλλά κάθε έτος το ποσοστό των εσόδων αυξάνεται κατά περίπου 4 με 5%.

Πού πιστεύετε ότι οφείλετε αυτή η άνοδος;

Πρώτον επειδή πλέον δουλεύουν και οι δύο γονείς, μπορούν να αγοράζουν πιο συχνά και πιο ακριβά παιδικά είδη. Δεύτερον γιατί όλο και περισσότεροι γονείς ψάχνουν να αγοράσουν είδη για τα παιδιά τους που ακολουθούν τις τάσεις της μόδας. Τέλος ασχέτως εισοδήματος όλοι μπορεί να στερηθούν μια αγορά για τον εαυτό τους, αλλά κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους, ώστε να έχουν ότι επιθυμούν.

Γιατί κάποιος να μην φτιάξει μία αντίστοιχη ανταγωνιστική επιχείρηση;

Είναι ποιο οικονομικό για κάποιον να πάρει μια ήδη στημένη επιχείρηση παρά να πληρώσει πιθανόν τα διπλάσια και κατόπιν να πρέπει να την ανταγωνιστεί. Αν συνυπολογίσουμε και την τοπική αποκλειστικότητα που έχουμε στις κορυφαίες και πιο γνωστές μάρκες της αγοράς βρεφικών παιδικών είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός. Χωρίς να υπολογίσουμε και τις διαδικασίες.

Σε ποιες διαδικασίες αναφέρεστε;

Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, σύσταση εταιρίας, επιλογή και διαμόρφωση του χώρου, επιλογή προμηθευτών, αγορά εξοπλισμού και εμπορευμάτων, τιμολόγηση, διαφήμιση και προώθηση. Όλα τα παραπάνω απαιτούν χρόνο και χρήμα. Είναι προτιμότερο να βάλεις το κλειδί στην πόρτα και να καλωσορίσεις τους πελάτες σου.

Όλα όσα αναφέρετε είναι φυσιολογικά για μία νέα επιχείρηση;

Αν πάρεις μία έτοιμη επιχείρηση δεν θέλεις τίποτα από τα παραπάνω. Ακολουθείς μία επιτυχημένη συνταγή και αν θες τη βελτιώνεις. Στη δική μας περίπτωση θα έχεις ένα πλήρη διαμορφωμένο και λειτουργικό χώρο 250 τ.μ. από τους μεγαλύτερους στην πόλη με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Θα αποκτήσεις προνομιακή σχέση με τους προμηθευτές της αγοράς. Τεχνογνωσία και μυστικά να μην κάνεις λάθη λόγω άγνοιας. Ελάχιστη διαφήμιση, πελάτες και κέρδη από την πρώτη ημέρα.

Αν κάποιος αγοράσει την επιχείρηση σας, γιατί να πάρει και τα προϊόντα;

Δεν είναι απαραίτητο να πάρει και το εμπόρευμα. Απλά αν κάποιος διαλέξει τους δικούς του λάθος προμηθευτές είτε το λάθος εμπόρευμα θα είναι μεγάλο το ρίσκο. Τα προϊόντα που επιλέγουμε είναι αυτά προτιμούν τόσα χρόνια οι μητέρες της πόλης.

Επιλέγετε προϊόντα με βάση τις πωλήσεις δηλαδή;

Τα προϊόντα που εμπορευόμαστε τα επιλέγουμε προσεκτικά τόσα χρόνια, με πρωταρχικό γνώμονα τον συνδυασμό υψηλής ποιότητας και αισθητικής, άνεσης και καινοτομίας. Οι πρώτες ύλες τους είναι πιστοποιημένες ως υγιεινές για βρέφη, φιλικές προς το περιβάλλον και για τις υψηλές τους προδιαγραφές. Όταν απευθύνεσαι σε παιδιά τόσο μικρά πρέπει να λειτουργείς υπεύθυνα.  

Παίζει ρόλο τελικά μόνο η ποιότητα ή όλα είναι θέμα marketing;

​Η εποχή μας δείχνει ότι είναι εξίσου σημαντικά και τα δύο. Με βεβαιότητα όμως η ποιότητα είναι αυτή που θα βοηθήσει να διαρκέσεις περισσότερο. Όταν γνωρίζεις προσωπικά τον πελάτη δεν μπορείς να του δώσεις κάτι που δεν θα έδινες στο δικό σου παιδί. Ίσως η ανωνυμία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι αυτή που κάνει καθημερινά νέους γονείς να μας επισκέπτονται.

Τι σας κάνει να μην ακολουθείτε το ρεύμα της εποχής με ένα eshop;

Δραστηριοποιούμαστε στα social media με χιλιάδες ακολούθους. Είναι το ενεργό μας πελατολόγιο και ουσιαστικά μέρος της αξίας της επιχείρησης. Προτιμούμε την επαφή με τους πελάτες. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας και διαφήμισης.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;

Δώσαμε τη συνέντευξη γιατί θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη στήριξη τόσων ετών. Xαιρόμαστε να βλέπουμε τα παιδιά του τότε, να μας προτιμούν ως γονείς του σήμερα. Θα είμαστε κοντά σας έως ότου κάποιος αποφασίσει να συνεχίσει αυτό που ξεκινήσαμε.

Που μπορούμε να σας βρούμε;

Το κατάστημα των παιδικών βρεφικών ειδών βρίσκεται στην Αθανασιάδη Νόβα 70 και λειτουργεί εκεί από το 2006. Νωρίτερα η αρχική μας έδρα ήταν στην Αγία Παρασκευή εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το atelier μας που δραστηριοποιείται στο χώρο του γάμου και της βάπτισης. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επικοινωνία.

Αγόρασε την επιχείρηση!