«Θησαυρός» πολλών δις στα κοιτάσματα Ιονίου και Κρήτης!

«Θησαυρός» πολλών δις στα κοιτάσματα Ιονίου και Κρήτης!

«Θησαυρό» πολλών δις κρύβουν τα  κοιτάσματα Ιονίου και Κρήτης, όπως επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο “Med Petroleum Summit” που διοργανώνει η IN-VR Oil&Gas στην Αθήνα. Το ελληνικό υπέδαφος φαίνεται να «κρύβει» σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, των οποίων η μελλοντική αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη για την χώρα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε τις  πρωτοβουλίες που προωθούνται για την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα. Ο Υπουργός περιέγραψε την ικανοποιητική πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα σε δυο στρατηγικά πεδία. Τη διαμόρφωση υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που καθιστά την Ελλάδα «χώρα κλειδί» και σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή κα τις προοπτικές που διαφαίνονται στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Για το πρώτο πεδίο, στάθηκε στα τρία κομβικής σημασίας έργα, που αφορούν την προώθηση εναλλακτικών οδεύσεων αγωγών με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον (TAP, IGB, EastMed) και σημειώνουν σημαντική πρόοδο:

  1. Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) προχωράει κανονικά. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 80% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

  2. Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

  3. Για τον αγωγό EastMed έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Το θέμα θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λευκωσία.

Σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, ο Υπουργός υπογράμμισε το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές κρατών με εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία. «Κεντρική επιλογή είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων. Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο υπουργός.

Απογειώνονται οι επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκωνΤο 2019 οι γεωτρήσεις

Τέλος, αναφέρθηκε στον ενεργό, στρατηγικής σημασίας, ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στη διαδικασία παραγωγής. Κάτι που καταδεικνύει η βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο κυρίαρχη θέση και ενισχυμένο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων ΕΕΔΥ, σε ό,τι αφορά τους μεγάλους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις «νοτιοδυτικά» και «δυτικά» της Κρήτης καθώς και του «Ιονίου», οι προσφορές των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ ( για τα δύο πρώτα οικόπεδα) και των Repsol – ΕΛΠΕ (για το τρίτο) βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου.

Όπως είπε, «τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κρήτη υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.  Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, οι περίπου 16 στόχοι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κρήτης, ξεκινούν από βάθη νερού 500 έως 2500 μέτρων και βάθος υπεδάφους από τα 1000 έως τα 1500 μέτρα.  Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία επιτρέπει γεωτρήσεις μέχρι 3000 μέτρα, που σημαίνει ότι για ορισμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στην 5ετία.

Θα ακολουθήσει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια συμβάσεων μίσθωσης με τους προτιμητέους επενδυτές. Στη συνέχεια θα γίνει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή για κύρωση.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ στοχεύει σε συνεργασία με την PGS για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, ο οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θα επιδείξουν εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Στη συνέχεια, θέλει να προωθηθεί η έρευνα για υδρίτες (μεθάνιο).

 
 
 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331110-THesayros-pollon-dis-sta-koitasmata-Ionioy-kai-Kretes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...