Διπλωματικός «πυρετός» για τα Σκόπια

Διπλωματικός «πυρετός» για τα Σκόπια

Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν για το Σκοπιανό οι διαπραγματευτές  Ελλάδας και Σκοπίων πρέσβεις κκ Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την συνάντηση ο κ.Νίμιτς. Εκτίμησε δε, ότι θα χρειαστούν ένας-δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις. Πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ακόμη.

«Πυρετός» και στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η δήλωση – υπενθύμιση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ότι «ο όρος ‘Μακεδονία’  περιλαμβάνεται ήδη στη σημερινή ονομασία της FYROM και ήδη 140 χώρες αποκαλούν ‘Μακεδονία’ τη γειτονική χώρα» αλλά και το γεγονός ότι δεν απέρριψε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» -όπως πρόσφατα έχει κάνει και ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- προκάλεσε νέα διαφωνία μέσα στην κυβέρνηση.

«Ακόμα και αν ολόκληρη η υφήλιος χρησιμοποιεί τον όρο ‘Μακεδονία’ οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσουν» απάντησε στον κ. Αμανατίδη η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαριλένα Παπαδοπούλου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.Επιπλέον, στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Καμμένος με την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με τον προπολεμικό χάρτη που εμφανίζει τα Σκόπια ως Vardaska και την έμμεση πρότασή του για δημοψήφισμα, μέσω του άρθρου του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», απάντησε ο αντιπρόεδρος τη Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος σχολιάζοντας τη λύση δημοψηφίσματος έκανε λόγο για «ακατανόητη φημολογία που ανοίγει τον χορό των τεράτων».    Ο υφυπουργός Εξωτερικών πάντως επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων και να μπει τέλος στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τίποτα δεν έχει δοθεί» και επανέλαβε πως «όταν υπάρξει πρόοδος θα ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός».«Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει λύση άμεσα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, χαρακτηρίζοντας κύριο ζήτημα τη στάση του κ. Καμμένου για τον οποίο είπε ότι «είναι γνωστός για τις κυβιστήσεις του». 

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Ισως πρέπει να αφήσουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή το όνομα

O Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως «προσεκτικά αισιόδοξο». 

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η λύση για το όνομα επίκειται, ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.Αυτό σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsight στην οποία ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη. 

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Επειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», πρόσθεσε.Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ”Μακεδονία” και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ”Μακεδονία”. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/317889-Diplomatikos-pyretos-gia-ta-Skopia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...