Τσακαλώτος: Μεταρρυθμίσεις και μείωση ανεργίας έφερε το πλεόνασμα!

Τσακαλώτος: Μεταρρυθμίσεις και μείωση ανεργίας έφερε το πλεόνασμα!

Οι μεταρρυθμίσεις και η αύξηση των εργαζόμενων κατά 250.000, έφερε την  υπεραπόδοση των εσόδων, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018. Με αυτό τον τρόπο απάντησε και στο κυρίαρχο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το πλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση.

 

Τσακαλώτος: Δημιουργούμε αποθέματα για να μπορεί να σταθεί η χώρα στα πόδια της

Όχι απλά «success story» αλλά «true story» η πορεία της ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με αντικείμενο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα όπως την νέα επιστροφή στις αγορές, τονίζοντας ότι βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε για να χτίσουμε «αποθέματα» για την έξοδο από το πρόγραμμα, παράλληλα εκτόξευσε τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι «όταν εσείς φύγατε αφήσατε άδεια ταμεία».

Η επίθεση στη ΝΔ και η «φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου»

 Ο υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο έχει μακροπρόθεσμη πνοή και «ανεξάρτητα πια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση εμείς θα έχουμε τα αποθέματα για να μπορεί να σταθεί η χώρα στα πόδια της». Ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, είπε πως έχει βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη που μπορεί να περάσει από πάνω ακόμη και «μία φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από τα 40 πόδια και κρατώντας σακούλες με τα ψώνια της εβδομάδας από τα Lidl»!

Ο υπουργός επικαλέστηκε τα θετικά σχόλια των θεσμών και των αγορών, για την οικονομική πολιτική και για το πρόβλημα της υπερφορολόγησης σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», εξηγώντας στη συνέχεια,  τους λόγους που η κυβέρνηση αυξάνει αναγκαστικά τους φόρους.

Έριξε τις ευθύνες και στους θεσμούς τονίζοντας ότι «αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ). Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις». «

Στη συνέχεια τόνισε ότι κανείς επενδυτής δεν έχει εκφράσει δυσφορία ή παράπονο για την υψηλή φορολογία, ενώ για το θέμα της συνεδρίασης, τον Προϋπολογισμό, είπε ότι «Ο προϋπολογισμός είναι άλλο ένα κομμάτι για δημιουργία συνθηκών για έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση. Το αφήγημά μας είναι ότι ακόμα και με δυσκολίες, συμβιβασμούς, με μνημόνιο, μπορούν να γίνουν πράγματα με κοινωνικό πρόσημο». 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εχθές, την ώρα που μιλούσε ο κ. Δένδιας, είχα συγχρόνως πληροφόρηση για το τι γινόταν στα ελληνικά ομόλογα. Εκείνη τη στιγμή, η απόδοσή τους έφτασε στο 5,17, που είναι η καλύτερη απόδοση από το 2010. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο συσχετισμός είναι και σχέση αιτιότητας. Αλλά, σήμερα είναι 5,01 και το νέο ομόλογο που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου είναι σε καινούργιο ρεκόρ, 4,23, όταν μιλούσατε, και  4,21, τώρα πού μιλάω εγώ.

Υποτίθεται, ότι εσείς πιστεύετε στις αγορές, ότι εμείς είμαστε καχύποπτοι, ότι εμείς έχουμε και άλλα κριτήρια. Δεν είναι ο τελευταίος κριτής οι αγορές. Αλλά, οι αγορές συνεχώς σας διαψεύδουν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, εάν υπήρχε όλη αυτή η καταστροφή, πως εξηγείτε ότι τα ομόλογα μας είναι σε καλύτερη απόδοση, εδώ και επτά, οκτώ χρόνια; Πρέπει να έχετε μια εξήγηση γι’ αυτό.

Θέλω να πω, ότι δεν έχετε πια, κανένα αφήγημα. Για άλλη μια φορά, ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ως αριστερός – και όχι ως Υπουργός Οικονομικών, γιατί ως υπουργός Οικονομικών με στενοχωρεί η καταστροφολογία καθώς  κάνει ζημιά στην Ελλάδα- σας ευχαριστώ για αυτή την καταστροφολογία.

