Μείωση ΦΠΑ στα ακίνητα θα φέρει έσοδα 800 εκατ. ευρώ!

Μείωση ΦΠΑ στα ακίνητα θα φέρει έσοδα 800 εκατ. ευρώ!

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ, από το εξωτερικό μέχρι το 2022, θα έφερνε μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13%, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ).

 Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ιδρύματος, η επιβολή ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές νέων ακινήτων έχει δημιουργήσει σημαντικό μειονέκτημα για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες. Μία μείωση της φορολογίας, θα έκανε τα ελληνικά ακίνητα, πιο ελκυστικά σε ξένους επενδυτές,  χωρίς να δημιουργούσε κάποιο ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Με τους δημοσιονομικούς στόχους να είναι κλειδωμένοι στο μνημόνιο, όποια λύση και αν εξεταστεί, θα πρέπει να μην έχει αρνητικές επιδράσεις στον προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη πρόταση, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με δεδομένη την αμελητέα απόδοση του φόρου, είναι δεδομένο ότι μια μείωση στον συντελεστή, από το 24% στο 13% δεν θα συναντούσε ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους θεσμούς, ενώ θα είχε και πολλά θετικά αποτελέσματα.

 Η ανάλυση του ΙΟΒΕ, φτάνει στο συμπέρασμα, ότι μια τέτοια κίνηση θα έφερνε μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες. Αν ένα μέρος της ζήτησης κατευθυνθεί σε νέες κατοικίες, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, θα αυξάνονταν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα υπήρχε και τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τα μνημόνια έκοψαν 500 δις ευρώ, από την περιουσία των Ελλήνων!

Η άνοδος στην Οικοδομή, θα έφερνε μία σημαντική ανάσα στην ελληνική αγορά, που μέσα στα χρόνια των μνημονίων, απώλεσε σημαντικό μέρος της αξίας της. Σύμφωνα με ειδικούς, εκτιμάται ότι έχει χαθεί πάνω από μισό τρις ευρώ, από την κατάρρευση  των τιμών στην αγορά ακινήτων!  Η πτώση, υπολογίζεται από την αγορά ότι ξεπέρασε το 49%, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ξεπερνά το 42%.

Προ κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας σε 750 δις ευρώ. Από αυτά, τα 650 δις ήταν η αξία των ακινήτων και άλλα 100 δις ευρώ των αγροτεμαχίων.  Τότε, η διαφορά των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές  ήταν 40%. Κάτι που σημαίνει ότι  σε εμπορική αξία, τα ελληνικά ακίνητα και αγροτεμάχια, ξεπερνούσαν το 1 τρις!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332452-Meiose-PHPA-sta-akineta-tha-pherei-esoda-800-ekat-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...