Ανάπλαση – Αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του ΘΕΡΜΟΥ

Συνδημότες και συνδημότισσες,

 

Για το θέμα της ανάπλασης και αναβάθμισης του κέντρου της πόλης του Θέρμου, σας γνωρίζουμε τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα.

  1. Αύγουστος 2014 (14.8.2014 ).

Μετά από αίτημα της τότε μειοψηφίας και σήμερα πλειοψηφίας, συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα. Παρά τις αντιρρήσεις που είχαμε τότε ως Συνδυασμός, στο να μη πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της πλατείας αλλά το θέμα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, εν τούτοις έγινε και πάρθηκε απόφαση για την αναστολή  της εκτέλεσης των εργασιών του έργου με εξέταση σχετικής πρότασης προσαρμογής. (απόφαση 130/2014)

  1. Στις 25 Αυγούστου 2014 η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου (Δ/νση Διοίκησης Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού Νομού Αιτωλοακαρνανίας).
  2. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με απόφασή του προς το Δήμο Θέρμου (αρ. πρωτ. 108307/4619), γνωστοποίησε ότι ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμου, εξαιτίας της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
  3. Στις 8 Οκτωβρίου με δημόσια ανακοίνωσή μας προτείναμε στο Δήμαρχο τα εξής:

α. Συγκαλέστε όπως δεσμευτήκατε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα άτομα εκείνα από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις ώστε να επεξεργαστούν προτάσεις με λύσεις.

β. Προβείτε άμεσα στην ΕΝΣΤΑΣΗ σας κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Γενικού Γραμματέα (αρ. πρωτ. 108307/4619).

  1. Στις 20 Οκτωβρίου 2014 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγιάννη Κων/νου, συγκαλείται επιτροπή διαπαραταξιακή, προκειμένου να μελετήσει το εν λόγω θέμα και να καταθέσει προτάσεις. Στη συνάντηση αυτή όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσαρμογής των σχεδίων της πλατείας ώστε να μη κατασκευαστούν άλλες κολόνες στο βορειοδυτικό μέρος της πλατείας, τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους. Στο προβληματισμό που υπήρχε στους Δημοτικούς Συμβούλους ότι τάχα θα «κοκκινίσει» ο Δήμος, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούσαν κατά κόρον ο πρώην και νυν Δήμαρχος, ο κ. Κασόλας ήταν κάθετος ότι δεν τίθεται θέμα «κοκκινίσματος του Δήμου».  Στη συνέχεια ο κ.  Κωστακόπουλος Νίκος αποκάλυψε ότι – στη συνάντηση που είχαν στην Διαχειριστική Αρχή της  Περιφέρειας της Πάτρας το Σεπτέμβριο του 2014 για το ίδιο θέμα  με την συμμετοχή του Δημάρχου – δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το «κοκκίνισμα» του Δήμου Θέρμου σε πιθανή προσαρμογή του εν λόγω έργου.  Οι προτάσεις του Συνδυασμού μας στην εν λόγω Επιτροπή ήταν:

α. Να πραγματοποιηθεί  Λαϊκή Συνέλευση όλων των Δημοτών για ενημέρωση και ψήφισμα για το τι περαιτέρω πρέπει να γίνει.

β. Να γίνει προσαρμογή του σχεδίου της πλατείας χωρίς τα στέγαστρα στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας και μελέτη για τη σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων.