Έχετε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη, που μια φυματική σαρανταποδαρούσα, με πρόβλημα μηνίσκου, σε 25 από τα 40 πόδια και κρατώντας βαριές σακούλες από τα ψώνια της εβδομάδας από το LIDL, θα είχε περάσει από πάνω. Αυτό ακριβώς έχετε κάνει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει ότι -όχι η σαρανταποδαρούσα- αλλά μια Κυβέρνηση που έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, μπορεί να πάει πολύ καλά. Και πολιτικά μπορεί να πάει καλά. Σας το έχω πει ότι βάλατε πολλά αβγά στο καλάθι Είπατε ότι θα πέσουμε και δεν πέσαμε. Αρα θα πρέπει να σκεφθείτε και θετικά. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι: ότι εμείς δεν μιλήσαμε για success story. Θυμάμαι πέρυσι στην ομιλία μου στον προϋπολογισμό, είχα μιλήσει για true story, όχι για success story, γιατί και από τα στοιχεία που είπε και η κυρία Μπακογιάννη, εμείς κατανοούμε πλήρως τη δυσκολία του ελληνικού λαού και το πόσοι άνθρωποι έχουν υποφέρει. Σύμφωνα με το true story, η 2η αξιολόγηση έκλεισε με καθυστέρηση, πράγμα που όλοι τώρα ομολογούν, ότι δηλαδή βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης ήταν η έντονη  διαφωνία μεταξύ των ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε, χτίζουμε αποθέματα για να μπορούμε να βγούμε μια και καλή το 2018. Ήταν μεγάλη επιτυχία που η τελευταία παράγραφος της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου, είπε ότι θα μας βοηθήσουν να έχουμε αποθέματα. Ενώ όταν εσείς φύγατε, αφήσατε τελείως άδεια ταμεία, κανένα μαξιλάρι, κανένα απόθεμα Γιατί δεν αφήσατε απόθεμα; Γιατί δεν κλείσατε την αξιολόγηση; Επειδή σας ζητούσαν μια προσωρινή γραμμή πίστωσης, αυτό δεν ήταν; Γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς, δεν έκλεισε την 5η αξιολόγηση; Γιατί σας έλεγαν για αυτήν την γραμμή. Δεν την θέλατε, δεν είχατε αποθέματα, και άρα το δικό σας success story, ήταν σε σαθρά θεμέλια. Ενώ εμείς, άσχετα με το  ποιος θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, θα έχει αυτά τα αποθέματα για να μπορεί η κοινωνία να ζήσει και να σταθεί και η χώρα στα πόδια της.

Μετά βγήκαμε στις αγορές και όλοι πιστεύουν ότι θα κλείσει η 3η αξιολόγηση, το λένε οι πάντες πλέον. Αλήθεια πού πήγε αυτό το «βάστα Σόϊμπλε», που πήγε το «μπράβο ΔΝΤ που πιέζει; την ελληνική οικονομία και κοινωνία» που λέγατε; Τώρα που λένε τα αντίθετα, τί λέτε; Που πήγε αυτό που λέγατε ότι είναι στον αέρα τα ληξιπρόθεσμα και άρα δεν θα υπάρχει η δεύτερη υποδόση των 800 εκατομμυρίων; Που πήγε αυτό που λέγατε ότι για το 2107, δεν θα υπάρχει μέρισμα; Που πήγε αυτό που λέγατε ότι για το 2018  θα αναγκαστούμε να πάρουμε καινούργια μέτρα;

