Στην Κούβα ο Πρωθυπουργός για την κηδεία του Κάστρο

ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Για την Κούβα αναχωρεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, στο Σαντιάγο.

Μέχρι την Κυριακή θα γίνονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του λαού σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας προς τιμήν του ηγέτη, ενώ οι κουβανικές αρχές έχουν κηρύξει εθνικό πένθος εννέα ημερών.

«Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!» έγραψε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο λογαριασμό του στο Facebook, ενθυμούμενος την επιστολή που είχε λάβει από τον εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας.

«Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι’αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Τη λύπη του για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του, στο οποίο έκανε λόγο για «διακεκριμένη προσωπικότητα του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή».

«Με την απώλειά του η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
 

Παγκόσμια συγκίνηση

Συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 90 ετών.

Την ανακοίνωση για την απώλεια του «κομαντάντε» της κουβανικής επανάστασης, έκανε ο πρόεδρος της χώρας και αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.

Το σύντομο διάγγελμα του προέδρου κατέληξε με ένα βροντερό: «Hasta la victoria siempre!» (μτφ. Μέχρι τη νίκη), τη γνωστή φράση-ορόσημο του Φιντέλ Κάστρο.

Χιλιάδες Κουβανοί θρηνούν το χαμό μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο αποτεφρώθηκε – έπειτα από επιθυμία του ίδιου- και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Αντίθετα, στη Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι των ΗΠΑ, όπου ζουν πολλοί εξόριστοι, δεκάδες βγήκαν στους δρόμους με κουβανέζικες σημαίες, πανηγυρίζοντας, χορεύοντας και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.

Χαρισματική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με ορκισμένους φίλους αλλά και εχθρούς, ο Κάστρο αψήφησε την αμερικανική υπερδύναμη και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα για 47 χρόνια (1959 -2006).

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης, κατά την κρίση των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να μιλήσουν για την κληρονομία του, εκφράζοντας θλίψη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...