  1. Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στο Δημαρχείο του Θέρμου. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπεύθυνοι του αρχιτεκτονικού γραφείου που συνέταξαν την μελέτη του έργου, ο εργολάβος που εκτελεί το έργο, ο μηχανικός που έκανε την μελέτη απορροής των όμβριων υδάτων, ο Δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και πλήθος δημοτών. Μετά από συζήτηση σχεδόν πέντε ωρών, η Συνέλευση κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα για πραγματοποίηση προσαρμογών στους χώρους πέριξ της πλατείας, τεχνική λύση στην απορροή των όμβριων υδάτων και απαλοιφή περγκολών στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας. Η τοποθέτηση του δημοτικού  συμβούλου κ. Κατσαρού Αριστείδη στην Λαϊκή Συνέλευση,  ήταν να ζητηθεί ρητή διαβεβαίωση από την αρμόδια Διαχειριστή Αρχή ώστε να μην  υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση του Δήμου, «κοκκίνισμα». Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αναγνωστάκης Κώστας, ο οποίος είχε καταθέσει τους προβληματισμούς του από τότε που παρουσιάστηκε η μελέτη το έργου. Η θέση ότι ο Δήμος θα χάσει τα χρήματα του συγκεκριμένου έργου αν το έργο δεν συνεχιστεί ΩΣ ΕΧΕΙ,  προερχόταν από τον πρώην Δήμαρχο κ. Πορφύρη Θεόδωρο και τη θέση αυτή, ασπάστηκε ο νέος Δήμαρχος κ. Κωνσταντάρας Σπύρος, ο οποίος έλεγε ότι ο δήμος θα «κοκκινίσει» και δεν θα είναι σε θέση στο μέλλον να πάρει χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ δηλ. μεγιστοποίησε το δίλλημα σε όσους έπρεπε να αποφασίσουν. Αυτή εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντάρα Σπύρου στη Λαϊκή Συνέλευση. Το αρχιτεκτονικό Γραφείο συμφώνησε να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές σύμφωνα με απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης.
  2. Στις 7 Νοεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από: δημοτικούς συμβούλους της Πλειοψηφίας, τον εργολάβο του έργου, τον  μηχανικό του Δήμου, τον μηχανικό που συνέταξε την υδραυλική μελέτη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα του έργου της πλατείας. Στη σύσκεψη πέραν του Δημάρχου και της συνοδείας του συμμετείχαν: η κα Σταθοπούλου Δ/ντρια της Διαχειριστικής Αρχής, ο κ. Φοινινής υπεύθυνος του έργου, η κα Βάσση επιβλέπουσα του έργου από το Δήμο της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, ο  κ. Γεωργίου Υποδ/ντής της Διαχειριστικής Αρχής και άλλοι. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει Προσαρμοστική μελέτη  για τα όμβρια ύδατα και για το αρχιτεκτονικό σχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης, όπως την ανάγνωσε ο κ. Τσινιάς μηχανικός του Δήμου Θέρμου. Στη σύσκεψη αυτή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει «κοκκίνισμα του Δήμου» με την Προσαρμοστική Μελέτη.
  3. Στις 13 Ιανουαρίου 2015 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου υπογράφτηκε ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ μεταξύ του Δημάρχου και του αρχιτεκτονικού Γραφείου  του κ. Κουρκουτά Βασιλείου με τίτλο: «Τροποποίηση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης του έργου: Ανάπλαση – Αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του Θέρμου» και αμοιβή ίση με 3.874,50 ευρώ.  Με αυτή τη σύμβαση έπαιρνε «σάρκα και οστά» η απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης και  έληγε οριστικά  το θέμα της ανάπλασης και αναβάθμισης του κέντρου της πόλης του Θέρμου. Το εν λόγω αρχιτεκτονικό Γραφείο συνέταξε την Προσαρμοστική Μελέτη του  έργου και την υπέβαλε αρμοδίως.
  4. Στις 2 Απριλίου 2015 κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με επικεφαλής την κα Σταθοπούλου και την κα Βάσση, επιβλέπουσα του συγκεκριμένου έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, επισκέφτηκε το Δήμο Θέρμο και σε σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα προτάθηκε η συνέχιση του έργου με ΒΑΣΗ την ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. Ακούγοντας την πρόταση αυτή, ο αρχηγός του Συνδυασμού μας κ. Κασόλας Θόδωρος, ρώτησε την κα Σταθοπούλου αν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία παραλαβής της Προσαρμοστικής Μελέτης που υπέβαλε το αρχιτεκτονικό Γραφείο, σε εκτέλεση της σχετικής σύμβασης που υπογράφτηκε και από τον κ. Δήμαρχο. Η κα Σταθοπούλου απάντησε ότι δεν έχει παραληφθεί η Προσαρμοστική Μελέτη από τους αρμοδίους. Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασόλας Θόδωρος εξέφρασε την απορία του για την χρονοκαθυστέρηση παραλαβής της Προσαρμοστικής Μελέτης, με δεδομένο τις προτροπές της ιδίας για τον χρόνο εκτέλεσης και παραλαβής του έργου μέσα στο 2015.
  5. Στις 14 Απριλίου 2015 ώρα 19.00 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζει ΕΚΤΑΚΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηριζόμενο ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ με αποκλειστικό θέμα την: Ανάπλαση – Αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του Θέρμου. Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 5 του Νόμου 3952/2010 (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) & της απόφασης 108307/4619/15.9.2014 που αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θέρμου και  του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,  δεν τεκμηριώνεται ο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ χαρακτήρας της σύγκλησης του ΕΚΤΑΚΤΟΥ Δημοτικού  Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα. Με αυτή την τοποθέτηση  συμφώνησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Μαραγιάννης Κων/νος.