Που ήταν όλο αυτό το οποίο χτίσατε; Σας έχω ξαναπεί να μην ακούτε τις εφημερίδες που σας υποστηρίζουν, κάνετε λάθος μην χτίζετε την στρατηγική σας πάνω σε αυτές. Να έχετε τη δική σας στρατηγική για το τι θέλετε να κάνετε και το πως το θέλετε. Και αντ αυτών τι έχουμε; Τα ίδια επιχειρήματα ξανά και ξανά, για τα 100 δις του Ρέγκλιγκ και τα 80 δις του Στουρνάρα, σαν να μην έχουμε απαντήσει ποτέ σε αυτά και εσείς ποτέ να μην έχετε ακούσει! Και σε αυτό το σημείο έχουν  σημασία αυτά τα οποία λέει ο κ. Μαντάς, να εμπλεκόμαστε δηλαδή με τα επιχειρήματα. Εμείς  έχουμε απαντήσει σε όλα αυτά και εσείς ποτέ δεν έχετε εμπλακεί στη συζήτηση με επιχειρήματα και ποτέ δεν έχετε πει ότι μεγάλο μέρος αυτών των 80 ή 100 δις ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός τυχαίνει να σας συμφέρει εκείνη τη στιγμή, είναι μια μετακύληση χρέους. ότι από τα 25 δις που ήταν για τις τράπεζες πήραμε 5, επιστρέψαμε όμως 2, άρα πήραμε 3 από τα 25. Είναι απίθανο να πιστέψει ο οποιοσδήποτε νεοδημοκράτης ότι αν είχατε συνεχίσει εσείς και δεν είχαμε αυτό το κόστος των 100 δις, το χρέος  αντί  για 325 δις θα ήταν 225 δις ή 245 δις, αναλόγως αν είσαστε πιο κοντά στον Στουρνάρα, απ΄ ό,τι στον Ρέγκλιν. Δεν είναι πιστευτά πλέον να τα λέτε ξανά και ξανά ή να λέτε αυτά τα οποία είπε ο κ. Σταϊκούρας, πάλι σήμερα, ότι έχουμε το πιο ακριβό μνημονίο με 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα εφέτος (λέγατε 14,5 πριν), ενώ σας έχουμε πει ξανά και ξανά ότι το 2010 είχατε 19, το 2011 είχατε 18, το 2012 είχατε 12, το 2013 είχατε 10, το 2014 είχατε 4. Εξήντα τρία δισεκατομμύρια ευρώ διά του 5, είναι 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και σε αυτά τα 14,5 ποτέ δεν υπολογίζετε τα 4 δις αντίμετρα, ούτε τα 3,2 δις που είναι στο μεσοπρόθεσμο για φοροαπαλλαγές!

Σε όλη αυτή η συζήτηση δεν σας βοηθάει να λέτε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, για παράδειγμα ο  κ.Βεσυρόπουλος νομίζω δεν άλλαξε τίποτα από την προηγούμενη ομιλία.

Και τι λέτε συνεχώς; Ότι αυτή η Κυβέρνηση, το μόνο που κάνει είναι να  φορολογεί και χωρίς να κάνει μεταρρυθμίσεις και εσείς δεν θα φορολογήσετε και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και άρα δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα έχουμε το καινούργιο «success story».

Να το πω για μια τελευταία φορά κύριε Βεσυρόπουλε, σας παρακαλώ προσέξτε με, ακούστε αυτό που έχω να πω, μιλήστε με όλους τους οικονομολόγους που έχετε στο κόμμα σας- να τους βοηθήσουν και οι παλιοί  συνεταίροι σας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αν μπορούν- να σας εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να έχεις μεγαλύτερο πλεόνασμα μην πληρώνοντας ληξιπρόθεσμα. Το ξαναλέω, δεν μπορεί να έχεις μεγαλύτερο πλεόνασμα μην πληρώνοντας ληξιπρόθεσμα. Γιατί; Είναι άλλο, το πότε καταγράφεται αυτό που χρωστά (σ.σ. το κράτος) και άλλο, το πότε πληρώνεται. Το έχω πει μια φορά, να σας πω την αλήθεια, σε κάποια μέλη του κόμματος και τότε μας το εξηγούσε ο κ.Σταϊκούρας όταν ήμασταν Αντιπολίτευση και εσείς Κυβέρνηση και βοηθούσα εγώ αλλά με πιο sotto-voce (χαμηλή φωνή) τότε, από ό,τι εσείς. Μην το ξαναπείτε κύριε Βεσυρόπουλε, δεν γίνεται αυτό. Όταν δεν πληρώνεις έχει καταγραφεί και μετριέται, ασχέτως πότε θα το πληρώσεις εσύ. Μην το ξαναπείτε.

Τώρα πάω στον κυρίαρχο επιχείρημα, στο ότι «δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και υπάρχει υπερφορολόγηση» και θέλω να πάρω στα σοβαρά το επιχείρημα του κ.Δένδια, νομίζω το είπε και ο κ. Τραγάκης και η κυρία Μπακογιάννη, το είπε και ο κ.Λιαργκόβας από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ότι δεν είναι βέλτιστη λύση «να υπερφορολογείτε, να έχετε μεγάλη υπεραπόδοση και μετά να την μοιράζετε», νομίζω αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα.

