Νόμπελ Ιατρικής το 2017….απονέμεται στο «βιολογικό ρολόι»!

Νόμπελ Ιατρικής το 2017….απονέμεται στο «βιολογικό ρολόι»!

Νόμπελ Ιατρικήςτο 2017….απονέμεταιστο «βιολογικό ρολόι»!

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, το οποίο  χορηγείται από το Ίδρυμα Νόμπελ, απονέμεται μία φορά το χρόνο για σπουδαίες ανακαλύψεις στους τομείς των βιοεπιστημών και της ιατρικής.

Φέτος λοιπόν , το μοιράζονται 3 Αμερικανοί επιστήμονες : οι Μάικλ Ρόσμπαχ, Μάικλ Γιάνγκ και Τζέφρι Χαλλ.

Ο λόγος που τους απονεμήθηκε είναι χάριν της έρευνας  που έκαναν πάνω στον μοριακό  μηχανισμό , ο οποίος δύναται να  ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό, σύμφωνα με  ανακοίνωση της Επιτροπής των βραβείων.

Όταν αναφερόμαστε στον κιρκαδιανό ή κιρκαδικό ρυθμό, στην ουσία μιλάμε για το γνωστό σε όλους μας «βιολογικό» ρολόι.  Αυτό δηλαδή που ρυθμίζει σε κάθε ζωντανό οργανισμό λειτουργίες όπως τον ύπνο, τις διατροφικές συνήθειες, την αρτηριακή πίεση, την ώρα που ξυπνάμε , κ.ο.κ.

Οι τρεις αυτοί επιστήμονες, ύστερα από διαρκείς έρευνες κατέληξαν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και επιδρούν οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται η λειτουργία του «βιολογικού ρολογιού».

Οι τρεις νομπελίστες, χρησιμοποίησαν μύγες για να απομονώσουν ένα γονίδιο που ελέγχει τον βιολογικό ρυθμό και απέδειξαν πως αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποικοδομείται, κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως : «Οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων παρέχουν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό τους ρυθμό, έτσι ώστε να συγχρονίζεται με τις περιστροφές της Γης», επιπλέον , «το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες, όπως τη συμπεριφορά, τα ορμονικά επίπεδα, τον ύπνο, τη θερμοκρασία σώματος και τον μεταβολισμό».

1

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/303669-Nompel-Iatrikes-to-2017-aponemetai-sto-biologiko-roloi ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...