Ωστόσο, η  συζήτηση συνεχίστηκε με  τοποθέτηση  του Δημάρχου κ. Κωνσταντάρα Σπύρου, στη βάση των όσων ειπώθηκαν εκ μέρους της κας Σταθοπούλου και της κας Ροδοπούλου, ως εκπρόσωποι της  Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου όταν επισκέφτηκαν το Δήμο (5/4/2015).

Γεννάται το ερώτημα σε όλους: γιατί ο Δήμαρχος ως υπεύθυνος εφαρμογής των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής δεν επικεντρώνεται στην παραλαβή της Προσαρμοστικής Μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου κ. Κουρκουτά Βασιλείου και  δίνει δικαιώματα στην επιβλέπουσα του έργου κα Βάσση να διερωτάται για το ποια τελικά είναι η θέση του Δήμου όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα;  Δηλαδή, θα συνεχίσει ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δήμου,  το έργο της ανάπλασης και αναβάθμισης του κέντρου της πόλης του Θέρμου με βάση την Προσαρμοστική Μελέτη του κ. Κουρκουτά Βασιλείου ή με βάση την Αρχική Μελέτη του έργου;

 

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Κωστακόπουλος Νίκος, έκανε προσωπική  πρόταση για να συνεχιστεί το έργο με μείωση κάποιων κολονών στις νέες πέργκολες και να διορθωθούν οι οποιεσδήποτε κακοτεχνίες έχουν γίνει έως τώρα στο έργο.

 

Η τοποθέτηση του αρχηγού του Συνδυασμού μας με βάση αυτά τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρη. Να γίνει πιστή εφαρμογή της απόφασης της Λαϊκής  Συνέλευσης. Δηλαδή να γίνει απαλοιφή στεγάστρων στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας. Αυτή εξάλλου την απόφαση  πήρε ομόφωνα & το τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου κατά την συνεδρίασή του στις 13/4/2015. Με αυτή τη πρόταση συντάχθηκαν και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας.

 

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης έτσι όπως κατατέθηκε από τον αρχηγό της κ. Τριανταφυλλάκη Γιάννη, ήταν να μην γίνουν οι πέργκολες στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας και να κατεδαφιστούν όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Επακολούθησε ψηφοφορία . Το αποτέλεσμα ήταν:

 

  • Η πρόταση του κ. Κωστακόπουλου Νίκου (σύμβουλος πλειοψηφίας και εντεταλμένος σύμβουλος για τα έργα του ΕΣΠΑ) ψηφίστηκε από τους: Πριόνα Αντώνιο Αντιδήμαρχο, Κοντογιάννη Γεώργιο, Καλημέρη Ιωάννα, Μητρομάρα Ευθύμιο και τον ίδιο.
  • Η πρόταση της μείζονος Αντιπολίτευσης και δημοτικών Συμβούλων της Πλειοψηφίας ψηφίστηκε από 12 δημοτικούς Συμβούλους και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου.
  • Την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης την ψήφισε ο κ. Τριανταφυλλάκης Γιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδημητρίου Νίκος.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι την τελική ψηφοφορία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου 2015 για το θέμα της Ανάπλασης και αναβάθμισης του κέντρου της πόλης του Θέρμου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...