Πρώτον, είναι σωστό, δεν είναι η βέλτιστη λύση, ούτε θα ήταν μια λύση που θα ήθελα εγώ να διαλέξω, αλλά ξέρετε- και αφού η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι διαπραγματευτήκατε και εσείς- ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος που γίνεται είναι, ότι το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον, δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα «μη παραμετρικά μέτρα», δηλαδή, ότι επιτυγχάνουμε από τη φοροδιαφυγή, από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ δεν μετριέται. Οπότε, έχουμε μια υπεραπόδοση γι’ αυτό το λόγο, ενώ ξέρουμε ότι θα πάρουμε «κάτι». Άρα, για να κοιτάξουμε αυτή την υπεραπόδοση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ(Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Δεν το θέλετε ούτε εσείς αυτό;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ(Υπουργός Οικονομικών): Δεν το θέλουμε,  αλλά ζοριστήκαμε  γι’ αυτό, γιατί πρώτον, υποτιμούν την απόδοση των μέτρων για την κάθε φορολογία, δεν παίρνουν υπόψη  κάποια από τα επιχειρήματα, που και εσείς τα λέτε και τα συμμεριζόμαστε, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση και δεν παίρνουν υπόψη τα «μη παραμετρικά μέτρα» για την φοροδιαφυγή.

Πάμε λοιπόν σε αυτή την υπεραπόδοση. Είναι αυτή η υπεραπόδοση από την φορολογία; Δεν είναι. Για παράδειγμα, έχουμε 448 εκατομμύρια ευρώ από την υπεραπόδοση-  που είναι σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, τι λέει το προσχέδιο- που είναι από τις κοινωνικές εισφορές. Και προσέξτε, όλα αυτά τα 448 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι, – 250.000,  270.000- και άρα πληρώνουν εισφορές που δεν πληρώνανε. Επομένως έχουμε 448 εκατομμύρια ευρώ και θα έχουμε 472 εκατομμύρια ευρώ του χρόνου, επειδή υπάρχουν εργαζόμενοι.

( Πολλοί βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ(Υπουργός Οικονομικών): Άρα τι να κάνουμε, οι καινούργιοι εργαζόμενοι να μην πληρώνουν εισφορές, τι λέτε δηλαδή τώρα, τι ανοησίες λέτε τώρα;

(Πολλοί βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ(Υπουργός Οικονομικών): Μπορώ να σας απαντήσω; Ακούστε κύριε συνάδελφε, μπορείτε να ακούσετε την απάντηση, να έχετε τουλάχιστον αυτή την ευγένεια; Δεν έχουν ανεβεί οι συντελεστές για να βγει αυτό το «448 εκατομμύρια ευρώ» από τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Αυτό που έχει γίνει, είναι, ότι είναι 250.000 περισσότεροι εργαζόμενοι που πληρώνουν τον ίδιο συντελεστή με αυτόν που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουνε και γι’ αυτό υπάρχει αυτό. Αυτό είναι το πρώτο.

Που υπάρχουν άλλα 400 με 450 εκατ. ευρώ; Για να σας εξηγήσω το πρόβλημα του Δ.Ν.Τ. και πως βγαίνει η υπέρ-απόδοση. Είναι από το VDI, δηλαδή, είναι από την εθελούσια αποκάλυψη. Τι έχουμε κάνει; Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δις και η φορολογία αυτών βγαίνει περίπου στα 448. Έχουμε ήδη εισπράξει τα 200. Επειδή, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μπει στο VDI πληρώνουν με δόσεις, θα έχουμε έως τέλους του χρόνου 400 και κάτι.

Σχεδόν 1 δις βγαίνει από αυτές τις δύο περιπτώσεις.. Και βγαίνει, γιατί έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις και αναφέρομαι, στο άλλο σας επιχείρημα. Γιατί; διότι, υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Είναι αυτή μεταρρύθμιση; Θα την πάρετε πίσω; Ελπίζω πως είναι μεταρρύθμιση! Είναι Ανεξάρτητη. Προτιμάτε αυτό, παρά αυτό που γινόταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. με τις άμεσες παρεμβάσεις στους ελεγκτές, π.χ. κοιτάξτε τον Πέτρο και μην κοιτάζετε τη Μαρία, βάλτε την Μαρία κάτω και  τον Πέτρο επάνω. Αυτό δεν γινόταν; Ή μήπως δεν γινόταν;

