Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων: Πορεία προς τη Βηθλεέμ

Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων: Πορεία προς τη Βηθλεέμ
Από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας και όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπήκαμε σε ‘’τροχιά’’ νηστείας.

Ξεκίνησε η Μικρή Σαρακοστή των Χριστουγέννων, για να υποδεχτούμε στις 25 Δεκεμβρίου, τον Νεογέννητο Χριστό.

Η νηστεία των Χριστουγέννων, ονομάζεται ‘’Μικρή’’ διότι δεν έχει την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα, και αυτό γιατί τις πρώτες 33 ημέρες –από 15 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου- όσα δηλαδή και τα χρόνια που έζησε ο Χριστός στη γη, επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Επίσης, η κατάλυση ιχθύος επιτρέπεται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) όποια ημέρα κι αν συμπέσει αυτή.

Αυστηρή όμως νηστεία, τηρείται την πρώτη και την τελευταία ημέρα της Σαρακοστής (15 Νοεμβρίου & 24 Δεκεμβρίου).

Ας δούμε αναλυτικά τι ονομάζουμε νηστεία:

Με δυο λόγια νηστεία ονομάζουμε την εκούσια και ακούσια αποχή κατάλυσης συγκεκριμένων τροφών.

Πιο συγκεκριμένα απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και ελαιολάδου.

Δυστυχώς όμως, ορισμένοι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει τον σκοπό της νηστείας, με αποτέλεσμα αυτοί που νηστεύουν να είναι σκυθρωποί και να παραπονιούνται επειδή πεινούν και γενικά επειδή νηστεύουν.

Δεν αναρωτιούνται όμως:

– Τους επέβαλε κάποιος να μπουν σε αυτή τη διαδικασία;
– Είναι ευάρεστη στο Θεό αυτή η γκρίνια;
– Υπάρχει πνευματικό όφελος με τη γκρίνια;
– Θα πάθουν κάτι αν δεν φάνε πχ κρέας;;; (!!!)

Για άλλη μια φορά όμως θα πω ‘’δυστυχώς’’ γιατί υπάρχει κι άλλη μία μερίδα Χριστιανών που νηστεύουν ΜΟΝΟ από τροφή και όχι από έκφραση λόγων!

Όπως έχουν αναφέρει αρκετοί Άγιοι και Ευλογημένοι Χαρισματικοί Γέροντες της εποχής μας: ‘’Μεγαλύτερη αμαρτία είναι αυτά που λέμε, από αυτά που τρώμε’’.

Συγκεκριμένα, τρανταχτό παράδειγμα δίνουν  τα λόγια του Οσίου Ηλία, που λέει ότι: Μεγαλύτερη σημασία έχει το τί βγάζεις από το στόμα, παρά το τί βάζεις.

Αναλυτικά τα λόγια του Οσίου Ηλία είναι:

«Μερικοί προσέχουν πολύ την είσοδο των φαγητών, αλλά αδιαφορούν για την έξοδο των λόγων. Δεν έχουν μάθει να διώχνουν την οργή απ’ την καρδιά τους, και την επιθυμία από την σάρκα τους, όπως λέει ο Εκκλησιαστής, όμως έτσι μόνο κτίζεται η καθαρή καρδιά από το Πνεύμα που ανακαινίζει».

Παρακάτω σας παραθέτω δύο εδάφια λόγων, Μεγάλων Αγίων, τα οποία είναι κατατοπιστικότατα και ελπίζω να ταρακουνήσουν ορισμένους.

Ο πρώτος λόγος βρίσκεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, που ο Ευαγγελιστής λέει:

«Όταν δε νηστεύητε, µη γίνεσθε ως οι υποκριταί σκυθρωποί, αφανίζουσιν γαρ τα πρόσωπα αυτών όπως φανώσιν τοις ανθρώποις νηστεύοντες αµήν λέγω υµίν, απέχουσιν τον µισθόν αυτών. Συ δε νηστεύων αλειψαί σου την κεφαλήν και το πρόσωπόν σου νίψαι, όπως µη φανής τοις ανθρώποις νηστεύων αλλά τω πατρί σου τω εν τω κρυφαίω και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυφαίω αποδώσει σοι.» (Ματθ. 6,16).

Δηλαδή:

«Όταν νηστεύετε μην φέρεσθε όπως οι υποκριτές που αφήνουν τα πρόσωπά τους άπλυτα για να δείξουν στους υπόλοιπους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω, οι άνθρωποι αυτοί χάνουν το μισθό τους. Εσύ όμως όταν νηστεύεις, να πλύνεις το κεφάλι σου και το πρόσωπό σου ώστε να μην φαίνεται ότι νηστεύεις, παρά μόνο στον Πατέρα σου κρυφά, και ο Πατέρας σου που βλέπει τα κρυφά θα σου το αποδώσει».

Ο άλλος λόγος είναι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που λέει:

«Δείξε μου την νηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία».

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, καλή Ευλογημένη και αναμάρτητη Σαρακοστή.

Εύχομαι το άστρο της Βηθλεέμ που θα φωτίσει το δρόμο των Τριών Μάγων να φωτίσει και τον δικό μας, και κυρίως τις καρδιές μας για να ευαρεστούμε και να ευχαριστούμε τον Χριστό που έρχεται στη γη!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...