Η θάλασσα καταπίνει στρέμματα κάμπου σε Ευηνοχώρι και Γαλατά. Φωτο- Βίντεο

Επισκεφτήκαμε το πρωί της Κυριακής τις εκβολές του Ευήνου από την πλευρά του κάμπου του Γαλατά αντικρίζοντας μια εικόνα καταστροφής με την θάλασσα να έχει καταπιεί στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και του προέδρου της κοινότητας Γαλατά η περιοχή δεν θυμίζει τίποτα το πρόσφατο παρελθόν έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Σε ερώτηση μας  για το που πιστεύουν ότι οφείλεται η απάντηση τους ήταν στις παλιότερες αιμοληψίες που είχαν γίνει στη θάλασσα. βέβαια αυτό δεν επιβεβαιώνεται από επιστήμονες που καλό θα ήταν να επέμβουν και να εξετάσουν με προσοχή το φαινόμενο. Επίσης ακόμη ένα θέμα που θέλει άμεση παρέμβαση είναι η απομάκρυνση από τον βυθό της θάλασσας δύο σιδερένιων αντικειμένων που κατά το παρελθόν όπως είπαν ο πρόεδρος κ. Μπαλωμένος και ο κ. Μετάνιας πριν τα καταπιεί η θάλασσα είχαν τοποθετηθεί  σαν κυμματοθράυστες και τώρα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για βάρκες που μπορεί να περάσουν από το σημείο.

Αύριο  Δευτέρα στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας πρώτο θέμα είναι οι αμμοληψίες  που πρόκειται να ξεκινήσουν για το νέο λιμάνι της Πάτρας στην περιοχή του Γαλατά.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την περιοχή αλλά και δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Λ. Μπαλωμένου και του προέδρου νέων αγροτών Γρηγόρη Μετάνια.

DSC_0054 DSC_0056 DSC_0058 DSC_0059 DSC_0060



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι αμμοληψίες γίνονται στις εκβολές ποταμών λόγω της συνεχούς εναπόθεσης φερτών υλών. Όσα αδρανή και να πάρει ένα πλοίο δε μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους αλλοιώσεις ιδιαίτερα μετά τη παρέλευση 7-8 χρόνων.
    Στη περιοχή δε πρέπει να ξεχνάμε:
    1. Τη μείωση του υδάτινου δυναμικού απορροής του ποταμού Ευήνου μετά τη κατασκευή του φράγματος (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες), άρα και το περιορισμό των εναποθέσεων.
    2. Το ευμετάβλητο του δελταϊκού τόξου που χαρακτηρίζει τις περισσότερες εκβολές ποταμών των οποίων η κοίτη δεν είναι διευθετημένη.
    Με απλά λόγια, οι εκβολές ενός ποταμού είναι “ζωντανές” μετακινούνται χρόνο με το χρόνο, δημιουργούν κολπώσεις και λιμνοθάλασσες σε συνεργασία με την ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.
    Τέλος με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δούμε τις παράκτιες περιοχές να μεταβάλλονται δραστικά.

    Τ.Γ.
    Μηχανικός Περιβάλλοντος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...