Είναι μεταρρύθμιση που δεν γίνεται πια αυτό; Ή είναι μεταρρύθμιση το γεγονός εμείς πιστέψαμε στους δημόσιους υπαλλήλους εντός και εκτός Α.Α.Δ.Ε στο Υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι έφτιαξαν ένα φοβερό λογισμικό που κάνει αυτή τη διασταύρωση μεταξύ «του τι υπάρχει στις καταθέσεις και ποιες είναι οι προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις κάποιου» και γι’ αυτό φοβάται τώρα ο κόσμος και έρχεται να δηλώσει με το VDI;

Είναι μεταρρύθμιση αυτή ή δεν είναι αυτή μεταρρύθμιση;

Το θέλετε αυτό το λογισμικό ή όταν φύγω εγώ από το Υπουργείο Οικονομικών να το πάρω μαζί μου, όταν θα πάω για διακοπές στην Πρέβεζα;

Θα ήθελα να μου πείτε, εάν αυτό είναι μεταρρύθμιση;

Είναι μεταρρύθμιση αυτό που έγινε με τις συντάξεις; Δηλαδή, ότι κάναμε επιτέλους – πράγμα που ήταν αίτημα της Αριστεράς εδώ και 40 χρόνια- ένα Ταμείο; Και γι’ αυτό έχουμε σώσει πάρα πολλά χρήματα και δεν θα χρειαστούμε μέτρα το 2018. Γιατί τώρα έχουμε όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα. Γνωρίζουμε ότι βάζαμε παραπάνω δαπάνες για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό από ό,τι χρειάζονταν. Γιατί; Διότι δεν είχαμε το λογισμικό να διαχωρίσουμε από όλες τις αιτήσεις για συντάξεις και ποιες από αυτές ήταν για πλήρη σύνταξη και ποιες ήταν μια αίτηση, ότι π.χ. η αναπηρία μου έχει πάει από το 75% στο 95%. Γι’ αυτό το λόγο οι δαπάνες θα είναι λιγότερες τώρα, όχι, όμως, γιατί κόβουμε, αλλά, γιατί έχει γίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, δηλαδή, το ένα Ταμείο. Είσαστε υπέρ ή κατά; Είναι μεταρρύθμιση ή δεν είναι μεταρρύθμιση;

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υπεραπόδοση δεν είναι όλη από την υπερφορολόγηση που είναι ένα μεγάλο κομμάτι αλλά -προέρχεται από αυτούς τους δύο λόγους.

Τώρα, θα ήθελα να πάμε στη φορολογία και την υπερφορολόγηση. Συμφωνώ, ακριβώς, με αυτά που είπε ο κ. Χουλιαράκης. Δεν έχω καταλάβει την κριτική της κυρίας Μπακογιάννη. Δηλαδή, δεν έπρεπε να δώσουμε ΚΕΑ; Το είπε ο κ. Χουλιαράκης και το έχω πει και εγώ, ότι είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση και μας πήρε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουν αυτά τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή και γι’ αυτό και πιέσαμε τις μεσαίες τάξεις.  Δεν έπρεπε να έχουμε απόλυτη προτεραιότητα για την ανθρωπιστική κρίση; Αυτό, θα ήθελα να το ξέρω, ίσως να μην χρειάζεται. Εγώ, λέω, ότι χρειάζεται.

Δεύτερον, θα ήθελα να πάμε επί της ουσίας.

Δεν έχω ακούσει μια πρόταση, από που δεν θα αυξάνατε εσείς τους φόρους; Τι θα κόβατε;

Εγώ, ξέρω τι κάνουμε φέτος και γιατί δεν θα έχουμε πρόβλημα το 2018 στον Προϋπολογισμό. Γιατί; Διότι κάνουμε την επισκόπηση δαπανών.

