Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την έξοδο από το μνημόνιο

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την έξοδο από το μνημόνιο

Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από τα μνημόνια βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές. Ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά θέματα, είναι αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο συμβούλιο του Washington Group, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στον Καναδά.

Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων οικονομικά ισχυρότερων κρατών μελών της ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το χάσμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνου Ήδη έχει επιτευχθεί η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και η διαπραγμάτευση του επόμενου δεκαπενθήμερου αναμένεται να είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία.

Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν να πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά παρά τη συμφωνία, τα χρονικά περιθώρια για την τελική συμφωνία, είναι στενά και τα υπουργεία που έχουν εκκρεμεί προαπαιτούμενα κάνουν αγώνα δρόμου. Στόχος, είναι μέχρι τις 5-6 Ιουνίου, να έχει ετοιμαστεί το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα και να κατατεθεί στη Βουλή. Να έχει ψηφιστεί μέχρι τι 9-10 Ιουνίου και να εγκριθεί και από τους θεσμούς στις 14-15 Ιουνίου. Τέλος, το κουαρτέτο των θεσμών, αναμένεται να συντάξει το κείμενο συμμόρφωσης (Compliance Report), που θα κατατεθεί στο Eurogroup, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, να εγκρίνουν την τελική συμφωνία, στις 21 Ιουνίου.

Σταθάκης: Θα ξανασυζητήσουμε την μείωση των συντάξεων

Στο εσωτερικό, την άποψη ότι δεν υπάρχει παράταση του μνημονίου ή νέο μνημόνιο, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στον Ant1,  ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι  «το μνημόνιο τελείωσε, μπροστά μου έχω μόνο ένα κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης» και ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν συνιστά συμπληρωματικό μνημόνιο, αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο.

Για το κρίσιμο θέμα των μέτρων που ενεργοποιούνται το 2019-2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η Κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», Αναφερόμενος στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για δύο στους τρείς συνταξιούχους».

Παπαδημούλης: Η κρίση σε Ιταλία Ισπανία, επιβάλλουν την συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας

Πως, τα γεγονότα σε

Χαρίτσης: Με το αναπτυξιακό σχέδιο θα στηριχθεί η εργασία

«Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης με ειλικρίνεια, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα και με έναν συνεκτικό και ολιστικό τρόπο ανοίγει και επίσημα τη συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση το μόνο που προτείνει είναι ένα διαρκές αίτημα για εκλογές» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ο υπουργός, επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο επί χάρτου αλλά για μια δυναμική και βαθιά πολιτική διαδικασία που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη και  δίκαιη ανάπτυξη με πρωταγωνιστή την κοινωνία.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αναφέρει, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς έχει στόχο να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, η νεολαία και τα νέα παραγωγικά και επιχειρηματικά στρώματα ώστε να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο υπουργός, υπογραμμίζει ότι η επενδυτική κοινότητα έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο και διαπιστώνει ότι «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις με σαφείς προτεραιότητες. Δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν με το σύνολο των παρεμβάσεων, αλλά η εικόνα είναι θετική».

Απαντώντας, στο ερώτημα, γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, εξηγεί ότι «η παραγωγική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι τεράστιες προκλήσεις της εποχής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους αυτοματισμούς της αγοράς, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Χρειάζεται πλατιά κοινωνική κινητοποίηση, συστηματική συλλογική προσπάθεια και δημοκρατικός σχεδιασμός».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Αναπτυξιακή Στρατηγική είναι «ένα τέτοιο εγχείρημα, το πρώτο τέτοιας κλίμακας στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και προέκυψε μέσα από ανοικτή και δημοκρατική διαβούλευση, δύο ετών, που ολοκληρώθηκε με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για όλα τα υπουργεία, με σαφή χρονικό προγραμματισμό που εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα – από τη βιομηχανία και τη γεωργία, τις υποδομές και τα δίκτυα, μέχρι την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «δυστυχώς, σε αυτή την δυναμική προσπάθεια η αντιπολίτευση κρύβει το πραγματικό της σχέδιο και το μόνο που προτείνει είναι ένα διαρκές αίτημα για εκλογές». Κυβέρνηση και θεσμοί αναμένεται να συνθέσουν το παζλ της τελικής συμφωνίας, με το Αναπτυξιακό σχέδιο, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συμφωνία για το χρέος, στο επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333221-Oi-emeromenies-kleidia-gia-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...