Η Θεανώ Φωτίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Η Θεανώ Φωτίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Διαβάστε ολόκηρη τη συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού:

Ο πρωθυπουργός θέλησε με τον λόγο του να ξαναπιάσει το νήμα από το 2015. Και όχι τυχαία, αλλά γιατί σήμερα είμαστε σε μία θέση, απαλλαγμένη από μερικά βαρίδια της μνημονιακής εποπτείας και κηδεμονίας. Να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από τότε και να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός.

Το δεύτερο είναι ότι θέλει να μιλήσει για την επόμενη μέρα, για τη νέα εποχή, και σε αυτήν την εποχή πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ενεργός, προσπαθώντας να εκφράσει, να μεταβιβάσει τις απόψεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμονικά σχεδόν, θέλει να εκπροσωπήσει. Δηλαδή το 80% περίπου του λαού μας που χτυπήθηκε άγρια και από τα μνημόνια και από την κρίση.

Η πρότασή του πρωθυπουργού για τον Πάνο Σκουρλέτη είναι μια ευτυχής πρόταση. Είναι μια εξαιρετική πρόταση, γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης είναι γνώστης βαθιά και των διεργασιών της κοινωνίας, όπως τις διαλάμβανε μέσα από το κόμμα στο οποίο βρισκόταν μέχρι το 2015. Από το 2015 και εδώ θα έλεγα χαριτολογώντας ότι ο κύριος Σκουρλέτης διαθέτει το πιο βαρύ υπουργικό βιογραφικό της κυβέρνησης.

Έχει ηγηθεί τεσσάρων υπουργείων τα οποία ήταν εξαιρετικά κομβικά. Ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας και σήμερα βρίσκεται πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών, αλλά έχοντας επιφορτιστεί και το φάκελο της Προστασίας του Πολίτη. Επομένως είναι ένας βαθύς γνώστης του κυβερνητικού έργου. Αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος διακρίνεται για την οξύτητά του, για την αποφασιστικότητά του αλλά και για το μεγάλο του χιούμορ, το οποίο και ανατρεπτικό είναι αλλά και συγκρουσιακό.

Πιστεύω ότι η λειτουργική είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά όπως είπε και ο ίδιος, και εμείς ξέρουμε πολύ καλά στην Αριστερά, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, είπε ο ίδιος, εννοώντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει το κόμμα, αν η σχέση του με την κοινωνία αν δομές, αν νοοτροπίες, αντιλήψεις μέσα στο κόμμα δεν αλλάξουν και νέες λειτουργίες δεν δημιουργηθούν σε αυτή τη συγκυρία που τις απαιτεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν στην κυβέρνηση, και ενώ ξαναζήτησε την ψήφο του λαού, υπέστη μια τραυματική διάσπαση. Μία διάσπαση, που από τη νεολαίο ως το κόμμα έφερε μια μεγάλη πληγή. Αυτήν την πληγή καταφέραμε σε ορισμένο βαθμό να την επουλώσουμε αυτά τα χρόνια. Αλλά τώρα ακριβώς μπαίνει μια νέα πνοή, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η επαφή μας με την κοινωνία μέσα από το κόμμα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του κόμματος, είναι πιο σημαντικός από τις κυβερνητικές μας σχέσεις. Θέλουμε να δώσουμε και ένα άλλο μήνυμα. Υπουργός, ο πρώτος τη τάξει, εγκαταλείπει την κυβέρνηση, την ευνοϊκότερη ώρα για την κυβέρνηση για να συνδεθεί και να οργανώσει καλύτερα αυτό που λέμε κόμμα και κοινωνία, και αυτό είναι το πολύ σημαντικό της ημέρας, εκτός των άλλων.

Άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια χωρίς άξονά της ανάπτυξης την εργασία. Αυτό που επιχειρούμε είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι ευτελίστηκαν με τον υποκατώτατο μισθό, για αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό πρέπει να αποκατασταθεί, και θα γίνει. Δεύτερον, οι συλλογικές συμβάσεις που είχαν καταργηθεί, δημιουργώντας μια μεσαιωνική ζούγκλα. Από τις 21 του μηνός επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις Και επανέρχεται και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή η αρχή της επεκτασιμότητας. Είναι από αυτά τα οποία χλεύαζε η Δεξιά. Διότι ενδιαφέρονται τα συμφέροντα που την στηρίζουν για τη συνέχιση της εργασιακής ζούγκλας. Η ιστορία του κατώτατου μισθού με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Έφης Αχτσιόγλου ότι θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού για εμάς είναι όρος.