Είναι μεταρρύθμιση αυτή ή δεν είναι μεταρρύθμιση;

Δηλαδή, ότι στο Υπουργείο μου έως τώρα, ο κάθε διευθυντής και υπό-διευθυντής μπορούσε να κάνει δικό του συμβόλαιο για τα κινητά ή για τα κομπιούτερ, ήταν εκσυγχρονισμός; Στα 8 χρόνια του κ. Σημίτη, αυτό, ήταν το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού;

Ήταν τόσο δύσκολο κάποιος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή την Ν.Δ. να σκεφτεί ότι αν κάνουν κεντρικά τα συμβόλαια για τα κινητά, για τους υπολογιστές θα σώζαμε λεφτά; Θα έρθουν 320 εκατομμύρια από το spending review για του χρόνου. Είναι μεταρρύθμιση αυτή ή δεν είναι; Θα ήθελα να το ξέρω. Ένας υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που τον σέβομαι και έχουμε πολύ καλή σχέση και τα συζητάγαμε, όταν ήμουν εγώ στην αντιπολίτευση, μου έλεγε: «Ευκλείδη, δυστυχώς, έχουμε πάρει όλο το λίπος και μην νομίζεις ότι θα σώσετε πολλά λεφτά από spending reviews». Έκανε λάθος, ήταν τεράστια η σπατάλη και λέω μόνο για το υπουργείο μου, να μην πάμε τώρα σε άλλα υπουργεία. Τέλος πάντων, θα μου πείτε 320 εκατομμύρια δεν είναι και τίποτα. Τι θα κόβατε; Δεν έχουμε ακούσει πρόταση για αυτό, ότι π.χ. εμείς δεν θα αυξάναμε για να έχουμε αυτό το στόχο ή θα κόβαμε κάτι. Μπορώ να έχω μια απάντηση σ’ αυτό; Γιατί αλλιώς να κάνουμε ιδεολογική συζήτηση, αλλά να την κάνουμε ντόμπρα, να λέμε εμείς που θέλουμε να κάνουμε δαπάνες και εσείς να μας πείτε που θέλετε να κόψετε δαπάνες και όχι έτσι όπως γίνεται. Δηλαδή, είναι καταστροφή για την Πρέβεζα, που πέρσι το καλοκαίρι το νοσοκομείο είχε 30 γιατρούς και φέτος το καλοκαίρι έχει 60 γιατρούς; Είναι από τα πράγματα, που θα παίρνατε πίσω; Μπορεί να μην είναι και να σας αδικώ, αλλά πείτε τι είναι όμως. Σχετικά με αυτό δεν έχω ακούσει κάτι από την Ν.Δ., γιατί μιλάμε για δισεκατομμύρια που πρέπει να βρείτε και να κόψετε και να μου πείτε από πού θα κόβατε για να γίνει αυτή η συζήτηση.

Το δεύτερο επιχείρημα για τη φορολογία, που έχω ακούσει, είναι ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη και άρα, γι’ αυτό θα είμαστε στο φαύλο κύκλο που είμαστε και τίποτα δεν θα αλλάξει. Δεν είναι όμως αυτό που λένε οι επενδυτές. Έχω κάνει πολλά road shows, όπως φαντάζεστε στο Λονδίνο, στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι και έχουν έρθει πάρα πολλοί. Πρέπει να σας πω, ότι ούτε μια φορά ένας επενδυτής δεν είπε για το ύψος της φορολογίας. Μία κυρία από το επενδυτικό είπε στην JP Morgan όταν ήταν 100 άτομα που μιλούσαν στην Ουάσινγκτον, που είναι σύμβολο της Ν.Δ. και θα έπρεπε να προσέχει όταν μιλάει έτσι στους επενδυτές. Κανένας άλλος δεν το έχει αναφέρει, μόνο αυτή η κυρία το είπε και ξέρετε για ποια λέω.

Οι επενδυτές λένε, ότι θέλουν σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, δεν τους ενδιαφέρει το ύψος της φορολογίας, αλλά να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεύτερον, λένε ότι θέλουν να έχουν τα επενδυτικά εργαλεία για να μπορούν να έχουν και κάποια ρευστότητα. Ο επενδυτικός νόμος που έφερε αυτή τη σταθερότητα στη φορολογία ήταν μεταρρύθμιση ή δεν ήταν; Είναι ο επενδυτικός νόμος από αυτά, που θα πάρετε πίσω; Γιατί λέτε, ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

Θα το πάρετε πίσω; Ωραία, αυτό να πείτε στους επενδυτές. Αυτό θα ήθελα και εγώ, για να είστε ακόμη πιο επιτυχημένοι στην πολιτική σας, αυτό είναι ένα πολύ χαρούμενο νέο. Πάλι μιλώ ως πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως  Υπουργός Οικονομικών, γιατί με αυτά που λέτε ότι χαλάει το επενδυτικό κλίμα, σαν Υπουργός Οικονομικών θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν συμφωνώ.

