Λαγκάρντ: Φόβοι για μια μακρά περίοδο “μέτριας” ανάπτυξης παγκοσμίως

Λαγκάρντ: Φόβοι για μια μακρά περίοδο
Υπάρχει ο κίνδυνος «ο κόσμος να παραμείνει εγκλωβισμένος για ένα ορισμένο διάστημα σε ένα επίπεδο μέτριας ανάπτυξης» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον, υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στην έκθεση της επόμενης Τρίτης.

«Ναι, υπάρχει ανάκαμψη αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε –και μπορούμε όλοι να το νιώσουμε– το επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης απλά δεν είναι αρκετά καλό», ανέφερε.

«Ο κόσμος χρειάζεται να ορίσει υψηλότερους στόχους και να προσπαθήσει περισσότερο».

«Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλέπαμε πριν από 6 μήνες» υπογράμμισε αναφερόμενη κυρίως στην ισχνή ανάπτυξη της ευρωζώνης ή τη συρρίκνωση της οικονομίας σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην ομιλία της επισήμανε επιπλέον το βάρος των γεωπολιτικών «κινδύνων» για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα όπως οι εντάσεις στην Ουκρανίας και η εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθετούν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ίδιες δημιουργούν ακόμη «πιο σημαντικούς κινδύνους» υπερβάσεων και ανάληψης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τη στιγμή που αρχίζει να διαγράφεται η αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, η Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση να τεθούν «υπό παρακολούθηση» οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα μπορούσαν να πληγούν από την αποσταθεροποιητική μαζική εισροή κεφαλαίων.

«Το βασικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε την παγκόσμια οικονομία να αυξήσει την ταχύτητα (της ανάπτυξής) και να υπερβεί αυτήν που έχει αποδειχθεί έως σήμερα μια απογοητευτική ανάπτυξη».

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...