Γαλαξίας «γυρίνος» ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Χάμπλ

Παρασκευή 01/07/2016 – 19:20galaxyΟ εν λόγω γαλαξίας λέγεται LEDA 36252 ή Kiso 5639 και βρίσκεται σε απόσταση 82 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και τα περισσότερα άστρα της ουράς του είναι πολύ «γέρικα»
Έχετε δει ποτέ «πυροτεχνήματα» στο διάστημα; Και όμως υπάρχουν! Αυτό έδειξε το τηλεσκόπιο Χαμπλ, ένα απείρου κάλλους «σόου» σε ένα σπάνιο γαλαξία-γυρίνο, αξίζει να σημειωθεί ότι λέγεται έτσι λόγω του σχήματος του που μοιάζει με προστάδιο βατράχου.
Ο «βάτραχος» του διαστήματος έχει ένα πολύ εντυπωσιακό και φωτεινό κεφάλι ενώ η ουρά  του είναι μια επιμήκης ουρά, διαφέροντας εξωτερικά από τους συνήθεις σπειροειδείς και ελλειπτικούς (οβάλ) γαλαξίες. Στο «κεφάλι» του, που έχει μήκος 2.700 ετών φωτός, αποκαλύφθηκε μια «έκρηξη» δημιουργίας δεκάδων νέων σμηνών άστρων, που θυμίζει εκτόξευση πυροτεχνημάτων, αντίθετα με την πολύ πιο ήσυχη «ουρά» του.
Ο εν λόγω μικρός LEDA 36252 ή Kiso 5639, βρίσκεται σε απόσταση 82 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και τα περισσότερα άστρα της ουράς του είναι πολύ «γέρικα». Μάλιστα το «κεφάλι» του μοιάζει και με ελβετικό τυρί, καθώς περιέχει ουκ ολίγες τρύπες, κενά που πιθανότατα προκλήθηκαν από πολυάριθμες εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα).
Επίσης, πριν από μερικά χρόνια οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει έναν ακόμη γαλαξία-γυρίνο όμως όπως αποδείχθηκε ήταν ένας σπειροειδής γαλαξίας και δεν ανήκει στη σπάνια κατηγορία των γαλαξιών-γυρίνων, παρόλα αυτά συνεχίζουν να τον λένε γυρίνο.
 
 
 
 
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...