Η μεταρρύθμιση για τις επενδύσεις δεν είναι πρωτίστως φορολογική. Έχει και φορολογικό σκέλος, αλλά δεν είναι πρωτίστως. Είναι να μην γίνονται οι επενδύσεις, όπως γινόταν και η φορολογία που σας είπα πριν. Κάποιος μεγάλος επενδυτής έρχεται σε κάποιον Υπουργό, τον βλέπει, τα βρίσκουν, γίνεται η επένδυση, αλλάζουν όλο το νόμο, για να βοηθηθεί αυτός ο επενδυτής. Αυτό ήταν! Ήταν η στρατηγική των επενδύσεών σας τόσα χρόνια. Αυτό δεν ήταν; Μα όλη η παγκόσμια οικονομία είχε κ. Τραγάκη, όλη η παγκόσμια οικονομία το είχε αυτό, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε κ. Τραγάκη. Θέλουμε να αποφύγουμε και σας το λέω με σεβασμό, μια στρατηγική που βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, σε φθηνό χρήμα που δημιούργησε μία υπερπαραγωγή, όχι στους σωστούς τομείς και όχι με τα σωστά κριτήρια και θέλουμε μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, που το Υπουργείο Οικονομίας πρώτα με τον κ. Σταθάκη και μετά με τον κ. Παπαδημητρίου και με την πολύ σημαντική συμβολή του κ. Χαρίτση, έχουν αλλάξει το επενδυτικό πλαίσιο.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι το ΕΣΠΑ τώρα πάει περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι έχουμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, ότι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ταιριάζουν μαζί με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων και έχουν τόσο μεγάλη απόδοση αυτές οι επενδύσεις ήδη, στην ελληνική οικονομία. Να μου το πείτε. Να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να κάνουμε τη συζήτηση αν στα επόμενα 5 χρόνια η προτεραιότητα είναι να μειώσουμε τους φόρους ή να κάνουμε κοινωνικές δαπάνες, αναπτυξιακές δαπάνες. Να δούμε το μείγμα. Θα διαφωνήσουμε σε αυτό, αλλά να το κάνουμε με σοβαρό τρόπο, όπως είπε ο κ. Μαντάς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτός ο προϋπολογισμός που είναι μπροστά σας, είναι ένα άλλο κομμάτι μέσα σε αυτό που ανακοινώσαμε πέρυσι τέτοια εποχή. Δημιουργεί τις συνθήκες για την έξοδο από την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο. Όλα πάνε καλά; Όχι, δεν πάνε όλα καλά, πηγαίνουν όμως πολλά πράγματα καλύτερα, στη σωστή κατεύθυνση. Έχουν πεισθεί, όλοι και όλες που μας ακούνε και σε διεθνές επίπεδο και η  στρατηγική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι μόνο, αυτός ο προϋπολογισμός που ουσιαστικά φτιάχνει το έδαφος γι’ αυτό το σχέδιο που σας είπα. Είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία αυτή η σταθερότητα που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών, έχει δώσει το χώρο να κάνουμε στην παιδεία, στην υγεία, να κάνουμε και δικαιωματικά για τις φυλακές, για την ταυτότητα του φύλου, για τα οποία δεν κάνουμε πίσω, μόλις κάποια μεγάλη δύναμη στην ελληνική κοινωνία μας πει πάρτε το πίσω.  Έχουμε το θάρρος να ξέρουμε τι είναι το σωστό και τι όχι και να το κάνουμε, Γι’ αυτό εμείς φτιάχνουμε ένα αφήγημα που λέει ότι ακόμα και μέσα σε μνημόνιο, ακόμα και με συμβιβασμούς, ακόμα και με δυσκολίες, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει με προοδευτικό πρόσημο. Γιατί αυτά που έχουμε κάνει στα τελευταία δύο χρόνια, σε πάρα πολλούς τομείς, δεν θα τα είχατε σκεφθεί!. Ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζεται από όλους. Είναι καιρός να κάνετε κι εσείς μία συζήτηση σχετικά με το τί θέλετε να κάνετε διαφορετικά και όχι επαναλαμβάνετε αυτά που λέτε εδώ και ένα χρόνο.

Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308037-Tsakalotos-Metarrythmiseis-kai-meiose-anergias-ephere-to-pleonasma ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...