Ίσχυε στο παρελθόν, και θα ισχύει και τώρα πια, αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι εάν έχει μία  επιχείρηση υπογράψει μία ΣΣΕ με τους εργαζόμενούς της, όπου καθορίζουν το ύψος της αμοιβής, ψηλότερα από ότι υπάρχει γενικώς στην ίδια την περιοχή αυτού του κλάδου, δηλαδή στις κλαδικές συμβάσεις. Τότε εφόσον η επιχείρηση αυτή είναι πλειοψηφική σε μέλη, γίνεται υποχρεωτικά η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Επεκτείνεται αυτή η ρύθμιση, που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι με την επιχείρηση και σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως και όλα τα άλλα που επεξεργαζόμαστε όλον αυτόν τον καιρό στο υπουργείο Εργασίας, γιατί εμείς δεν σκοπεύουμε να βγάλουμε τη χώρα από κατάσταση που βρίσκεται σ μία περίοδο ανάπτυξης με εργασιακό μεσαίωνα και με αυτήν την κατάσταση που βιώνουν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, γιατί και αυτή βρίσκονται συνεχώς σε επισφάλεια.

Όσο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα έλεγα λοιπόν να περιμένουμε. Πάρα πολλά έχουν ειπωθεί και σε αυτόν τον τομέα από την Έφη Αχτσιόγλου που τα επεξεργάζεται. Με τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι κλείνει μια πολλή οδυνηρή περίοδος για τον ελληνικό λαό και ότι απαλλαγμένοι πια από αρκετά βαρίδια της μνημονιακής εποχής ξαναπιάνουμε το νήμα όλων πια.

Όχι μόνο των υποσχέσεων που δώσαμε και για τις οποίες ο λαός μας έκανε κυβέρνηση. Αλλά κυρίως ξαναπιάνουμε το νήμα των υλοποιήσεων αυτών των υποσχέσεων, γιατί τώρα πια είμαστε έτοιμοι, σε αυτόν τον πολύτιμο και εξαιρετικά ακριβό πολιτικό χρόνο που απομένει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό. Όχι σε όλη τους ίσως την έκταση, αλλά αρκετά και σημαντικά, αυτό θα δείξουμε και εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη Δεξιά, η οποία μόνο καταστροφολογεί. Δεν προτείνει τίποτα στον ελληνικό λαό. Από το πρωί μέχρι το βράδυ λέει ότι πάμε χειρότερα και ότι πρόκειται να καταστραφούμε.

Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία λέμε. Αυτά θα δει ο λαός. Θα τα δει στην τσέπη του, θα τα δει στην καθημερινότητά του, και τότε αυτή η παλινόρθωση, που με όρους τρομακτικούς επιχειρεί η Δεξιά, θα καταρρεύσει, διότι δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που μας οδήγησαν σε αυτήν την τεράστια κρίση, μέσα από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, σήμερα λυσσαλέα να επιδιώκουν την επανόρθωσή τους στην εξουσία.

Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει ορισμένα πράγματα. Δεν είναι πολύ βαριά. Έχουμε όμως μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια φτιάξει πράγματα. Αυτά θέλει να κατεδαφίσει ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτά τα πράγματα σε αυτές τις τέσσερις μεγάλες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε, και για τις οποίες δουλεύαμε σε συνθήκες ασφυξίας. Το πρώτο, ο υπέρ αδυνάτων. Η υπόσχεσή μας από την αρχή, σε συνθήκες ασφυξίας καταφέραμε να ρίξουμε την ακραία φτώχια και την παιδική φτώχια για πρώτη φορά μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ξέρει ο ελληνικός λαός ότι εμείς δώσαμε για αυτό, ακριβώς κόβοντας από παντού ένα δισ τριακόσιες χιλιάδες για αυτήν την κατηγορία των πολιτών μας και για το παιδί, όταν εκείνοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ. Εμείς δώσαμε 130.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας, και διευρύνουμε το μέτρο.

