Κρίσιμο ραντεβού με τους Θεσμούς για Ελλάδα και Brexit!

Κρίσιμο ραντεβού με τους Θεσμούς για Ελλάδα και Brexit!

«Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις είναι η κεντρική προσταγή προς τους υπουργούς, ώστε η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου!  

Συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των Θεσμών, όπου στο EuroWorking Group (EWG) οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το άτυπο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Με την Ευρώπη, να μην θέλει να ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα πριν από τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου και όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση), το βασικό ζήτημα που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι φυσικά το Brexit. Ένας φάκελος… ελλιπείς αφού το Λονδίνο ακόμα δεν έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του και πολλοί εντός ευρωζώνης διατηρούν ελπίδες ότι μπορεί τελικά ή να μην συμβεί ή το πιο πιθανό, να μην προλάβει να ολοκληρωθεί εντός της διετίας που προβλέπεται για τις διαπραγματεύσεις.

Στο κομμάτι της συνάντησης που αναπόφευκτα θα έχει ελληνικό ενδιαφέρον, ο Έλληνας εκπρόσωπος, ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να παρουσιάσει στους ομολόγους του, την πρόοδο που αναμένεται να έχει επιτευχθεί μέχρι τότε  στην πορεία υλοποίησης των νέων 66 προαπαιτούμενων της γ’  αξιολόγησης. Τα περισσότερα σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος Ιουλίου και Αυγούστου, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν να δουν υλοποιημένες τις ελληνικές δεσμεύσεις. Όμως δεδομένου το χρόνου που έχει δοθεί για την Τρίτη αξιολόγηση, ακόμα και απλώς υπάρχει πρόοδος και φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για ολοκλήρωση, δεν αναμένονται αρνητικές αντιδράσεις από τα άλλα μέλη.

Ένα από τα βασικά θέματα όπου οι θεσμοί περιμένουν πρόοδο είναι αυτό της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Συγκεκριμένα, περιμένουν περί τα 800 εκατ. ευρώ, το μέρος της προηγούμενης υπο-δόσης των 7,7 δις ευρώ που ήταν προσημειωμένο για την πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων, να έχει πληρωθεί, όπως και ακόμα 50% ή 400 εκατ. από εθνικούς πόρους. Δηλαδή μέχρι τότε το Δημόσιο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 1,2 δις ευρώ προς στους ιδιώτες.   Αν αυτό έχει γίνει τότε στο Eurogroup  που θα ακολουθήσει θα «ξεκλειδώσει» και επόμενη υπο-δόση των  800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295202-Krisimo-ranteboy-me-toys-THesmoys-gia-Ellada-kai-Brexit ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...