Δραγασάκης: Τα ίδια τα μνημόνια ήταν λάθος

Δραγασάκης: Τα ίδια τα μνημόνια ήταν λάθος

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 19/04/2016 – 09:52

Γιάννης Δραγασάκης

«ΑΜΕΣΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»                                                                                                     

Την ανάγκη ενός ευρέος προοδευτικού πόλου απέναντι στη Δεξιά, τόνισε από το βήμα εκδήλωσης της ΕΚΙΕΑ με θέμα «Μνημόνια-Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΙΕΑ Φώτη Κουβέλη θυμήθηκε τη μακρά κοινή τους διαδρομή, για να δώσει το έναυσμα της συνεργασίας της κίνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση ότι «πρέπει τα εφήμερα πάθη να συγκρατούνται γιατί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αριστεράς μας υποχρεώνουν να είμαστε μαζί και να βρίσκουμε κοινούς δρόμους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε εξάλλου ότι το αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση είναι θέμα κοινής δράσης. Με μία παραπομπή του στην κρίση του 1929, θυμήθηκε ότι και τότε δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα ρεύματα, ένα που είχε την τάση εφαρμογής μέτρων πολιτικής αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως κάνουν σήμερα τα μνημόνια και ένα με εκφραστή τον Ρούσβελτ στην Αμερική, όπου οι ανάγκες και τα συμφέροντα της κοινωνίας προηγούνταν των συμφερόντων των κερδοσκόπων. «Η μισή αλήθεια είναι ότι η κρίση προϋπήρχε», είπε ο Γ.Δραγασάκης, «η άλλη μισή όμως είναι ότι τα μνημόνια δεν στάθηκαν ουδέτερα απέναντι στην κρίση.
 
Αντίθετα την μετέτρεψαν σε φαύλο κύκλο. Δεν ήταν τα λάθη των μνημονίων… Λάθος ήταν τα ίδια τα μνημόνια», είπε. Θυμίζοντας παράλληλα ότι ναι μεν η Ελλάδα είχε τις δικές της ευθύνες στην κρίση, πλην όμως η ελληνική κρίση αποτέλεσε και μέρος μίας ευρύτερης κρίσης που απαιτούσε ευρωπαϊκές απαντήσεις. Αντ’ αυτού, παρατηρούνται αλλεπάλληλα μνημόνια, με το ένα να παραδίδει άλυτα προβλήματα, τύπου κόκκινα δάνεια, στο επόμενο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των ημερών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση , σημειώνοντας πάντως πως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, αφού το πρόβλημα δεν έγκειται σε διαφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, αλλά σε διαφωνία των θεσμών μεταξύ τους, μία διαφωνία πάντως που παραδέχθηκε ότι συχνά συγκλίνει εις βάρος της χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πάντως, υποστήριξε ότι θα υπάρξει το περιβάλλον που θα επιτρέψει μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία, το ασφαλιστικό κ.ο.κ.

Ο κ.Δραγασάκης χαρακτήρισε «αρχή νέου ιστορικού κύκλου» και όχι τυχαίο γεγονός αυτό που ξεκίνησε με τις εκλογές του 2012 και σφραγίστηκε με αυτές του 2015, και σε αυτόν ενέταξε την προσπάθεια που γίνεται για ανασυγκρότηση των κατεστημένων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ενώ λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ υποστήριζε ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισε να ζητά επιτακτικά εκλογές, υπονοώντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι άσχετες από τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών και την απειλή απώλειας προνομίων από συγκεκριμένους κύκλους.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν». Το ΔΝΤ παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...