«Σπάει» στα δύο η δόση των 2,8 δις – Εκταμιεύονται 1,1 δις ευρώ

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ                                           

 Ευκλ. Τσακαλώτος: Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα

Άτιμος καιρός, γεμάτος ευρώ-παγίδες!  Τα προαπαιτούμενα φοβόντουσαν στο Οικονομικό επιτελείο, αλλά οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων ήταν στο τέλος, αυτό που στοίχισε την άμεση εκταμίευση του 1,7 δις ευρώ. Οι ευρώ-δανειστές, παραδέχτηκαν ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα επαρκώς, για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δις ευρώ, αλλά κανείς δεν περίμενε τις τεχνικές λεπτομέρειες, που ασκούν μεγάλη  δύναμη στον ευρώ-μηχανισμό.   

Το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δις ευρώ (σε δύο εβδομάδες)που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δόσεων προς τους δανειστές (χρέος), αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώθηκε πλέον από κάθε άποψη.  Το κομμάτι του 1,7 δις ευρώ αφορά τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές που πληρώνει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Εδώ έχει συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οι δανειστές ήθελαν τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για να δουν ότι τα προηγούμενα χρήματα πληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου, που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν υπερκάλυψη του στόχου. Όμως τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου, κάτι που οδήγησε στην αυστηρή απόφαση της Ευρώπης, να καθυστερήσει την εκταμίευσή της, μέχρι να βγουν τα επίσημα στοιχεία.  Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το 1,7 δις ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, συνάντηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο δήλωσε, ότι «ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

 Αυτό γιατί «αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα, έτσι μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης  1,1 δισ. ευρώ. Υπήρχε συμφωνία ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά. Τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν, για τεχνικούς λόγους, να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Όταν τα στοιχεία αυτά συγκεντρωθούν και είναι διαθέσιμα, η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού θα αποφασιστεί στο EWG που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου».

 Αυτό, δεν είναι πρόβλημα για τον οικονομικό σχεδιασμό, γιατί όπως επεσήμανε ο υπουργός, «δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα, έτσι μπορεί να εκταμιευτεί το 1,1 δισ. ευρώ τώρα και το υπόλοιπο ποσό στις 24 Οκτωβρίου».

 Στο κομμάτι των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, ο υπουργός προσέθεσε ότι «Δεν έχουμε ακριβή εικόνα και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε, ακόμα κι αν το θέλαμε πολύ, αφού τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα».

 
Η δόση, της δόσης, ό δόση…

 Απλό αλλά μπερδεμένο, το ιστορικό της δόσης. Ο κατακερματισμός των δόσεων, έκανε την δεύτερη  δόση του τρίτου προγράμματος, ύψους 10,3 δις ευρώ, να σπάσει στα δύο. Αυτό γιατί δεν υπήρχε χρόνος να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης ύψους 10,3 δις ευρώ,  η οποία ήταν να εκταμιευτεί μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η δόση έσπασε σε 7,5 δις που εκταμιεύτηκαν μετά την συμφωνία του Eurogroup, τον Μάιο και 2,8 δις ευρώ που είναι η δεύτερη υπό-δόση, της πρώτης δόσης  του προγράμματος και η οποία επίσης έσπασε σε «τέταρτα» 1,1 δις ευρώ και 1,7 δις ευρώ, που είναι οι υπό-δόσεις, της υπό-δόσης. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2016. Χρησιμοποιούν χρήματα, που έχει ανάγκη η οικονομία, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν εγκριθεί στο πρόγραμμα, ως μέσω εκβιασμού. Πότε το «καρότο» και πότε το «μαστίγιο», από ένα συμβούλιο, που πριν 1,5 χρόνο παραλίγο να μας βγάλει από την Ευρώπη.

Ντάισελμπλουμ: Μην ανησυχείτε τα λεφτά θα έρθουν…

«Εκπληρώθηκαν τα δεκαπέντε  προαπαιτούμενα και έτσι ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η πρόοδος οπυ σημειώθηκε, επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι “ok”», προσέθεσε.  Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ολλανδός τεχνοκράτης  είπε ότι «τα λεφτά έρχονται μην ανησυχείτε (…) είμαστε εντελώς βέβαιοι» για αυτό. Στην συνέχεια, αναφερόμενος στο γιατί δεν υπάρχουν τα στοιχεία, είπε ότι  δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και η καθυστέρηση συνδέεται με το γεγονός ότι πρέπει να μαζευτούν  στοιχεία από «πάρα πολλούς φορείς του δημοσίου» και αυτό απαιτεί έξι εβδομάδες.

Τέλος, προσέθεσε ότι «τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση», η οποία ξεκινά με την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου. 

Π.Μοσκοβισί: Τα μέτρα φέρνουν εξοικονόμηση 3% στις δημόσιες δαπάνες

Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο για την  προσπάθεια που έγινε από την ελληνική πλευρά. «Οι προσπάθειες που οδήγησαν στη σημερινή απόφαση καλύπτουν πρακτικά όλες τις πλευρές της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων της τάξης του 3% την περίοδο 2016-2018», δήλωσε..

Κλ. Ρέγκλινγκ:  Σε δύο εβδομάδες τα 1,1 δις ευρώ

Η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση του 1,1 δις ευρώ,  θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM σε δύο εβδομάδες, είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.  Θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του 1,7 δις ευρώ, όταν δοθούν περισσότερα στοιχεία από την κυβέρνηση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Μηχανισμός έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δις ευρώ  προς την Ελλάδα, μέσα στο τρίτο μνημόνιο. Συνολικά ESM και  EFSF έχουν εκταμιεύσει 170,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα μέσα σε όλη την περίοδο των μνημονίων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...