Ο Αλέξης αλωνίζει την Ευρώπη και την Αμερική. Θα συναντηθεί και με τον Ομπάμα στη Νέα Υόρκη

Ο Αλέξης αλωνίζει την Ευρώπη και την Αμερική. Θα συναντηθεί και με τον Ομπάμα στη Νέα Υόρκη

Σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και επαφών ανά την υφήλιο έχει ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα ανανέωσης της πρωθυπουργικής του θητείας ο Αλέξης Τσίπρας, που ήδη αλωνίζει Ευρώπη και Αμερική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να σπάσει στα στενά όρια της χώρας μας και να διαδραματίσει ένα κομβικό -και γιατί όχι πρωταγωνιστικό- ρόλο στα διεθνή πολιτικά δρώμενα, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της περασμένης Τετάρτης, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για το δίκαιο και την ορθότητα των ελληνικών θέσεων στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, επόμενος προορισμός του είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ίδιο ζήτημα.

Το πιο σημαντικό όφελος, όμως, αυτού του ταξιδιού είναι οι συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζόν Κέρι.

Το γεγονός ότι οι δύο άνδρες, ο μεν πλανητάρχης και ο στενός συνεργάτης του, επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δείχνει αν μη τι άλλο ότι τον θεωρούν μια ιδιαίτερα ανερχόμενη και σίγουρα υπολογίσιμη πολιτική προσωπικότητα.

Εξάλλου, Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο  να συγχαίρει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση αλλά και την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

ΟΜΠΑΜΑ “ΚΑΛΕΙ” ΤΣΙΠΡΑ

Το Σάββατο αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο ταξίδι για κατ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα
 Το πιο σημαντικό τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ θα είναι αυτό με τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές. Προς το παρόν δεν είναι σίγουρο αν η συνάντηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά,   ή αν θα γίνει στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες.

Συνάντηση με Κέρι
 Ο πρωθυπουργός θα συνάντησει και τον Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το αίτημα της συνάντησης πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνάντηση με τον κ. Κέρι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).

Συνάντηση και με Νταβούτογλου
 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα αυτή η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά όπως του μεταναστευτικού, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί ξανά με τον κ. Νταβούτογλου  τον Δεκέμβριο του 2014, με τη συνομιλία τους να επικεντρώνεται τότε στις εξελίξεις στην Κύπρο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...