Όταν εκείνοι έβλεπαν τα παιδιά να λιποθυμούν μέσα στις τάξεις επί πέντε χρόνια δεν έδωσαν ούτε ένα σχολικό γεύμα ή συσσίτιο, όπως τους αρέσει να το λένε, απαξιωτικά βεβαίως. Εμείς αυτή τη στιγμή προχωρήσαμε και σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για το παιδί. Θα θυμάστε τη μεγάλη φασαρία που έγινε με τα οικογενειακά επιδόματα, ότι κόβουμε και πετάμε έξω. Στα 650 εκατομμύρια που δίνονταν για τα οικογενειακά επιδόματα  προσθέσαμε άλλα 250. Επομένως φτάσαμε στα 910. Τι συνέβη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο; Από εκεί που έπαιρναν το επίδομα 800.000 το παίρνουν τώρα 900.000. Πως έγινε αυτό; Δεν γέννησαν παραπάνω οι Έλληνες.

Έγινε γιατί το νέο επίδομα είναι ελκυστικό, πολύ καλύτερο από το άλλο που έδιναν μέχρι σήμερα αλλά και πιο σημαντικό. Οι διαδικασίες είναι ψηφιακές,, άρα ένας γονιός ξέρει ότι πολύ γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατίες μπορεί να το πάρει ταχύτατα από τον ΟΠΕΚΑ, και επομένως σήμερα 100.000 επιπλέον οικογένειες παίρνουν το επίδομα. Το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), το είχαμε υπολογίσει για 720.000 συνανθρώπους μας όταν το ξεκινήσαμε, και με πολλή αγονία που θα φτάσει. 760 εκατομμύρια είχαμε βάλει.

Ένα χρόνο μετά, οι άνθρωποι που παίρνουν το ΚΕΑ, πάλι με αδιάβλητες διαδικασίες είναι 100 χιλιάδες λιγότεροι, αν σας λέει κάτι αυτό. Άρα σε αυτόν τον τομέα υπέρ αδυνάτων έχουμε κάνει κάποια βήματα και θα συνεχίσουμε με πολύ μεγαλύτερα βήματα για αυτούς τους ανθρώπους που είναι η κοινωνική πλειοψηφία που χτύπησε η κρίση. Αυτό δεν είναι παροχολογία. Αυτό θέλει να λέει ο Μητσοτάκης, γιατί τους άφησε πέντε χρόνια η κυβέρνησή του χωρίς έλεος και θέλει να επανέλθει για να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Το δεύτερο: εμείς είπαμε ανάπτυξη οικονομική, αλλά με άξονα την εργασία. Με κοινωνικό κράτος δημόσιου χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Υγεία – Παιδεία, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση. Και κοινωνική προστασία. Με δημόσιο χαρακτήρα.

Θα υπάρξουν φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν υπερβάσεις ή υπερβολικά μέτρα. Αυτά θα τα διορθώσουμε. Το ερώτημα δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι: τελικά οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ένα ιδιωτικό κοινωνικό κράτος. Υγεία. Ιδιωτικά νοσοκομεία. Όλοι ξέρουν ότι αν κάτι σου συμβεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο σε τρέχουν για να σε σώσουν στο δημόσιο. Σήμερα πιάνουμε το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ποια κυβέρνηση θα έκανε την δυνατότητα κάθε ανασφάλιστος και κάθε άνθρωπος που έχει ένα πρόβλημα να μπαίνει στα νοσοκομεία δωρεάν και να εξετάζεται και να έχει δωρεάν φάρμακα; Ποιος θα το έκανε; Ο Μητσοτάκης; Είναι από αυτά που θέλει να καταργήσει. Θέλει να καταργήσει το ΚΕΑ, να καταργήσει τη δημόσια ασφάλιση. Κόπτεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όταν μπαίναν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο χωρίς δασκάλους και με φωτοτυπίες. Τα ξεχάσαμε; Άρα άλλη είναι η αντίληψη η δικιά μας. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εμείς δεν θα αφήσουμε τον συνταξιούχο να πηγαίνει να ασφαλίζεται ιδιωτικά. Αυτό το μέλλον του επιφυλάσσει ο κύριος Μητσοτάκης και από εκεί και ύστερα, όταν καταρρέει η Λίμαν Μπράδερς ή οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία αυτός να βρίσκεται στο δρόμο.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/340798-E-THeano-PHotioy-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...